logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty ceramicznej do zabudowy z piekarnikiem, klasa A, 4 pola grzewcze

Mefisto 03 Paź 2005 07:34 13937 6
REKLAMA
  • #1 1868715
    Mefisto
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Przymierzam się do zakupu płyty ceramicznej z piekarnikiem i proszę o pomoc przy dokonaniu wyboru, ponieważ dotychczas użytkowałem wyłącznie kuchnie gazowe. Chciałbym aby płyta była wyposażona w 4 pola grzewcze, koniecznie w klasie energetycznej A, z piekarnikiem. Słyszałem, że niezależnie od firmy sygnującej wyrób sama płyta jest produkowana przez jednego czy dwóch producentów (różnią się natomiast designem i elektroniką), natomiast mam znajomych, któzy skarżą się na niska jakość rodzimych płyt (tzn. Mastercooka i Amiki). Na co zwracać uwagę i co ewentualnie możecie polecić. Dziękuję za podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1868952
    Robert_em
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!

Mimo że użytkuję obecnie płytę i piekarnik Amica (płyta sensory, b. ładne wzornictwo), kompletnie bez rzadnych problemów, to obecnie do nowego domu wybrałem Electrolux. To moim zdanie firma produkująca najlepszy sprzęt w miarę jeszcze rozsądnej klasie cenowej.
    Płyta: EHS6651P
    Piekarnik: EOC6697X
    Piekarnik oprócz wszystkich tych funkcji, które oferuje konkurencja, ma super ciekawą funkcję Pyrolizy, czyli "sam się czyści".

Pozdrowionka.
  • REKLAMA
  • #3 1872968
    Mefisto
    Poziom 12  
    dziękuję za odpowiedź, bardzo interesujące oba produkty, z tym, że zobaczyłem, że ten piekarnik nie nadaje się chyba do zabudowy pod płytą w układzie tradycyjnym. Jest dedykowany do zabudowy "w ścianie". Czy może się mylę?
  • #4 1873968
    Robert_em
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    To prawda, jest dedykowany do zabudowy "w słupku" czyli teoretycznie gdzieś wyżej, na poziomie oczu. Z doświadczeń osobistych zdecydowanie polecam takie rozwiązanie - dużo wygodniejsza obsługa. Ale to wcale nie znaczy, że nie możesz go zamontować pod płytą. Masz po prostu prawie pełną dowolność w wyborze miejsca montażu.

Pozdrowionka.
  • REKLAMA
  • #5 2033680
    S25
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Robert_em napisał:

... To moim zdanie firma produkująca najlepszy sprzęt ...

Tak się składa, że przypadkowo stałem się nieszczęśliwym posiadaczem kuchenki Electrolux od około 3,5 roku (nie chciało mi się czekac na Amikę lub Boscha).
    1. Piekarnik padł 1,5 roku temu i nikt nie jest w stanie go naprawić, chyba że wyłożę 1200zł za "moduł" w serwisie producenta.
    2. Płyta grzejna ceramiczna - jedno z pól od roku już "siada" - grzeje się coraz wolniej
    3. Rozebrałem piekarnik i widziałem płytki... myślałem że w XXI wieku stosuje się zasilacze stabilizowane, bezpieczniki, zabezpieczenia przeciwprzepięciowe, zapewnia odpowiedznią moc trafo, żeby na "stand-by" nie grzało jak grzałka, ale nie.
    Czegoś tabkiego nie znajdzie się w Electrolux'ie.

Jeżeli nie jest za późno:
    ODRADZAM SZCZERZE I NAMIĘTNIE ELECTROLUX'a. Ten sprzęt nie jest warty połowy ceny - oczywiście firma jest ŚWIETNA ale sprzęt...
  • REKLAMA
  • #6 2033697
    Mefisto
    Poziom 12  
    ostatnio pojawiły się głosy o rzekomo lepszej jakości wyrobów Amici - może faktycznie się poprawili?
  • #7 2152472
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    wyjątek potwierdza regułe.sprzęt aeg/electrolux wykonany w niemczech jest pierwsza liga.ewentualnie gorenje.pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru płyty ceramicznej do zabudowy z piekarnikiem o klasie energetycznej A i 4 polach grzewczych. Użytkownik poszukuje rekomendacji, mając doświadczenie z kuchniami gazowymi. Wskazano modele Electrolux: płytę EHS6651P oraz piekarnik EOC6697X z funkcją pyrolizy (samoczyszczenie). Zwrócono uwagę, że piekarnik Electrolux jest dedykowany do zabudowy w słupku (na wysokości oczu), ale można go też zamontować pod płytą. Pojawiły się negatywne opinie dotyczące trwałości sprzętu Electrolux – awarie piekarnika i problematyczne działanie płyty ceramicznej po kilku latach użytkowania, a także brak zaawansowanych zabezpieczeń elektronicznych. Wspomniano o wątpliwej jakości rodzimych marek Mastercook i Amica, choć pojawiły się sugestie, że Amica mogła poprawić jakość. Wskazano, że sprzęt produkowany w Niemczech przez AEG/Electrolux oraz marka Gorenje cechuje się wyższą jakością wykonania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA