logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wyczyścić zatkaną grzałkę w dymiarce?

lukas_jg 03 Paź 2005 22:35 2486 16
REKLAMA
  • #1 1870855
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam
    Mam taki problem:
    Mam dymiarkę. Zatkała się w niej grzałka. Nie wiem czym najlepiej jest ją przeczyścić. Macie może jakieś sposoby ??
    Pozdrawiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1870979
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Zatkał się "piec"!
    1. Spróbuj przegonić przez nią wodę z octem.
    2. Odkręć dyszę wylotową i przepchaj czymś cienkim i twardym.

Czy działa pompka? (odkręć wężyk od pieca i włącz pompkę...czy pompuje)
    Wymontuj piec. Spróbuj przedmuchać pompką rowerową. (czasem działa)
    Jeśli nie pomoże, to pod ciśnieniem...ja dmuchałem w piec prosto z butli tlenowej!!! Udało się :)

Pozdrawiam.
  • #3 1871162
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Dzięki. Zobacze jutro :) Masz tu kilka punktów :)
  • REKLAMA
  • #4 1874600
    jackdj
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    naprawiałem kilka maszyn i zależy od wersji. powietrze pod ciśnieniem pomaga na krótko najlepiej rozkręcić cały piec (jeśli się da bo widziałem wynalazki zaspawane bez możliwości rozkręcenia) i wyczyścić ręcznie
  • #5 1875064
    lukas_jg
    Poziom 19  
    W moim przypadku piec jest zatkany maksymalnie. Ale boje sie czymsc tam grzebać bo nie wiem jak leci przez niego rurka, czy prosto czy tez moze zakrąca gdzieś.
    Pozdrawiam
  • #6 1876773
    jackdj
    Poziom 13  
    Jak możesz jakieś zdjęcie pieca zamieścić to ci powiem jak do tego się dobrać .
  • #7 1877542
    dee jay G
    Poziom 26  
    jackdj-masz rację, że na krótko, ale jak już jest "przelot" to wtedy można kombinować z jakimiś płynami, odkamieniaczami itd.
  • #8 1877647
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam.
    Słyszałem ze ktos próbował przepchnac przez to strune, jest twarda a zarazem gietka, wiec powinna przejsc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1878243
    dee jay G
    Poziom 26  
    To ja pisałem to gdzieś na forum ;) Chciałem spróbować, ale nie zrobiłem tego.
    Podobno konstrukcja wewnętrzna pieca na to nie pozwoli. (jakieś zakręty, czy coś)

Pozdrawiam
  • #10 1878525
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Oto fotki piecyka :)
    Załączniki:
    • Jak skutecznie wyczyścić zatkaną grzałkę w dymiarce? dym3.jpg (30.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skutecznie wyczyścić zatkaną grzałkę w dymiarce? dym2.jpg (52.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skutecznie wyczyścić zatkaną grzałkę w dymiarce? dym1.jpg (49.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1879695
    jackdj
    Poziom 13  
    O to chodziło. Tego modelu nie przepchniesz ani struną ani drutem stalowym.Trzeba odkręcić z 2 stron (wlot płynu i wylot), a ze środka wybić taki wałeczek i najlepiej całość namoczyć w ropie (możesz użyć preparatu wd40 ale drożej wychodzi) potem usunąć cały nalot ja robiłem za pomocą szczotki drucianej na wiertarce .Staraj się nie narobić rys ani na tym "wałku " ani wew. pieca bo będzie się częściej zapychał.Po takim czyszczeniu agregat będzie chodził jak nowy.Powodzenia
  • REKLAMA
  • #12 1880088
    dee jay G
    Poziom 26  
    Hej koledzy...a tak na marginesie, co myślicie o jakimś odkamieniaczu (np. Kalgon, czy coś podobnego? Dało by to radę takiemu piecowi? (jeśli nie jest całkowicie zapchany oczywiście)

Pozdrawiam
  • #13 1883128
    Cynek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jak się nie boisz że będą wżery w piecu do wlej nawet cilit bang.Nie polecam.
  • #14 1883163
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Porozkręcałem z obu stron, wlałem odrdzewiacza poczekałem 4 godziny i nic :( Może macie jakieśśrodku które przetkają to świństwo ?? :)
    Pozdrawiam
  • #15 1884086
    dee jay G
    Poziom 26  
    Jeśli jest jakikolwiek przelot przez piec, to spróbuj przepuścić ten odrdzewiacz przez niego, ale tak z podłączoną pompką, ale nie grzej grzałki...
    Zatankuj zbiornik od maszyny o zewrzyj termostat (niech maszyna "myśli", że jest nagrzana i włączaj pompę i niech pompuje)...
    Co by nie było, to i tak nie masz nic do stracenia!
  • #16 1885128
    l3sz3k
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Czy odkręcone końce mają gwinty?
    Jeśli odkręciłeś końce to teraz musisz wybić wałek.
    Płynem tego raczej nie przepchasz :(

Wałak wybijaj w stronę większego otworu.
  • #17 1887715
    jackdj
    Poziom 13  
    Tak jak ci napisałem wyżej musisz wybić "wałeczek" ze środka i go wyczyścić innej rady niema .Powodzenia

A i nie polecam żadnych środków żrących jak się zrobią pory to będziesz rozkręcał ją co kilka imprez.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem jest zatkana grzałka w dymiarce, która uniemożliwia prawidłowe działanie urządzenia. Zalecane metody czyszczenia obejmują przepłukanie grzałki wodą z octem, użycie pompy rowerowej lub powietrza pod ciśnieniem (np. z butli tlenowej) do udrożnienia przewodów. W przypadku trudnych do usunięcia zatorów konieczne jest rozkręcenie pieca, odkręcenie wlotu i wylotu płynu oraz wyjęcie wewnętrznego wałeczka, który należy oczyścić mechanicznie, np. szczotką drucianą na wiertarce po wcześniejszym namoczeniu w preparacie typu WD-40 lub ropie. Stosowanie silnych środków chemicznych, takich jak odkamieniacze (np. Kalgon) czy agresywne preparaty typu Cilit Bang, jest ryzykowne ze względu na możliwość uszkodzenia powierzchni i powstawania porów, co prowadzi do częstych zatorów. Próby przepychania struną lub drutem stalowym są nieskuteczne ze względu na konstrukcję pieca z zakrętami. W przypadku jakiegokolwiek przelotu przez grzałkę można próbować przepuszczać odrdzewiacz z podłączoną pompką, jednak bez podgrzewania grzałki. Kluczowe jest ostrożne obchodzenie się z elementami, aby nie uszkodzić wałeczka i wnętrza pieca, co wpływa na trwałość i efektywność działania dymiarni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA