logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnioski z wyznaczania pasma 3 dB wzmacniacza operacyjnego odwracającego i nieodwracającego

KAZO_PAWEL 02 Paź 2005 15:08 6300 12
REKLAMA
  • #1 1867001
    KAZO_PAWEL
    Poziom 11  
    A więc tak nie za bardzo wiem jakie mogą być wnioski z ćwiczenia:
    wyznaczanie pasma 3 decybelowego wzmacniacza operacyjnego odwracającego i nieodwracjącego.
    Jeśli ktoś mógłby mnie naprowadzić na jakiś trop byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1867103
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3435
    KAZO_PAWEL napisał:
    A więc tak nie za bardzo wiem jakie mogą być wnioski z ćwiczenia:
    wyznaczanie pasma 3 decybelowego wzmacniacza operacyjnego odwracającego i nieodwracjącego.
    Jeśli ktoś mógłby mnie naprowadzić na jakiś trop byłbym wdzięczny.

Witam
    Musisz na podstawie badań wykreślić ch-kę ku=f(f), czyli wzmocnienie w funkcji częstotliwości. Trzy decybele to odwrotność pierwiastka z dwóch, czyli wartość skuteczna. Ch-ka powinna przypominać tą z mojego rysunku. Oś częstotliwości skalujesz logarytmicznie, wzmocnienie liniowo.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wnioski z wyznaczania pasma 3 dB wzmacniacza operacyjnego odwracającego i nieodwracającego pasmo.jpg (17.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #3 1867185
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 43
    Zdjąłeś na pewno charakterystykę wzmocnienia opampa w funkcji częstotliwości od 0 do fmax. Wartość w dB stosunku dwóch napięć wyraża wzór:
    Au[dB]=20*log(U1/U2); log->log dziesiętny
    Jeżeli przekształcisz ten wzór,podstawiając za Au=3 [dB],to obliczysz że U1/U2=√2=1.4142....
    Jeżeli teraz np napięcie na wyjściu opampa dla f=0 wynosiło 4V, to jeżeli zmieniasz częstotliwość i napięcie na wyjściu=4V/1.41=2.83V, co oznacza że dla tej częstotliwości jest to 3dB pasmo przenoszenia.
    Dla ciekawości,stosunek mocy wyrażony w dB:
    Ap=10*log(P1/P2);
  • REKLAMA
  • #4 1867348
    KAZO_PAWEL
    Poziom 11  
    Dziekuje za szybka odpowiedz :)
    Napiecie na wejscu utrzymywalem stałe i regulowalem tylko czestotliwoscią, pomiary robilem w przedziale od f=600Hz(36dB) do f=10kHz(33dB), po wykresleniu charakterystyki mam tylko zbocze opadajace tz fragment charakterystyki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1867590
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Charakterystyka, którą podał Aleksander_01 nie jest poprawna dla wzmacniacza operacyjnego. Zacząłeś badać od 600 Hz bo nauczyciel zapewne mówił, że nie ma sensu badać od 0 Hz bo wiadomo, że wzmacniacz operacyjny wzmacnia od dowolnie małych częstotliwości łącznie z napięciami stałymi. Wzmocnienie będzie (prawie) stałe od zera do jakiejś częstotliwości a potem zacznie opadać.
  • #6 1867703
    KAZO_PAWEL
    Poziom 11  
    To to już wiem tylko że nadal mam problem ze zsformuowaniem wniosków, bo niby jakie mogą byc z tego wnioski?
  • Pomocny post
    #7 1867843
    elektrokiler
    Poziom 18  
    A robiłeś dla jednego wzmocnienia czy dla kilku (przynajmniej dwóch) :?:
    Jeżeli dla kilku wzmocnień to możesz napisać, że im większe wzmocnienie wzmacniacza tym węższe pasmo, wynika to z charakterystyki Au= f(f) wzmacniacza z otwartą pętlą i z tego, że tzw pole wzmocnienia jest stałe tzn Au•fg=const
  • REKLAMA
  • #8 1867921
    KAZO_PAWEL
    Poziom 11  
    Niestety mialem 1 wzmacniacz 2 ukałdy i 2 wartości wzmocnień które miałem ustawić przy pomocy rezystorów.
  • #9 1867987
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Miałeś dwa układy (odwracający i nie odwracający) i robiłeś pomiary dla każdego z nich tylko przy jednym wzmocnieniu :?:
  • #10 1868014
    KAZO_PAWEL
    Poziom 11  
    1 wzmacniacz
    2 ukaldy (odwracajacy,nieodwracajacy)
    dla ukladu odwaracajacego 2 wartosci wzmocnien[v/v]
    dla ukladu nieodwracajacego 2 wartosci wzmocnien[v/v]
    wzmocnienie ustwaialem przy pomocy rezystorow
    potem mierzylem Uwy przy stalym Uwe, podnoszac czestotoliwosc, potem liczylem Ku[dB], no i mialem narysowac wykresy na papierze logarytmicznym.
  • Pomocny post
    #11 1868474
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    nie chce wprowadzac w blad wiec nie bede pisal konkretow ale pewnie chodzi belfrowi o to jaki wplyw na to wzmocnienie maja uzyte rezystory
  • #12 1868788
    elektrokiler
    Poziom 18  
    :arrow: neo_dc to jest genialny wniosek :!: Jest tak oczywisty, że nawet o nim nie pomyślałem :D. Do tego można dopisać to co ja napisałem wcześniej.
  • #13 1869818
    KAZO_PAWEL
    Poziom 11  
    No to usze was zdziwic, gdyż dostalem -2 za sprawozdanie z cw. a wpisalem wnioski te ktor mi przedstawiliscie. Wszystko mialem dobrze tylko wnioskow za malo. Sam juz nie wiem. Dziekuje wszytskim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyznaczania pasma 3 dB wzmacniaczy operacyjnych w układach odwracających i nieodwracających. Podstawą jest pomiar charakterystyki wzmocnienia (Ku) w funkcji częstotliwości, gdzie pasmo 3 dB definiuje się jako spadek wzmocnienia o 3 dB względem wartości przy niskiej częstotliwości, co odpowiada spadkowi napięcia wyjściowego do 1/√2 wartości początkowej. Wzmacniacz operacyjny charakteryzuje się stałym wzmocnieniem od niskich częstotliwości do pewnej granicznej, po czym wzmocnienie zaczyna opadać. Wnioski z ćwiczenia wskazują, że dla różnych wartości wzmocnienia (ustawianych rezystorami) pasmo przenoszenia ulega zmianie – im większe wzmocnienie, tym węższe pasmo, co wynika z zasady stałego iloczynu wzmocnienia i częstotliwości granicznej (Au·fg = const). Pomiar wykonywano dla dwóch układów (odwracającego i nieodwracającego) przy dwóch wartościach wzmocnienia, utrzymując stałe napięcie wejściowe i zmieniając częstotliwość. Wyniki przedstawiano na wykresach w skali logarytmicznej dla częstotliwości i liniowej dla wzmocnienia. Wnioski powinny uwzględniać wpływ wartości rezystorów na wzmocnienie i pasmo przenoszenia oraz charakterystyczne opadanie wzmocnienia powyżej częstotliwości granicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA