logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP TPN-C126 wisi na logo - problem z ładowaniem systemu Win10

gadzina720 05 Maj 2020 11:10 885 12
  • #1 18672758
    gadzina720
    Poziom 8  
    Witam, laptop jak w tytule nie ładuje systemu. Wcześniej było tak samo, więc zainstalowałem dziesiątkę i znowu ten sam problem. Wisi na logo hp i ładuje się w kółko, nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Myślałem, że to problem z dyskiem więc zmieniłem na jakiś dysk z innego laptopa - to samo.
    Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • #2 18673174
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    A skąd wiesz, że się ładuje? Może się zamraża i tylko tak wyglada? Z laptopem nic nie zrobisz poza podmianą RAM i oddaniem do serwisu... Ja mam taką propozycję... Nagraj sobie na pendrive albo DVD jakiegoś Linuxa, np. Minta czy Ubuntu, odpal bez instalacji, jako live cd, i zobacz co będzie. Jeżeli zawiśnie, zmień kostkę pamięci na inną i wtedy zobacz. Jeżeli się znowu zawiesi, laptop pod pachę i do serwisu, bo nic nie zrobisz. Dlatego właśnie ja nie uznaję laptopów, bo jak cos się zepsuje to niestety bez podstawowej wiedzy z zakresu elektroniki i lutowania przynajmniej smd nie ma szans nic zrobić poza wymianą całej płyty, co często jest sporym wydatkiem...
  • #3 18673460
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    gadzina720 napisał:
    Wisi na logo hp i ładuje się w kółko, nie wiem co jeszcze mogę zrobić.
    - zacznij od próby uruchomienia jakiegoś bootowalnego systemu i sprawdzenia stanu dysku. Albo podłącz ten dysk do innego komputera. Na początek SMART dysku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18673609
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Przecież napisał że wchodzi zmienił dysk i to samo.
  • #5 18673648
    sk1977
    Spec od komputerów
    gadzina720 napisał:
    zmieniłem na jakiś dysk z innego laptopa
    - na jakiś dysk. Z innego laptopa.
    Jeśli nie zainstalował na nim systemu od nowa to może nie startować.
    No i "jakiś" to nie to samo co sprawny - a bez pewności co do sprawności dysku w tym przypadku nie ma sensu szukać innych usterek (może poza testem RAMu memtestem).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18674723
    Piotr160292
    Poziom 38  
    sk1977 napisał:
    a bez pewności co do sprawności dysku w tym przypadku nie ma sensu szukać innych usterek (może poza testem RAMu memtestem)

Serio, i to piszę człowiek, który zawodowo, jak mniemam, latami naprawia komputery? Błagam Cię, nie osłabiaj mnie...
    Poczytaj sobie to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3687772.html i takich przypadków mozna przynajmniej jeszcze dwa albo i nawet 3 znaleźć... Będę powtarzał to do śmierc - RAM się podkłada - nie testuje jakimiś tam programami... Dla mnie jak już nie raz poza moją, prywatną, praktyką jak i tutaj na forum przekonałem, że jest to tak samo wiarygodne jak sprawdzanie napięć programem hwinfo, czy jakimkolwiek innym... Na własne mówiąc to podziwiam takich ludzi jak Ty, że chce im się na kilka godzin trzymać memtesta, w momencie kiedy wystarczy podłożyć nowy ram, włączyć np. prime, czy odpalić gierkę, potestować godzinkę-dwie i wszystko wiadomo. Jak trafia mi się stacjonarka z podejrzeniem uszkodzonej pamięci to zawsze tak robię i nigdy nie miałem akcji, że komputer wrócił do mnie z powrotem...Sorry, ale dla mnie oprogramowanie diagnostyczne ma być jak sprzetowy tester - załączam, pokazuje ok - zostawiam, pokazuje uszkodzone - wymianiem i sprzęt działa, a nie pokazuje "no errors" po czym ja kilka godzin tracę na podkładanie czesci, weryfikację sterowników itd. itd., po czym dochodzę do wniosku, że komputer jest sprawny, ale nadal nie działa, więc podkładam RAM i o dziwo jest okej. W tym momencie niestety, ale takie narzedzie jest dla mnie spalone, bo mam dużo ambitniejsze rzeczy do roboty niż marnowanie czasu na potwierdzenie czegoś co jak się potem okazuje program wcześniej wykluczył.
  • #7 18674973
    sk1977
    Spec od komputerów
    Piotr160292 napisał:
    Będę powtarzał to do śmierc - RAM się podkłada - nie testuje jakimiś tam programami...
    - to podstaw ram lutowany do płyty. Albo procesor lub GPU lutowane do płyty... Tu akurat jest w slocie, ale jest lutowany procesor - memtest może wskazać problemy nie tylko z RAMem.

RAM oczywiście można podstawić i może to pomóc jeśli rzeczywiście uszkodzony jest RAM - w tym przypadku to statystycznie mało prawdopodobne.
    Memtest w laptopach sprawdza nie tylko sam RAM, ale też wszystkie inne połączenia - szczególnie przydaje się przy sprawdzaniu połączeń BGA pod procesorami - mogą ujawniać się po czasie, w przypadkowych okolicznościach i do ich wykrycia podstawianie RAMu nie wystarczy.
    Też zazwyczaj podstawiam RAM w pierwszej kolejności oraz sprawdzam połączenia testerem - jeśli nie jest lutowany (co w laptopach jest częste).

Kolejna kwestia to porada dostosowana do możliwości Autora - to dział początkujący, więc pewnie Autor nie ma np. testera slotów RAM, może też nie mieć 100% sprawnego i pewnego kompatybilnego RAMu.
    Najbardziej podejrzany jest dysk i jego w pierwszej kolejności należy sprawdzić, a test Memtestem podałem jako coś co Autor może sprawdzić we własnym zakresie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18675222
    Piotr160292
    Poziom 38  
    O, no to teraz się skompromitowałem troszkę, bo nie wiedziałem że w laptopach nie tylko sprawdza RAM. Ja całkowicie z uwagi z na moje złe doświadczenia z tym programem całkowicie go skreśliłem z listy używanych programów diagnostycznych, ponieważ jak pisałem - ja wolę jak w przypadku testera za każdym razem jednak mieć pewność że jest okej i móc przeskoczyć dalej, a nie mieć ciągle z tyłu głowy fakt, że program bzdury pokazał i faktycznie RAM. Co do lutowanego RAM i CPU to nawet mi to umknęło, ponieważ naprawiam sobie hobbystycznie, nie zawodowo i jak już to stacjonarki głównie. Laptopa jak dostanę to tylko na zasadzie rozwiązania problemu softwarego i tyle, bo samych laptopów to się nawet nie tykam. Chyba że jest to kwestia wymiany matrycy itp. ew. problem z linia zasilania to wtedy mogę mogę zerknać, bo co nieco o przetwornicach impulsowych wiem, tak więc jak jest schemat to mogę zerknąć i przynajmniej spróbować...
  • #9 18677310
    sk1977
    Spec od komputerów
    W laptopach producenci nie ułatwiają zadania i często sprawdza się pośrednio elementy których nie można podstawić. Np. tester socketu częściej wykazuje usterki mostu niż socketu, a tester gniazd RAMu częściej uszkodzenia procesora... jak nie można podstawić elementu to trzeba kombinować :). A coraz mniej można podstawiać.
    W stacjonarkach jest prościej pod tym względem - podstawianie elementów jest stosunkowo proste.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18705762
    gadzina720
    Poziom 8  
    Panowie :)
    Dużo się niepotrzebnie nasprzeczaliście, ale dalej nie udało mi się rozwiązać problemu. Niestety nie mam dostępu do sprawnego ramu ;/ i średnio wiem co mogę zrobić w tym momencie.
  • #12 18710012
    gadzina720
    Poziom 8  
    Jeszcze nie, właśnie się wziąłem za instalację systemu jeszcze raz bo gdy robiłem to wcześniej laptop działał do wyłączenia go. A średnio mam teraz jak podpiąć dysk pod stacjonarke, więc spróbuje przy pierwszym uruchomieniu zarzucę smarta i zaraz dam znać co i jak

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

Możliwości pozwoliły mi na test systemowy wbudowany w bios - dokładny dysku trwał około godzinę, i dokładny pamięci około 20 minut.
    Rezultaty: HP TPN-C126 wisi na logo - problem z ładowaniem systemu Win10 HP TPN-C126 wisi na logo - problem z ładowaniem systemu Win10
  • #13 18710162
    sk1977
    Spec od komputerów
    To nie są najlepsze testy, ale błędów nie znalazły.
    Jeśli masz na dysku ważne dane - najpierw je skopiuj na inny nośnik.
    Jeśli nie masz ważnych danych możesz np. zainstalować na nowo system.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop HP TPN-C126 nie ładuje systemu Windows 10, zatrzymując się na logo HP. Użytkownik próbował wymienić dysk, ale problem pozostał. Uczestnicy dyskusji sugerują różne metody diagnostyczne, w tym uruchomienie systemu Linux z pendrive'a, sprawdzenie stanu dysku za pomocą SMART oraz testowanie pamięci RAM. Wskazują również na możliwość uszkodzenia elementów lutowanych, takich jak procesor czy GPU. Użytkownik nie ma dostępu do sprawnego RAM-u, co utrudnia dalsze testy. W końcu, po przeprowadzeniu testów wbudowanych w BIOS, nie znaleziono błędów, co sugeruje, że problem może leżeć w oprogramowaniu lub innych komponentach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA