logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka akumulatorowa Bosch Rotak 37 Li 36V wyłącza się po chwili działania.

ochus 29 Kwi 2020 07:38 6021 11
REKLAMA
  • #1 18655377
    ochus
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Po paru próbach później słychać tylko klikanie jakby przekaźnika. Elektronika sterującą zalana żywicą. Czy pozostaje juz tylko wymiana silnika? Czy komuś udalo się to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 18655408
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    Zamiast akumulatora podaj odpowiednie napięcie z zasilacza stabilizowanego i sprawdź czy kosiarka się uruchomi.
    Podejrzewam, że zabezpieczenie baterii odłącza ją w momencie zbyt dużego spadku napięcia.
  • REKLAMA
  • #3 18655613
    ochus
    Poziom 16  
    Mam drugą kosiarkę ale wersja 43 LI.
    Na tym samym akumulatorze druga działa kosiarka działa prawidłowo.
    Więc aku raczej sprawne.
  • REKLAMA
  • #4 18656822
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    Mimo wszystko proponowałbym sprawdzić kosiarkę z zasilacza, ponieważ duży spadek napięcia i odłączenie baterii wcale nie musi świadczyć o uszkodzeniu baterii, ale o zbyt dużym obciążeniu przy uruchomieniu.
    Innymi słowy, albo kosiarka stawia zbyt duży opór, albo gdzieś masz zwarcie.
  • #5 18719737
    ochus
    Poziom 16  
    Wyjąłem silnik i bez zmian.
    Tylko klikanie przekaźnika.
  • #6 18786741
    Kamiloski86
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam kolegę do wczoraj miałem ten sam problem kosiarka nie zawsze się włączała czasami już prawie wkręcała się na obroty i nagle stop potem tylko tykanie przekaźnika i tak w koło czasem pomogło zakręcenie nożem ale też tylko na jakiś czas.bateria nie ma tu nic do powiedzenia podsyłam zdjęcie jak to zrobić 😈 a jest to proste do sprawdzenia wystarczy podgrzać radiator opalarką i sprawdzić czy ruszy. Pozdrawiam
    Kosiarka akumulatorowa Bosch Rotak 37 Li 36V wyłącza się po chwili działania. Kosiarka akumulatorowa Bosch Rotak 37 Li 36V wyłącza się po chwili działania. Kosiarka akumulatorowa Bosch Rotak 37 Li 36V wyłącza się po chwili działania.
  • #7 18787623
    ochus
    Poziom 16  
    Witam.

Nie do końca rozumiem co daje podgrzanie radiatora.
    W jaki sposób można naprawić silnik ?

Pozdrawiam.[/tr]
  • #8 18787659
    Kamiloski86
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    A skąd ta pewność ze silnik jest uszkodzony? Silnikiem steruje elektronika, która jest zamontowana na nim.
  • #9 20779727
    MrWizard
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Co jest przyczyną tej usterki. Nie bardzo wiem czy da się to naprawić czy tylko wchodzi w grę wymiana części na nową.
  • #10 21200924
    lopab
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Problem rozwiązany? Bo zmagam się z podobnym i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #11 21200973
    MrWizard
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tak, problem rozwiązany. Zamówiłem nowy sterownik ze strony Bosch'a zamontowałem i działa. Niestety jest to taka trochę loteria bo jeśli chciałabyś kupić używany i o ile go znajdziesz to wydasz jakieś 200zł i nie masz gwarancji jak długo będzie działać. Kupując nowy w cenie około 400 zł, też nie masz gwarancji jeżeli się spali bo np silnik ma jakiś problem a nie zakładał go serwis. Możesz wysłać kosiarkę do serwisu Bosch'a ale jakie końcowe koszty Ci podadzą to nie wiem. Myślę, że spore. Przyczyną uszkodzeń tego modułu może być to, że nóż zawadza o kamienie lub wjeżdża się kosiarką w wysoką trawę. Naprawa tego modułu też jest praktycznie niewykonalna. Ja za swój zapłaciłem w serwisie 392zł i działa. Jak masz jakieś pytania to pisz.
  • #12 21201120
    lopab
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Dzięki za odp wróciłem od znajomego elektryka i też stawia na układ sterowany ale nie powie mi co dokładnie w nim siadło bo zalany jest żywica lub czymś takim i nie ma do tego dostępu. Twoja odp przekonuje mnie do tego że faktycznie jest to sterowanie więc wymienię też i zobaczymy

Podsumowanie tematu

✨ Kosiarka akumulatorowa Bosch Rotak 37 Li 36V przestaje działać po krótkim czasie, co objawia się klikanie przekaźnika. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilania z zasilacza stabilizowanego, co może wskazywać na problem z obciążeniem lub zwarciem. Wymiana silnika nie jest jedynym rozwiązaniem; uszkodzenie może leżeć w elektronice sterującej, która jest zalana żywicą. W jednym przypadku wymiana sterownika z serwisu Bosch rozwiązała problem, jednak użytkownicy ostrzegają przed ryzykiem zakupu używanych części. Przyczyną uszkodzeń mogą być przeszkody w postaci kamieni lub zbyt wysokiej trawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA