logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd Kernel Power 41 (63) i zawieszenia komputera - MSI MPG Z390, i7-9700KF

hkktr 07 Maj 2020 23:14 1932 14
REKLAMA
  • #1 18677302
    hkktr
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam,

Od około tygodnia codziennie występują problemy z komputerem. Najczęstszym z nich jest błąd krytyczny Kernel Power 41 (63), natomiast drugi to zawieszenie się komputera, brak jakiejkolwiek reakcji na myszkę/klawiaturę. W takich przypadkach jedynym wyjściem było wymuszenie zresetowanie komputera za pomocą panelu obudowy.

Starałem się naprawić problem samemu przeglądając najpopularniejsze posty na ten temat, na polskich i anglojęzycznych forach. Wykonałem wiele czynności w celu zdiagnozowania/naprawy tego problemu, jednak nic szczególnego się nie dowiedziałem. W związku z tym, za chwilę opiszę wykonane czynności, oraz co udało mi się ustalić.

Parametry komputera (komputer nawet nie ma jeszcze roku, został złożony przeze mnie w sierpniu ubiegłego roku, od tamtego czasu nie było z nim żadnych problemów, wszystkie części posiadają gwarancję przynajmniej do połowy 2021 roku):
    MOBO: MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON AC
    CPU: Intel Core i7-9700KF
    Chłodzenie CPU: NZXT Kraken X62 v.2 280mm
    GPU: MSI GTX 1080Ti Gaming X
    RAM: Corsair 3600MHz Vengeance RGB Pro CL18 (4x8GB)
    SSD: Samsung 1TB 970 M.2 PCIe NVMe EVO Plus
    PSU: beQuiet! Straight Power 11 650W

Tak jak wspominałem, wykonałem wiele czynności w celu zdiagnozowania problemu. Wykorzystałem OCCT oraz Furmark, aby sprawdzić stabilność podzespołów pod obciążeniem. Na pewno podzespoły się nie przegrzewają - temperatura procesora w spoczynku na poziomie 35 stopni, w grach do 60, pod obciążeniem np w OCCT około 70. Karta graficzna także nie ma problemów z temperaturami. Warto powiedzieć, że owe problemy występują nie tylko w grach, ale także na pulpicie. Za pomocą wbudowanego w Windowsie narzędzia oraz Memtesta wykonałem testy RAMu - bez żadnego błędu. Moim zdaniem główny podejrzanym jest płyta główna lub zasilacz, albo problem związany z software'em. Sprawdzałem nie raz spójność plików za pomocą "sfc /scannow", zmieniałem plany zasilania, wyłączałem Fastboot oraz jednego z dwóch kontrolerów dźwięków - czyli najczęstsze rady dotyczące moich problemów. Narzędziem Intela sprawdziłem także dla pewności czy nie ma problemów z procesorem. Apropo zasilacza - niejednokrotnie włączałem testy Power w OCCT, nigdy mi się w trakcie owego testu komputer ani nie zresetował ani nie zawiesił. Dziś uruchomiłem test Power, po 14 minutach komputer się zresetował, lecz po pewnym czasie, po około minucie, znów się zresetował, choć nie miał żadnego obciążenia. BIOS jest w najnowszej wersji, problemy występują w przypadku włączonego XMP jak i gdy jest włączony - nie zauważyłem żadnej różnicy.

Informacje na temat błędu Kernel-Power z podglądu zdarzeń:

Spoiler:
    Nazwa dziennika:System
    Źródło: Microsoft-Windows-Kernel-Power
    Data: 07.05.2020 21:40:45
    Identyfikator zdarzenia:41
    Kategoria zadania:(63)
    Poziom: Krytyczne
    Słowa kluczowe:(70368744177664),(2)
    Użytkownik: SYSTEM
    Komputer: hkktr
    Opis:
    System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.
    Kod XML zdarzenia:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    <System>
    <Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}" />
    <EventID>41</EventID>
    <Version>6</Version>
    <Level>1</Level>
    <Task>63</Task>
    <Opcode>0</Opcode>
    <Keywords>0x8000400000000002</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2020-05-07T19:40:45.534548500Z" />
    <EventRecordID>13372</EventRecordID>
    <Correlation />
    <Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
    <Channel>System</Channel>
    <Computer>hkktr</Computer>
    <Security UserID="S-1-5-18" />
    </System>
    <EventData>
    <Data Name="BugcheckCode">0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
    <Data Name="SleepInProgress">0</Data>
    <Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
    <Data Name="BootAppStatus">0</Data>
    <Data Name="Checkpoint">0</Data>
    <Data Name="ConnectedStandbyInProgress">false</Data>
    <Data Name="SystemSleepTransitionsToOn">0</Data>
    <Data Name="CsEntryScenarioInstanceId">0</Data>
    <Data Name="BugcheckInfoFromEFI">false</Data>
    <Data Name="CheckpointStatus">0</Data>
    </EventData>
    </Event>

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18677895
    hkktr
    Poziom 6  
    smax17 napisał:
    Sprawdź zasilacz miernikiem. Pokaż SMART dysku.
    https://www.dobreprogramy.pl/CrystalDiskInfo,Program,Windows,27691.html
    Kości RAM testowane pojedynczo?

Zasilacz sprawdzę od razu, gdy uda mi się załatwić miernik. Kości RAM sprawdzałem gdy były wszystkie razem. Dziś wieczorem podeślę SMART dysku oraz sprawdzę Memtestem wszystkie kości RAM po kolei. Dzięki za odpowiedź.

Dodano po 3 [godziny] 37 [minuty]:

Moglibyście polecić jaki miernik kupić? Zamówiłbym go, bo sam nie posiadam ani nikt ze znajomych. Znajdzie się jakiś sensowny w rozsądnej cenie?

Dodano po 13 [minuty]:

Informacje z programu CrystalDiskInfo:
    Błąd Kernel Power 41 (63) i zawieszenia komputera - MSI MPG Z390, i7-9700KF

Dodano po 6 [godziny] 18 [minuty]:

Dziś udało mi się sprawdzić w Memteście następujące kości (mam 2 pakiety po 2 kości, każda 8GB)
    - zrobiłem jedno przejście na wszystkich kościach - wynik pozytywny
    - dwa przejścia na każdej z kości z pierwszego zestawu - wynik pozytywny

Dziś nie jestem w stanie wykonać więcej testów. Jutro podeślę wyniki reszty.

Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

Można wykluczyć pamięć RAM jako winowajcę. Korzystałem teraz z zestawu, który przeszedł testy, a mimo to znów uświadczyłem resetu komputera - spowodowany błędem krytycznym Kernel-Power 41 (63) - szczegóły błędu analogiczne do tych w pierwszym poście.
    Testy RAMu wykonam, ale to już tylko dla pewności, że drugi zestaw jest w porządku.
  • #4 18680299
    hkktr
    Poziom 6  
    Dziś podczas testów kości z drugiego zestawu komputer zresetował się w trakcie wykonywania testu. W takim razie nie jest to wina ze strony software'u. Pozostaje czekać na wyniki napięć z multimetru.

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Dokończyłem pojedyncze testy wszystkich kości RAM, zdały je śpiewająco. Czy mogę coś jeszcze sprawdzić poza zasilaczem gdy i tak będę czekał do wtorku na multimetr? Nie wiem w jaki sensowny sposób sprawdzić płytę główną.
  • #5 18681238
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Jeśli masz resety na pulpicie, to prawdopodobnie zasilacz jest OK.
    Ale jak przyjdzie multimetr to pomierz i tak.

Próbowałeś czy tak samo dzieje się przy kompie złożonym na "pająka" na stole?
  • #6 18681567
    hkktr
    Poziom 6  
    artaa napisał:
    Próbowałeś czy tak samo dzieje się przy kompie złożonym na "pająka" na stole?

Nie próbowałem, ale czy to coś zmieni? Taka próba wymagałaby siedzienia przy tym przez długi czas, bo czasem komputer uruchamia się ponownie po 15 minutach, a czasem cały dzień nic się nie dzieje.

artaa napisał:
    Jeśli masz resety na pulpicie, to prawdopodobnie zasilacz jest OK.
    Ale jak przyjdzie multimetr to pomierz i tak.

W takim razie co można jeszcze brać pod uwagę? Płyta główna?
  • #7 18681906
    artaa
    Poziom 43  
    Co do pająka: czasem są dziwne resety związane z obudową lub jej portami USB, jak jej nie ma to znikają...
    MB może być trefna, ale i tak wpierw bym próbował testu na pająka.

RAM jest na liście QVL tej MB?
  • #8 18681925
    hkktr
    Poziom 6  
    artaa napisał:
    Co do pająka: czasem są dziwne resety związane z obudową lub jej portami USB, jak jej nie ma to znikają...
    MB może być trefna, ale i tak wpierw bym próbował testu na pająka.

W takim razie można to przetestować, ale to najszybciej w weekend, bo nie jestem w stanie powiedzieć po jakim czasie ten błąd wystąpi, np. od wczorajszego popołudnia do dziś nie wystąpił ten błąd ani razu.

Dodano po 1 [minuty]:

artaa napisał:
    RAM jest na liście QVL tej MB?

Tak, wszystko jest ze sobą na pewno kompatybilne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18681931
    artaa
    Poziom 43  
    Jeszcze jedno : zasilanie w domu jest OK? Gniazda z bolcami i prawidłowe uziemienie?

Dziwne jest to że działo OK wiele miesięcy i teraz resetuje.
    wskazywałoby to że coś pada...
    Podkręcałeś CPU/RAM/GPU?
  • #10 18681933
    hkktr
    Poziom 6  
    Ostatnio czasem, nie wiem przez co, migotają mi żarówki. Gdyby to była niestabilność prądu, to czy ona nie mogłaby aktywować zabezpieczeń w zasilaczu?

Dodano po 4 [minuty]:

artaa napisał:
    Dziwne jest to że działo OK wiele miesięcy i teraz resetuje.
    wskazywałoby to że coś pada...
    Podkręcałeś CPU/RAM/GPU?

RAM był zawsze tylko na XMP, czyli do tych gwarantowanych przez producenta.
    CPU domyślnie, GPU to samo.
  • Pomocny post
    #11 18681959
    artaa
    Poziom 43  
    Prawidłowe zasilanie to podstawa do robienia testów i sprawnego działania.
    Jak go nie masz to...

Zdiagnozować i naprawić zasilanie w domu.
    Komp na testy można wywieźć do rodziny ze sprawnym zasilaniem. ;-)
  • #12 18681965
    hkktr
    Poziom 6  
    Trzeba będzie to sprawdzić, więc jakiekolwiek dalsze działania to pewnie w następnym tygodniu.
    Dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 18681978
    artaa
    Poziom 43  
    Jak najszybciej, złe zasilanie to problemy po pewnym czasie ze wszystkim, RTV AGD itd

Może się okazać że komputer jest sprawny...
  • #14 18682086
    hkktr
    Poziom 6  
    Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc. Dopiero teraz mnie z tym oświeciło. Jak najszybciej postaram się to załatwić, a następnie dalej sprawdzać czy występują problemy z komputerem.
  • #15 18698238
    hkktr
    Poziom 6  
    Witam ponownie :D Problem udało się rozwiązać. Od razu gdy otrzymałem multimetr w ręce sprawdziłem napięcia i były one w porządku. Sprawdziłem jeszcze wszystkie kable, ponownie podłączyłem kable do zasilacza (modularny) i zauważyłem coś niepokojącego. Złącze ATX 24-pin nie utrzymywało równo kabla, z jednej strony leciutko odchylało. Przedmuchałem sprężonym powietrzem, sprawdziłem i już się dobrze trzyma. To by wyjaśniało czemu ostatnio po restarcie komputer sam się nie uruchamiał - dopiero po kilkunastu sekundach, manualnie też się nie dało).

Cieszę się, że już po wszystkim i znów mogę na spokojnie korzystać z komputera nie przejmując się ciągłym zapisywaniem wszystkiego :P

Multimetr się nie przydał, ale zauważyłem dopiero wtedy tą niezgodność. Napięcia zasilacz trzymał książkowe.

Jedynie nie wiem czemu dopiero w ostatnim czasie zaczął się resetować. Tego chyba nigdy się nie dowiem ;)

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który objawia się błędem krytycznym Kernel Power 41 (63) oraz zawieszaniem się systemu. Komputer, zbudowany na płycie głównej MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON AC i procesorze Intel Core i7-9700KF, działał bez problemów przez kilka miesięcy. Po przeprowadzeniu testów pamięci RAM i sprawdzeniu zasilacza, użytkownik zauważył, że problem może być związany z niestabilnym zasilaniem w domu. Po otrzymaniu multimetru i sprawdzeniu napięć, okazało się, że przyczyną problemu było luźne złącze ATX 24-pin w zasilaczu, które zostało naprawione. Użytkownik podkreślił, że zasilacz działał poprawnie, a problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA