logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć Ransomware z rozszerzeniem .qewe z plików?

HaNNseR1987 28 Kwi 2020 11:24 1011 10
REKLAMA
  • #1 18653176
    HaNNseR1987
    Poziom 2  
    Witam, błagam o pomoc! Od wczoraj walczę, przeszukuję internet i nic nie mogę znaleźć odpowiedniego.
    Mianowicie jak w temacie zaatakował wirus moje pliki. Dokładnie przez dopisanie do nazw .qewe.
    Zmiana nazwy nie pomaga i wyskakuję komunikat o zmianie rozszerzenia.

Nie pomogły mi antywirusy Avast ani Kaspersky, nie potrafią usunąć ani naprawić.

Do naprawy plików próbowałem QuickHeal Dyscrypcion, wykrywa on zainfekowane pliki aczkolwiek wszystko Failed.
  • REKLAMA
  • #2 18653448
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10462
    Mozesz zapomniec od odszyfrowaniu plikow.
  • #3 18656037
    fiszeq
    Poziom 3  
    Ocena: 27
    Pozostaje zmienić dysk, gdy chciałem zainstalować od nowa system nie dało się wybrac partycji oraz pojawiały sie errory.
  • REKLAMA
  • #4 18656207
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    @fiszeq Bez przesady wystarczy zainstalować na nowo system. Można na nowo postawić tablicę partycji i od nowa spartycjonować dysk i zainstalować na czysto. Widocznie coś zrobiłeś nie tak.
  • REKLAMA
  • #6 18657928
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    @krzychupar Jakie bzdury? Polecam jeszcze raz przeczytać moją wypowiedź. Nie ma w nim nic na temat odszyfrowania plików. Użytkownik fiszeq napisał, że jest dysk do wymiany po takim zaszyfrowaniu, bo nie może zainstalować systemu. W odpowiedzi napisałem, że nie jest to konieczne. Oczywiście w domyśle, jeżeli nie zależy na danych.
  • #7 18670177
    HaNNseR1987
    Poziom 2  
    Dziękuje za odpowiedzi , aczkolwiek w tym problem , że chodzi o odzyskanie zdjęć .... Jedno pytanie , czy jeżeli po formacie (bądź przed) użył bym programu do odzyskiwania usuniętych plików. Jest możliwość odzyskania nie zaszyfrowanych jeszcze plików , czy będzie starało odzyskać pliki tylko usunięte czyli te po szyfrowaniu.
  • REKLAMA
  • #8 18670191
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Już Ci poradzono, że danych nie odzyskasz. Undelete nie ma sensu, choćby dlatego, że pliki oryginalne zostały nadpisane zaszyfrowanymi.
    Jeśli kasowałeś jakieś zdjęcia przed atakiem, to jest szansa.
    Zamieść logi FRST. Może lepiej zacząć od usunięcia infekcji?!?
  • #9 18996859
    HaNNseR1987
    Poziom 2  
    Kilka miesięcy mineło ... ma ktos rozwiązanie na .qewe ??
  • #10 20382118
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20382300
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10462
    @pingwinektech po co odgrzebujesz? Niczego nie odszyfruje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wątek dotyczy problemu z ransomwarem, który zmienia rozszerzenia plików na .qewe. Użytkownik próbował różnych metod, w tym zmiany nazw plików oraz użycia programów antywirusowych (Avast, Kaspersky) i narzędzi do deszyfrowania (QuickHeal Dyscrypcion), jednak bezskutecznie. Uczestnicy dyskusji sugerują, że odzyskanie zaszyfrowanych plików jest mało prawdopodobne, a jedyną opcją może być formatowanie dysku. Pojawiła się również sugestia, aby skorzystać z narzędzia ID Ransomware, które może pomóc w identyfikacji ransomware, jednak niektórzy użytkownicy są sceptyczni co do możliwości odszyfrowania plików.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA