Witam,
Od około tygodnia codziennie występują problemy z komputerem. Najczęstszym z nich jest błąd krytyczny Kernel Power 41 (63), natomiast drugi to zawieszenie się komputera, brak jakiejkolwiek reakcji na myszkę/klawiaturę. W takich przypadkach jedynym wyjściem było wymuszenie zresetowanie komputera za pomocą panelu obudowy.
Starałem się naprawić problem samemu przeglądając najpopularniejsze posty na ten temat, na polskich i anglojęzycznych forach. Wykonałem wiele czynności w celu zdiagnozowania/naprawy tego problemu, jednak nic szczególnego się nie dowiedziałem. W związku z tym, za chwilę opiszę wykonane czynności, oraz co udało mi się ustalić.
Parametry komputera (komputer nawet nie ma jeszcze roku, został złożony przeze mnie w sierpniu ubiegłego roku, od tamtego czasu nie było z nim żadnych problemów, wszystkie części posiadają gwarancję przynajmniej do połowy 2021 roku):
MOBO: MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON AC
CPU: Intel Core i7-9700KF
Chłodzenie CPU: NZXT Kraken X62 v.2 280mm
GPU: MSI GTX 1080Ti Gaming X
RAM: Corsair 3600MHz Vengeance RGB Pro CL18 (4x8GB)
SSD: Samsung 1TB 970 M.2 PCIe NVMe EVO Plus
PSU: beQuiet! Straight Power 11 650W
Tak jak wspominałem, wykonałem wiele czynności w celu zdiagnozowania problemu. Wykorzystałem OCCT oraz Furmark, aby sprawdzić stabilność podzespołów pod obciążeniem. Na pewno podzespoły się nie przegrzewają - temperatura procesora w spoczynku na poziomie 35 stopni, w grach do 60, pod obciążeniem np w OCCT około 70. Karta graficzna także nie ma problemów z temperaturami. Warto powiedzieć, że owe problemy występują nie tylko w grach, ale także na pulpicie. Za pomocą wbudowanego w Windowsie narzędzia oraz Memtesta wykonałem testy RAMu - bez żadnego błędu. Moim zdaniem główny podejrzanym jest płyta główna lub zasilacz, albo problem związany z software'em. Sprawdzałem nie raz spójność plików za pomocą "sfc /scannow", zmieniałem plany zasilania, wyłączałem Fastboot oraz jednego z dwóch kontrolerów dźwięków - czyli najczęstsze rady dotyczące moich problemów. Narzędziem Intela sprawdziłem także dla pewności czy nie ma problemów z procesorem. Apropo zasilacza - niejednokrotnie włączałem testy Power w OCCT, nigdy mi się w trakcie owego testu komputer ani nie zresetował ani nie zawiesił. Dziś uruchomiłem test Power, po 14 minutach komputer się zresetował, lecz po pewnym czasie, po około minucie, znów się zresetował, choć nie miał żadnego obciążenia. BIOS jest w najnowszej wersji, problemy występują w przypadku włączonego XMP jak i gdy jest włączony - nie zauważyłem żadnej różnicy.
Informacje na temat błędu Kernel-Power z podglądu zdarzeń:
Z góry dziękuję za pomoc.
Od około tygodnia codziennie występują problemy z komputerem. Najczęstszym z nich jest błąd krytyczny Kernel Power 41 (63), natomiast drugi to zawieszenie się komputera, brak jakiejkolwiek reakcji na myszkę/klawiaturę. W takich przypadkach jedynym wyjściem było wymuszenie zresetowanie komputera za pomocą panelu obudowy.
Starałem się naprawić problem samemu przeglądając najpopularniejsze posty na ten temat, na polskich i anglojęzycznych forach. Wykonałem wiele czynności w celu zdiagnozowania/naprawy tego problemu, jednak nic szczególnego się nie dowiedziałem. W związku z tym, za chwilę opiszę wykonane czynności, oraz co udało mi się ustalić.
Parametry komputera (komputer nawet nie ma jeszcze roku, został złożony przeze mnie w sierpniu ubiegłego roku, od tamtego czasu nie było z nim żadnych problemów, wszystkie części posiadają gwarancję przynajmniej do połowy 2021 roku):
MOBO: MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON AC
CPU: Intel Core i7-9700KF
Chłodzenie CPU: NZXT Kraken X62 v.2 280mm
GPU: MSI GTX 1080Ti Gaming X
RAM: Corsair 3600MHz Vengeance RGB Pro CL18 (4x8GB)
SSD: Samsung 1TB 970 M.2 PCIe NVMe EVO Plus
PSU: beQuiet! Straight Power 11 650W
Tak jak wspominałem, wykonałem wiele czynności w celu zdiagnozowania problemu. Wykorzystałem OCCT oraz Furmark, aby sprawdzić stabilność podzespołów pod obciążeniem. Na pewno podzespoły się nie przegrzewają - temperatura procesora w spoczynku na poziomie 35 stopni, w grach do 60, pod obciążeniem np w OCCT około 70. Karta graficzna także nie ma problemów z temperaturami. Warto powiedzieć, że owe problemy występują nie tylko w grach, ale także na pulpicie. Za pomocą wbudowanego w Windowsie narzędzia oraz Memtesta wykonałem testy RAMu - bez żadnego błędu. Moim zdaniem główny podejrzanym jest płyta główna lub zasilacz, albo problem związany z software'em. Sprawdzałem nie raz spójność plików za pomocą "sfc /scannow", zmieniałem plany zasilania, wyłączałem Fastboot oraz jednego z dwóch kontrolerów dźwięków - czyli najczęstsze rady dotyczące moich problemów. Narzędziem Intela sprawdziłem także dla pewności czy nie ma problemów z procesorem. Apropo zasilacza - niejednokrotnie włączałem testy Power w OCCT, nigdy mi się w trakcie owego testu komputer ani nie zresetował ani nie zawiesił. Dziś uruchomiłem test Power, po 14 minutach komputer się zresetował, lecz po pewnym czasie, po około minucie, znów się zresetował, choć nie miał żadnego obciążenia. BIOS jest w najnowszej wersji, problemy występują w przypadku włączonego XMP jak i gdy jest włączony - nie zauważyłem żadnej różnicy.
Informacje na temat błędu Kernel-Power z podglądu zdarzeń:
Spoiler:
Nazwa dziennika:System
Źródło: Microsoft-Windows-Kernel-Power
Data: 07.05.2020 21:40:45
Identyfikator zdarzenia:41
Kategoria zadania:(63)
Poziom: Krytyczne
Słowa kluczowe:(70368744177664),(2)
Użytkownik: SYSTEM
Komputer: hkktr
Opis:
System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.
Kod XML zdarzenia:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}" />
<EventID>41</EventID>
<Version>6</Version>
<Level>1</Level>
<Task>63</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8000400000000002</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2020-05-07T19:40:45.534548500Z" />
<EventRecordID>13372</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>hkktr</Computer>
<Security UserID="S-1-5-18" />
</System>
<EventData>
<Data Name="BugcheckCode">0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
<Data Name="SleepInProgress">0</Data>
<Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
<Data Name="BootAppStatus">0</Data>
<Data Name="Checkpoint">0</Data>
<Data Name="ConnectedStandbyInProgress">false</Data>
<Data Name="SystemSleepTransitionsToOn">0</Data>
<Data Name="CsEntryScenarioInstanceId">0</Data>
<Data Name="BugcheckInfoFromEFI">false</Data>
<Data Name="CheckpointStatus">0</Data>
</EventData>
</Event>
Źródło: Microsoft-Windows-Kernel-Power
Data: 07.05.2020 21:40:45
Identyfikator zdarzenia:41
Kategoria zadania:(63)
Poziom: Krytyczne
Słowa kluczowe:(70368744177664),(2)
Użytkownik: SYSTEM
Komputer: hkktr
Opis:
System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.
Kod XML zdarzenia:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}" />
<EventID>41</EventID>
<Version>6</Version>
<Level>1</Level>
<Task>63</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8000400000000002</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2020-05-07T19:40:45.534548500Z" />
<EventRecordID>13372</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>hkktr</Computer>