logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu i działania myszki/klawiatury po awarii grafiki HD 7870

Michuciu 02 Maj 2020 23:38 405 9
  • #1 18664609
    Michuciu
    Poziom 5  
    Witam.
    Mam problem z pc, mianowicie ostatnio podczas gry nagle pokazały mi się na ekranie szaro-czarne paski, wyłączyłem komputer, gdy próbowałem go ponownie uruchomić pokazywało się okno automatycznej naprawy, jednak myszka i klawiatura nie działała, lub po ładowaniu się Windowsa pokazywał się czarny ekran. W biosie widać było dwa zielone pionowe paski (zdj w załączniku). Otworzyłem obudowę, sprawdziłem czy wszystko jest dopięte, odłączyłem i podłączyłem kości ram. I po ponownym podłączeniu komputer wogole nie podawał obrazu, oraz klawiatura się nie świeci. Miał ktoś może podobną sytuację?
    Procek: i5 3350p
    Płyta: Asus p8h61-m lx r2.0
    Karta: amd radeon HD 7870
    Zasilacz : ocz 550
    Załączniki:
    • Brak obrazu i działania myszki/klawiatury po awarii grafiki HD 7870 received_2616363115287881.jpeg (303.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18664621
    podkopiaczeq
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Proponuję wypiąć dysk twardy, gdy pojawi się ekran że nie ma dysku do załadowania systemu, to wina na 99% leży po stronie dysku. A ten zasilacz to też nie zachwyca :D.
    Pozdrawiam.
  • #3 18664634
    Michuciu
    Poziom 5  
    To samo :// wszystko chodzi, a obrazu brak
  • #4 18664638
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Wyjmij ze slotu kartę graficzną i podłącz monitor pod kartę zintegrowaną. Sprawdź czy będzie ok.

podkopiaczeq napisał:
    A ten zasilacz to też nie zachwyca :D.

Nawet nie żartuj. OCZ jest OK.
  • #5 18664643
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    Wyjmij Radeona, podłącz monitor pod wyjście z płyty głównej.
  • #6 18664644
    Michuciu
    Poziom 5  
    Myślałem o tym, lecz procesor nie ma zintegrowanej grafiki niestety.
  • #8 18664656
    Michuciu
    Poziom 5  
    Bios też próbowałem już resetować, dodałem załącznik :) na początku wyglądało to na problem z softem, teraz podejrzewam kartę, ale nigdy nie lapala temperatur nawet przy obciążeniu.
  • #9 18664672
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    Mnie taka "nie do końca zepsuta" karta, działała bez dedykowanych sterowników w trybie awaryjnym, jeszcze działała, na tych ogólnych windowsowych, ale tu chyba trzeba inną do podstawienia, bo ja to wciąż etap w7 i s3 trio :)
    BIOS ma, można wyłączyć zaawansowane funkcje karty graficznej?
  • #10 18664938
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    A ja bym zrobił inaczej... Poszedłbym po części na skróty przez włączenie komputera bez karty graficznej i RAM. Jak zapika to poszedłbym najbardziej prawdopodobnym tropem, czyli najpierw podstawił inny RAM i grafikę, bo w tym momencie będzie to oznaczać, ze bios się inicjuje, więc będzie można założyć, że procesor i po części płyta główna jest sprawna... Baterię od BIOS to bym nawet bym odłączył komputer z prądu i wyjął na tak na 4h, bo miałem przypadek, że komputer się nie chciał włączyć i ruszył po wyjęciu baterii na całą noc, ale myślę, że kilka godzin wystarczy. Ja dałem na całą noc, ponieważ późno było, więc stwierdziłem, że wyjmę i zobaczę rano co będzie... Ponadto jeszcze sprawdziłym piny w sockecie, ponieważ w socketach serii LGA krzywe piny to jest wręcz zmora i spróbowałbym gumką do mazania przetrzeć styki od ram i grafiki. Wiem, brzmi debilnie, ale byłem naocznym świadkiem jak serwisant plyt głównych wziął niesprawną płytę glówną z takim samym objawem jak masz, wpjął kartę POST, sprawdził co karta pokazuje, po czym wyjął RAM, przetarł styki gumką do mazania i płyta ruszyła. Na własne mówiąc ja miałem dokładnie taki sam problem z moim retro pecetem z PIII na slot I. On ma płytę , jak to mówię, przejściową z SLOT I na 370. Mam w domu PIII na s. 370, więc włożyłem tego procka i komp ruszył. Stwierdziłem więc, że dupa - procesor i jestem ponad stówę w plecy, ale stwierdziłem, że w sumie nic do stracenia nie mam, wiec przetarłem gumką styki od procesora, włożyłem go z powrotem i komputer ruszył. Ponadto spotkałem się nawet z laptopem, gdzie absurdalnie wystarczyło dmuchnąć tylko w slot od RAM i sie uruchomił, tak więc moim zdaniem w sumie warto jeszcze go rozebrać w drobny mak i powietrzem przedmuchać sloty - może podszedł na PCI-E albo DIMM-y jakiś pyłek/paproch i nie styka... Poza tym co wyżej, niestety na chwilę obecną możesz go tylko wywalić, albo siąść w kącie i się popłakać( heh), bo niestety nic nie zrobisz. Żeby typa rozkminić musisz mieć płytę,procesor, grafikę i RAM na podmianę, albo oddać komputer do serwisu. Ewentualnie możesz kupić na Allegro kartę POST, która Ci przechwyci kod POST informujący w którym momencie procedury POST UEFI się zatrzymuje i wtedy bo wpisaniu kodu w google będzie coś więcej wiadomo, a może nawet palcem już wskaże co konkretnie wymienić. To też nie jest idotyczny pomysł, ponieważ od razu z automatu wykluczysz płytę, bo na podstawie tego jakie ledy się świecą oraz tego czy pokaże kod czy nie bedzie można stwierdzić sprawność płyty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po awarii karty graficznej AMD Radeon HD 7870 przestał wyświetlać obraz, a myszka i klawiatura nie działają. Po wystąpieniu szaro-czarnych pasków na ekranie, komputer nie uruchamia się poprawnie, a w BIOSie pojawiają się zielone paski. Użytkownik próbował resetować BIOS, sprawdzać połączenia RAM oraz zasilacz OCZ 550, ale problem nadal występuje. Użytkownicy forum sugerują różne metody diagnostyczne, takie jak odłączenie dysku twardego, podłączenie monitora do zintegrowanej grafiki (co nie jest możliwe w tym przypadku), oraz testowanie komponentów, takich jak RAM i karta graficzna, a także resetowanie baterii BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA