Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FORD FIESTA 1.6 nie świecą kontrolki(brak zapłonu)

RUDZIAK 03 Paź 2005 21:21 2993 4
  • #1 03 Paź 2005 21:21
    RUDZIAK
    Poziom 9  

    W czasie pracy silnika ściągnołem klemę plusa z akumulatora silnik od razu zgasł.Teraz po przekręceniu stacyjki nie świecą kontrolki brak zapłonu. Radio i światła wszystko jest ale nie da rady odpalić po przekręceniu zapłonu tak jakby akumulator był odpięty. Dodam że samochód posiada niefabryczny immobilaiser (na dotyk) lampka od niego również nie świeci co to może być proszę o pomoc.

    0 4
  • #2 03 Paź 2005 21:34
    Heroses
    Poziom 24  

    Może być problem. Po odpięciu klemy na pracującym silniku napięcie ładowania mogło kilka krotnie się zwiększyć. Nie wykluczone że została uszkodzona jednostka sterująca.
    Sprawdź wszystkie bezpieczniki. czy jest napięcie na cewce zapłonowej.
    Podaj dokładny typ silnika

    0
  • #3 03 Paź 2005 22:06
    RUDZIAK
    Poziom 9  

    Nie ma sensu sprawdzać na cewce zapłonowej bo na pewno nie będzie gdyż tak jak pisałem po przekręceniu zapłonu nie świecą nawet kontrolki tak że napewno nie ma na cewce prądu. Po przekręceniu kluczyka-tak jakby akumulator był odłączony. Co do silnika niemam pojęcia to samochód kumpla dlatego jestem strasznie zdesperowany i proszę o pomoc.

    0
  • #4 03 Paź 2005 22:57
    Heroses
    Poziom 24  

    Więc zacznij od uważnego sprawdzenia bezpieczników, następnie napięć dochodzących do kostki stacyjki i w końcu do sterownika silnika.

    2
  • #5 03 Paź 2005 23:01
    Tomek665
    Poziom 28  

    Brak zasilania sterownika albo jego awaria nie ma za wiele wspólnego ze świeceniem kontrolek. Musisz sprawdzać po kolei zasilania być może przyczyną jest immo albo inne zabezpieczenie.

    0