logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Górnossąca białoruska pompa membranowa Rucheek. Która oryginalna? Różne moce.

internick 04 Maj 2020 14:40 6354 17
REKLAMA
  • #1 18668207
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 552
    Witajcie.
    Zamierzam kupić zachwalaną górnossącą białoruską pompę membranową typu Rucheek 0.12-40.
    Z tabliczek wynika, że składa je firma Technopribor.
    Zakład niby zlokalizowany w miejscowości Mogilev (pol. Mohylev).
    Szukałem, ale strony Producenta nie znalazłem. Może komuś z Was się uda. Być może wtedy da się poznać katalogową wydajność. I prawdziwe parametry.
    Sądzę, że jest to na tyle ważne, bo to pompy mają różne moce i wysokości tłoczenia wody.
    I tak znalazłem m.in. obrazki na których widać:
    - 225 W - 60 m (dodatkowy znaczek Olsa, numery bite w latach 2015, 2017, 2018)
    http://olsa.by/en/products/submersible-pump-streamlet-1-
    Zatopiona 1 m poniżej gruntu podobno ma wydajność 1050 l/h.
    Zatopiona 40 m poniżej gruntu wypcha 432 l/h.
    Jakoś słabo to widzę, gdy oglądam filmiki.
    - 225 W - 70 m (2019)
    - 380 W - 70 m (2018)
    - 380 W - 60 m (dodatkowy znaczek Champion, 2018), test: https://youtu.be/yg7l8diU1pI
    - 450 W - 60 m (promowana jako Kraft&Delle KD750, 2015): https://kraftdele.info/pompy-elektryczne/239-...branowa-gornossaca-nurek-ruska-glebinowa.html
    Test: https://youtu.be/u-e4sH_QKNU

Czym się kierować przy zakupie takiej pompy? Która według Was powinna być oryginalna? Czy te znacząco różniące się parametry mogą być naciągane? Szczególnie te moce i wysokości. Jestem nieufny, dlatego, że każda ma tą samą serię, tj. 26287-84. Na rosyjskojęzycznych stronach raczej zawsze trafia się 225 W, 60m. Czy to oznacza, że Zachód kieruje się cyferkami i kupi wszystko co ma największy parametr?

Górnossąca białoruska pompa membranowa Rucheek. Która oryginalna? Różne moce. Górnossąca białoruska pompa membranowa Rucheek. Która oryginalna? Różne moce. Górnossąca białoruska pompa membranowa Rucheek. Która oryginalna? Różne moce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18668265
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    Bo tam jest elektromagnes i każda z nich ma moc ok 250 Watt a reszta to radosna twórczość handlarzy którzy każą nabijać te bzdury, bierz Białoruską i tyle żadne kraft dele basy itp., mam już 5 lat taką w studni, ale ona pompowała już wszystko od słomy w wodzie, trawy, gnojówki i żre wszystko, wydajność dobra do podlewania bo daje duże ciśnienie, dużo większe niż te zatapialne do 200 zł, wydajność wg mnie ok 700 litrów na godzinę, może nawet ciut mniej.
  • #3 18668336
    internick
    Poziom 36  
    Czyli tak jak podejrzewałem.
    Czy jesteś w stanie odczytać (jeszcze) swoją tabliczkę?
    Olsa podaje (raczej) prawdę, a siedziba mieści się w tym samym mieście. Górnossąca białoruska pompa membranowa Rucheek. Która oryginalna? Różne moce.
    Tylko, że u nas produktu brandowanego Ich logiem nie kupisz.
    Reszta wygląda identycznie niestety.
  • Pomocny post
    #4 18671757
    alebum
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć.
    Podłączę się pod temat z dodatkowym pytaniem.
    Czy ta pompa może działać w poziomie? Chciałbym ją wykorzystywać do wypompowywania wody ze zbiornika na deszczówkę - jakbym ją położył, to by wybrała więcej wody niż "na stojaka", tylko nie wiem, czy jej nie zrobię krzywdy w ten sposób :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18672672
    berthold61
    Poziom 28  
    Ona może nawet do góry nogami leżeć byle nie w piasku bo go też wypompuje.
  • Pomocny post
    #6 18672714
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1118
    berthold61 napisał:
    Ona może nawet do góry nogami leżeć byle nie w piasku bo go też wypompuje.
    Ta pompa pompuje w każdej pozycji, tylko należy pamiętać, że podczas pracy musi być cały czas zanurzona w wodzie. Gdy wypompuje wody na tyle, że nie będzie zanurzona to wystarczy kilka minut i pompa spalona. Zanurzenie w wodzie jest jej potrzebne do chłodzenia. Pracując niezanurzona w wodzie to bardzo szybko się spali.
    Pierwsze wersje (są jeszcze do tej pory) miały siatkę ssącą "na spodzie". Podczas pracy gdy wypompowały wodę "wynurzały" się z niej i bardzo szybko dochodziło do uszkodzenia. Potem to zmieniono i w głębokiej wodzie nigdy do tego nie dochodzi. Pompa wypompuje wodę do tej kratki ssącej, ale nadal jest zanurzona w wodzie i nie dochodzi tak szybko do uszkodzenia, ale i tak podczas pracy tak "na sucho" po jakimś czasie się przegrzeje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18673244
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 416
    alebum napisał:
    Czy ta pompa może działać w poziomie?
    Moja jak się urwała z linki i leżała na dnie studni kręgowej poziomo (pompowała wodę) to w środku w pompie pękła śruba.
  • Pomocny post
    #8 18678897
    alebum
    Poziom 11  
    Położyłem na boku i wszystko git, ale jednak zmieniłem zdanie - trzeba ją powiesić na lince, ciut nad dnem, bo jak leży, to nie dość że buczy, to jeszcze skacze i dudni :)
  • Pomocny post
    #9 18679069
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1118
    alebum napisał:
    ale jednak zmieniłem zdanie - trzeba ją powiesić na lince, ciut nad dnem, bo jak leży, to nie dość że buczy, to jeszcze skacze i dudni :)
    No zgadza się, leżąc na dnie mogła by do trzęsienia ziemi doprowadzić...
  • #10 18679866
    internick
    Poziom 36  
    Ja nadal nie kupiłem. Na Olx same podróby. Wstawiają zdjęcie Olsy. Wchodzisz dalej, a tam Ripper, Black, Eurotek, Kraft Delle albo Tagred.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 18681301
    alebum
    Poziom 11  
    internick napisał:
    Ja nadal nie kupiłem. Na Olx same podróby. Wstawiają zdjęcie Olsy. Wchodzisz dalej, a tam Ripper, Black, Eurotek, Kraft Delle albo Tagred.

Ja też nie mam tej "oryginalnej" - kupiłem w Liroju. Moja "ruska" pompa ma jakoś tak mało ruską nazwę - Steinberg :D
  • #12 18687601
    internick
    Poziom 36  
    Kupiłem za 100 zł w worku. W komplecie sznurek i opaska, która od razu się rozpadła.
    Pompa 380W. 70m. 2018 rok produkcji.
    Zanurzona jest 4m poniżej gruntu. Tłoczy łącznie na 20 metrów.
    50 litrów napełnia w 3 minuty, więc wydajność 1000l/godzinę.
    Uważam, że dobry zakup.
    Jak ktoś ma jakieś pytania to śmiało.
  • Pomocny post
    #13 18688305
    piotreks.pl
    Poziom 11  
    Podepnę się pod temat.
    Wałkuję właśnie ten sam temat i mam problem z rozróżnieniem która jest rzeczywiście oryginalna.
    Rodzice mieli ok 25 lat temu pompę tego typu kupioną na giełdzie, od jakiegoś handlarza z wchodu. Pamiętam, że była nie do zajechania i pompowała długie lata, potem była niepotrzebna i gdzieś się zapodziała.
    Przeglądam internet i mam mętlik, niby tylko te 225W oryginalne, ale są też 380W z napisami w cyrylicy.
    Poradźcie co wybrać, gdzie kupić ?

internick - masz możliwość sprawdzenia pobieranej mocy tej twojej pompy ? To by wiele wyjaśniło. Gdzie swoją kupiłeś ?
  • #14 18688790
    berthold61
    Poziom 28  
    Wszystkie mają ok 250 Watt bo tam nie ma żadnego silnika tylko cewka czyli elektromagnes, ale radosna twórczość handlarzy nie ma granic to tak jak z ekogroszkiem, mamy 5-7 max kopalni z których da się zrobić ekogroszek a producentów ekogroszku chyba z 200 jest i te nazewnictwo to masakra jakaś.
  • #15 18699295
    internick
    Poziom 36  
    piotreks.pl napisał:
    internick - masz możliwość sprawdzenia pobieranej mocy tej twojej pompy ? To by wiele wyjaśniło. Gdzie swoją kupiłeś ?

Lokalny rynek. Sprzedający ogłaszał się na OLX. Miał różne. Wziąłem najtańszą (w worku), bo te w kartonach miały nadruki 450 i 550W. A napisy na pudełkach trochę po białorusku, trochę po angielsku, a trochę po polsku.

Według Volcraft Energy Logger 4000F pobiera 2,8-3,0 A. W 58 minut (w tyle wypompowała wodę do dna, nie mogłem przytrzymać dłużej) zużyła 0,213 kWh. Jeśli dobrze wpisałem cenę kWh (0,64 zł) to przyjemność pompowania kosztowała mnie 0,136 zł. O ile miernik dobrze zaprogramowałem. Jak źle to niech ktoś mnie poprawi.
  • Pomocny post
    #16 18699946
    berthold61
    Poziom 28  
    To by się zgadzało. czyli ok 250 Watt
  • #17 20009939
    Darnix
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam. Podepnę się pod temat by nie zakładać niepotrzebnie nowego. Jakich śrub użyć do skręcenia takiej ruskiej pompy? Pompa jest zanurzona cały czas w studni i używana sporadycznie - powiedzmy raz w miesiącu. Śruby po dwóch latach są tak zardzewiałe, że widać na nich wżey i obawiam się o jej szczelność i pojawia się dodatkowo problem z zaworkiem zwrotnym i jego śrubą. Przerabiałem już zwykłe ocynkowane śruby jak i "nierdzewne". Efekt niestety niezbyt zadowalający...
  • #18 20071164
    dabecja
    Poziom 1  
    Podzielę się swoją opinią. Kupiłem w sierpniu ubiegłego roku. Trochę pompowała i jest naprawdę OK. No i siadła. Odesłałem na gwarancji i dostałem opinię.
    Co prawda na sznurku to ona wisiała, ale zapewne i na dnie, nie byłem tego świadomy, że nie powinna. Proszę zobaczyć efekt - zanurzona w zbiorniku na deszczówkę, plastikowym. Nie miałem pojęcia, że może się tak przetrzeć. Więc powinna być jednak i zanurzona i bez styku z powierzchnią. Inna sprawa, że obudowa cieniutka jak tak się uszkadza.

Górnossąca białoruska pompa membranowa Rucheek. Która oryginalna? Różne moce. Górnossąca białoruska pompa membranowa Rucheek. Która oryginalna? Różne moce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat białoruskiej pompy membranowej Rucheek 0.12-40, produkowanej przez firmę Technopribor z Mohylewa. Wiele osób zwraca uwagę na różnice w mocach i parametrach wydajności, które mogą być mylące z powodu niejednoznacznych oznaczeń i podróbek dostępnych na rynku. Pompy te, w zależności od modelu, mają różne moce (225 W, 380 W, 450 W) oraz wysokości tłoczenia (60 m, 70 m). Użytkownicy podkreślają, że pompy mogą pracować w różnych pozycjach, ale muszą być zanurzone w wodzie, aby uniknąć przegrzania. Wiele osób ma trudności z odróżnieniem oryginalnych modeli od podróbek, co prowadzi do pytań o wiarygodne źródła zakupu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA