logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornik położenia myszy komputerowej (kulkowej)

Scot 03 Paź 2005 20:12 1035 1
REKLAMA
  • #1 1870321
    Scot
    Poziom 1  
    Witam,

Jestem studentem wydziału mechanicznego na bydgoskim ATRze. Właśnie zaczynam pisać pracę dyplomową związaną z fotogrametrią - jeszcze nie mam dokładnie sprecyzowanego tematu. Prowadzący zadał mi dziś pytanie: 'Czy mam kogoś lub może sam potrafię zrobić przetwornik położenia myszki komputerowej (kulkowej) ?' Przyznam, że nie mam pojęcia do czego może być ten przetwornik wykorzystany w związku z moją pracą ? Jak prowadzący zaproponuje połączyć to z fotogrametrią ? Mimo wszystko mam dać odpowiedź czy ktoś jest w stanie mi w tym pomóc (ewentualnie zrobić) ? Dlatego też kieruję do Was pytanie, czy ktoś z Was interesował się takim projektem ? Orientujecie się czy to jest duże przedsięwzięcie ? Czy jest to kwestia kilku dni - prosta robota ? A może coś takiego już istnieje ?

Dziękuję za każdą odpowiedź:
    Sebastian
  • REKLAMA
  • #2 1871351
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Przetwornik położenia myszki - raczej chodzi o określenie miejsca położenia kursora myszki na ekranie kompa. Jeżeli na ekranie znajduje się jakaś figura geometryczna, można poruszając myszką określić współrzędne wskazywanych punktów. Trzeba napisać program, który to wykonuje. Kiedyś pisałem taki program w Pascalu. Czyli jest to sprawa programowania.
    Ale trzeba mieć bardziej szczególowe informacje.
REKLAMA