Witam. Proszę o pomoc w naprawieniu:
Lenovo Ideapad Y700-15ISK
MB NM-A541 rev.1.0
CPU - i7
GPU - N16P-GX-A2
Laptop martwy, nie świecą kontrolki, żadnej reakcji na włącznik.
Przetwornica 5v i3v nie rusza. Po kilku pomiarach okazał się uszkodzony kondensator przy PQ403, wylutowanie i dalej problem PU201 ( uszkodzony układ zwarcie wewnętrzne w układzie LDO do GND).
Po wymianie PU201 grzeje się KBC ,który wymieniłem. Stanęło na tym, że pozostało zwarcie przy wyjściu na u56 nogi 8 i 9 wychodzi na +3VS (po wylutowaniu układu U56 na układzie nie ma zwarcia GND do VOUT2_2 noga 9 i VOUT2_1 noga 8) zostaje zwarcie na +3VS
Próba zwarciowa na +3VS nic nie dała grzeją się przewody na płycie nic się nie nagrzewa
Po ściągnięciu zworki PJ202 przetwornica 3V i 5V rusza
Czyli pozostaje te zwarcie na U56 nogi 8 i 9 wychodzące na +3VS
Zatrzymałem się w tym miejscu może ktoś mi pomoże w dalszej diagnozie
Pozdrawiam
Lenovo Ideapad Y700-15ISK
MB NM-A541 rev.1.0
CPU - i7
GPU - N16P-GX-A2
Laptop martwy, nie świecą kontrolki, żadnej reakcji na włącznik.
Przetwornica 5v i3v nie rusza. Po kilku pomiarach okazał się uszkodzony kondensator przy PQ403, wylutowanie i dalej problem PU201 ( uszkodzony układ zwarcie wewnętrzne w układzie LDO do GND).
Po wymianie PU201 grzeje się KBC ,który wymieniłem. Stanęło na tym, że pozostało zwarcie przy wyjściu na u56 nogi 8 i 9 wychodzi na +3VS (po wylutowaniu układu U56 na układzie nie ma zwarcia GND do VOUT2_2 noga 9 i VOUT2_1 noga 8) zostaje zwarcie na +3VS
Próba zwarciowa na +3VS nic nie dała grzeją się przewody na płycie nic się nie nagrzewa
Po ściągnięciu zworki PJ202 przetwornica 3V i 5V rusza
Czyli pozostaje te zwarcie na U56 nogi 8 i 9 wychodzące na +3VS
Zatrzymałem się w tym miejscu może ktoś mi pomoże w dalszej diagnozie
Pozdrawiam