logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubuntu na Lenovo G510 - tylko fioletowe tło i kursor po instalacji

TechnologyPRO 05 Maj 2020 14:34 1074 11
REKLAMA
  • #1 18670751
    TechnologyPRO
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, zainstalowałem ubuntu na HDD, ale po uruchomieniu komputera mam tylko fioletowe tło i kursor. System zainstalowałem z USB live (tam miałem tylko tapeta pingwina, przejechałem ręką po klawiaturze i pokazało się okno instalacji).
    Specyfikacja komputera (laptop)
    I5 4210m
    4gb ram ddr3
    Intel hd4600
    AMD R5 m230
    Nazwa laptopa to Lenovo G510. Na koniec zaznaczę, że linuxa zainstalowałem z opcją '' instaluj obok windowsa''.
  • REKLAMA
  • #2 18671852
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 108
    Czy wersja Live była responsywna i nadawała się do pracy w tym trybie, czy pokazał się tylko pulpit? Bo nie bardzo rozumiem ten fragment o tapecie. Druga kwestia to ewidentne coś poszło nie tak, z tym automatem partycjonującym.Niech kolega wrzuci jakieś zdjęcia tego co widać na ekranie i spróbuje uruchomić system w trybie awaryjnym (z wciśniętym klawiszem shift).

EDIT: Bardzo prawdopodobnie chodzi o brak sterownika graficznego do AMD, spróbuj dla testu wyłączyć dedykowaną kartę graficzną w BIOS i uruchomić na zintegrowanej, czy ruszy.

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #3 18671889
    TechnologyPRO
    Poziom 7  
    W trybie live również była tylko tapeta, 'przejechałem' ręką na klawiaturze, i jakoś się włączył instalator. Zdjęcia wrzucę dopiero jutro bo dzisiaj nie mam dostępu do komputera.
  • REKLAMA
  • #4 18674004
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 168
    Może sprobuj wyłączyć karte AMD dodając do wywołania kernela opcję: radeon.modeset=0 ewentualnie: radeon.runpm=0
    Najlepiej testowo w GRUB zedytuj linię i dodaj to za paramerami: ro quiet splash
  • REKLAMA
  • #5 18674210
    TechnologyPRO
    Poziom 7  
    W między czasie padł mi windows, więc zrobiłem format. Linuxa więc instaluje od nowa - zapytam jeszcze, jaki format pliku wybrać? Wcześniej użyłem FAT32.

A co do używania komend, to nie mogłem tego zrobić gdyż nie działał żaden skrót klawiszowy, tylko kursorem mogłem pomachać.
  • #6 18674224
    n6210
    Poziom 29  
    TechnologyPRO napisał:
    apytam jeszcze, jaki format pliku wybrać? Wcześniej użyłem FAT32.
    Jakiego pliku? Normalnie linuxa instaluje się np. na systemie plików Ext4 jeżeli o tym mowa. A komendy o których mowa nie trzeba wpisywać w linuxie tylko w bootloaderze GRUB gdy jest menu bootowania. Wybiera się opcję modyfikuj i tam dodaje do tego co jest.
  • #7 18674464
    TechnologyPRO
    Poziom 7  
    Podczas bootowania pendrive miałem do wyboru FAT32 albo NTFS.
    To które mam wybrać? I ew. jak zmienić na ten Ext4? Używam programu rufus.
  • #8 18675009
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 108
    Program rufus jest taki trochę „straightforward”. Wybierz z czego ma zrobić pendrive i daj mu zrobić z tym co sam wybierze. I zastosuj się najpierw do mojej porady oraz Kolegi n6210 i spróbuj, albo wyłączyć kartę AMD w BIOSie albo dodać wskazaną linię do bootloadera. Bo to prawdopodobnie przez kartę graficzną Linux nie chce działać „out of the box”. I to może nie być jedyny problem sprzętowy, bo może być problem z siecią.

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • REKLAMA
  • #9 18675251
    TechnologyPRO
    Poziom 7  
    Dobra tylko jak wejść do tego bootloadera? Przy wyborze systemu wybieram pendrive, a potem nie mam żadnych opcji tylko od razu logo lenovo, a pod spodem checking dysk i napis 'ubuntu', i od razu ten pulpit.
    Daje link do filmu bo nie umie dokładniej opisać.
    https://youtu.be/W26Nu2ut5XY
  • #10 18675397
    n6210
    Poziom 29  
    To wygląda jakbyś miał ukryte menu GRUB. Po zainstalowaniu powinienes mieć np. coś takiego:
    lub takiego:

Sprobuj naciskać Esc podczas bootowania może menu się pokaże.
    Jak jesteś w tym menu to opcja E wchodzi do edycji danej pozycji jak dopiszesz to ci ci podalem to F10 bootuje system.
  • #11 18675528
    TechnologyPRO
    Poziom 7  
    Udało mi się wywołać to menu, następnie kliknąłem Ubuntu (Safe Graphics) i mam coś takiego. Ubuntu na Lenovo G510 - tylko fioletowe tło i kursor po instalacji
    Jak zainstaluje na dysku to powinno działać?
  • #12 18675576
    n6210
    Poziom 29  
    TechnologyPRO napisał:
    Jak zainstaluje na dysku to powinno działać?

Nie koniecznie, ale masz podane kilka sposobów jak to ominąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Ubuntu na laptopie Lenovo G510, jednak po uruchomieniu pojawia się jedynie fioletowe tło i kursor. Problemy mogą wynikać z braku odpowiednich sterowników graficznych, szczególnie dla karty AMD R5 m230. Użytkownicy sugerują wyłączenie dedykowanej karty graficznej w BIOS lub dodanie opcji do bootloadera GRUB, aby rozwiązać problem. Użytkownik miał trudności z dostępem do menu GRUB, ale udało mu się je wywołać i uruchomić system w trybie graficznym. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące formatu pliku przy tworzeniu bootowalnego pendrive'a, sugerując użycie systemu plików Ext4.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA