logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć wspólne sekwencje znaków w Excelu między komórkami?

Armk 07 Maj 2020 11:41 891 6
REKLAMA
  • #1 18675361
    Armk
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Cześć,

Mam taki problem do rozwiązania i szczerze aktualni brak mi pomysłu, ale do rzeczy.

Mamy w Excel dwa ciągi znaków załóżmy:
    Komórka A1: abcdef,
    Komórka A2: aptrv,
    Komórka A3: tttasrt,

Komórka B1: tataasra

i teraz porównujemy ciągi tekstowe z kolumny A z tym co mamy w komórce B1 i powinno nam wskazać, że część wspólna występuje w komórce A3 a jest tym "asr"
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18675427
    Armk
    Poziom 2  
    chodziło o cały ciąg "asr", przepraszam za błąd :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18676796
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8300
    Ja bym to zrobił tak:

Kod: VB.net
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Jak znaleźć wspólne sekwencje znaków w Excelu między komórkami?

Prosta funkcja, która wyszuka najdłuższego możliwego dopasowania. Jeśli da się dopasować kilka dopasowań tej samej długości, zwracane jest oczywiście tylko jedno z nich (pierwsze znalezione).
  • #7 18703147
    Armk
    Poziom 2  
    Dzięki Panowie! Funkcje działają wyśmienicie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem znajdowania wspólnych sekwencji znaków w Excelu między komórkami. Użytkownik przedstawił przykład z ciągami znaków w komórkach A1, A2, A3 oraz B1, gdzie celem było zidentyfikowanie wspólnej części "asr" w A3. Uczestnicy zaproponowali różne funkcje VBA, takie jak CzescWspolna oraz NCW, które umożliwiają wyszukiwanie najdłuższej wspólnej sekwencji. Funkcje te przeszukują podciągi i zwracają pierwsze znalezione dopasowanie. Użytkownik potwierdził, że zaproponowane rozwiązania działają poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA