logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel CD30 - Wymiana radia w Opel Meriva z CDR2005 na CD30 wraz z LCD

Birkin_Pl 29 Kwi 2020 18:16 4986 6
REKLAMA
  • #1 18656813
    Birkin_Pl
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Hejka,
    Chciałbym zacząć od tego, że przeczytałem ten temat
    Cytat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1510328.html
    i nie do końca rozumiem czy kupno wyświetlacza sparowanego z radiem załatwiłoby całą sprawę braku sieci CAN w samochodzie ? Przyznam, że dopiero zagłębiam się w te tematy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18660120
    2n3553
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Zakup sparowanego zestawu załatwia jedynie sprawę logowania wyświetlacza do radia i związanego z tym pozyskiwania kodów zabezpieczających w przypadku ich braku.
    Przy montażu tego zestawu czeka Cię między innymi wymiana wtyczek do radia i wyświetlacza. A przewody CAN to tylko skrętka dwuprzewodowa między radioodtwarzaczem a ekranem i od ekranu do złącza diagnostycznego.
  • REKLAMA
  • #3 18662885
    Birkin_Pl
    Poziom 9  
    Ok, czyli musiałbym przerobić wtyczkę do radia oraz wymienić wyświetlacz na nowy i jeszcze z czego zrozumiałem podpiąć ten wyświetlacz pod złącze diagnostyczne. Czy to aby na pewno by wystarczyło ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18664642
    2n3553
    Poziom 14  
    Wtyczka wyświetlacza - też do wymiany. Jeśli montowany byłby TID to myślę, że jedynie potrzebny byłby jeszcze sygnał ze styku "W" (to jest sterowane kluczykiem w stacyjce, prąd pojawia się po przekręceniu kluczyka o jedną pozycję, a wyłącza dopiero po jego wyjęciu) który służy do włączania i wyłączania zestawu. Pozostałe potrzebne sygnały są raczej dostępne do przełożenia z obecnej wtyczki.
  • REKLAMA
  • #5 18664920
    Birkin_Pl
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki, a czy uważasz, że są gdzieś dostępne schematy aby to wszystko podrutować ?
  • #6 18666015
    2n3553
    Poziom 14  
    W załączniku przesyłam schematy. Jednakże polecam zorganizować sobie program TIS2000 i tam przeglądać bo można sobie łatwo wyklikać skąd są poprowadzone sygnały.
    Załączniki:
    • infotainment system MerivaA.zip (187.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19315557
    mi-lu02
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Siemasz kolego. A czy masz moze taki plik jak do merivy kolegi, tylko do vivaro 2005? Kupiłem takie i ma założone cd30mp3 pod instalacje cdr2005 i polowa kabli odcięta... Heh nie działa podwietlenie radia, termometr i wyłączanie radia z kluczyka. Chciał bym to ogarnąć:}

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wymiany radia w Opel Meriva z CDR2005 na CD30 oraz o potrzebę zakupu sparowanego wyświetlacza, aby rozwiązać problem braku sieci CAN. Odpowiedzi wskazują, że zakup sparowanego zestawu umożliwia jedynie logowanie wyświetlacza do radia, a do pełnej instalacji konieczna jest wymiana wtyczek oraz podłączenie wyświetlacza do złącza diagnostycznego. Dodatkowo, dla prawidłowego działania, wymagane są sygnały z kluczyka oraz odpowiednie schematy połączeń, które można znaleźć w programie TIS2000. Użytkownik pyta również o dostępność schematów do przeróbek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA