logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralkosuszarka Indesit WIDL 86 EX strzelają elementy w module

star4you 27 Maj 2020 09:35 846 4
REKLAMA
  • #1 18721029
    star4you
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Witam Zainteresowanych
    Pralka jak w temacie; martwa zupełnie, nie daje się załączyć. Po wymianie elementów w module sterującym tj. TNY264, kondensatorów 22µF/400V, 470µF/10V, dławik oryginalny o oznaczeniach brąz- czarny-czerwony-srebrny wymieniłem na mocniejszy, ale o troszkę innych parametrach. Reszta elementów przetwornicy wydawała się być sprawna tzn. diody i rezystory.

Przy próbie uruchomienia spaliło rezystor 10Ω/2W. Wymieniłem go na troszkę mocniejszy tj. 10Ω/3W - przy próbie uruchomienia trzask i wywaliło warystor RV1, spaliło ponownie rezystor 10Ω i pewnie coś jeszcze.

Dziś w wolnej chwili zajmę się tym modułem ponownie, pomierzę resztę elementów w okolicach przetwornicy. Od strony druków ścieżki są całe.
    Co może być przyczyną, że pali te elementy? Czy np. dławik o innych parametrach czy jeszcze jakiś inny element?
    Pralkosuszarka Indesit WIDL 86 EX strzelają elementy w module20200527_0..738.jpg (2.4 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Pralkosuszarka Indesit WIDL 86 EX strzelają elementy w module20200527_0..722.jpg (3.27 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Pralkosuszarka Indesit WIDL 86 EX strzelają elementy w module20200527_0..729.jpg (3.06 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pralkosuszarka Indesit WIDL 86 EX strzelają elementy w module20200527_0..743.jpg (2.36 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Pralkosuszarka Indesit WIDL 86 EX strzelają elementy w module20200527_0..752.jpg (3.22 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Pralkosuszarka Indesit WIDL 86 EX strzelają elementy w module20200526_2..834.jpg (608.22 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 18721155
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2292
    Witam

Jeżeli rezystor po podłączeniu zasilania ulega uszkodzeniu to masz zwarcie sprawdź wlutuj nowe diody nowy pewny TNY nie wiem w którym miejscu jest ten warystor ale jeżeli równolegle do zasilania to masz cos nie tak z napięciem.

Najważniejsza rzecz która zawsze trzeba zrobić przed naprawą bloku zasilania to sprawdzić czy przy takich manewrach zasilających przeżył procesor, jeżeli tak to można naprawić dalej moduł, jeżeli procesor ma zwarcie to moduł do utylizacji.

Taki moduł po naprawie najlepiej podłączyć poza pralką i szeregowo z zasilaniem włączyć zwykłą żarówkę taką starego typu uchroni elementy przed gwałtownym prądem.

Sprawdź wymień wszystkie elementy po stronie pierwotnej ,sieciowej od strony zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 18721761
    star4you
    Poziom 12  
    Dzięki za porady, nie za bardzo wiem jak procka sprawdzić. Wykonam te czynności i zobaczymy co dalej...

Dodano po 9 [godziny] 5 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie; czy jeśli któreś z peryferii tzn. silnik główny, blokada lub coś innego by miało zwarcie to czy po stronie pierwotnej na module by waliło elementy?
    Nie wiem czy jest sens się bawić z naprawą tego modułu, znalazłem za 140 zł używany sprawny tylko się zastanawiam czy jak go założę a będzie coś innego uszkodzone to uszkodzę i moduł....mierzyłem to co się dało w pralko-suszrce, grzałki, elektropompę, silnik na przebicie do masy, elektrozawory i pozornie wyglądają na sprawne.
  • REKLAMA
  • #4 18723059
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2292
    Witam
    Zasilacz, przetwornica powinna działać jeżeli strona pierwotna jest naprawiona.
    Na stole po naprawie powinno być po stronie wtórnej na kondensatorach 12V i 9V, oraz procesor powinien być zasilany 5V i pracować generator najlepiej pomierzyc oscyloskopem. Tylko ten kupiony musi być taki sam do tego samego modelu jest zaprogramowany po określony model urządzenia, oznaczenie takie same.
  • #5 18739824
    star4you
    Poziom 12  
    Witam czytających
    Temat można zamknąć; z braku czasu na zabawę w naprawę starego modułu zakupiłem używany od takiego samego modelu i założyłem, pralko suszarka działa.
    Dziękuję za porady dotyczące naprawy uszkodzonego modułu.
REKLAMA