logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym wyczyścić mauzer po chemikaliach (Rodine XL 1110)

ewoo 28 Maj 2020 22:28 51942 10
REKLAMA
  • #1 18724913
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Witajcie. Chcąc walczyć z brakami wody zaczynam zbierać deszczówkę. Mam prośbę, zwłaszcza do "chemików". Posiadam zbiornik typu mauzer 1000 l, ale na naklejce na nim pisze, że był tam środek Rodine XL 1110. Szukałem o tym informacji i ogólnie to jakiś środek do wytrawiania. Ma napis "corrosive" i oznaczenie "Żrące". Czym to wypłukać by móc bezpiecznie magazynować deszczówkę którą można podlewać warzywa. Dziękuję i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18725399
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2931
    Co to za środek, miał jakie zastosowanie?
  • #3 18725479
    ewoo
    Poziom 30  
    ^ToM^ napisał:
    Co to za środek, jakie zastosowanie miał?

No właśnie nie wiem. Z netu wiem, że to jakiś inhibitor korozji przy wytrawianiu metalu. Tylko że tych Rodine jest wiele rodzajów. Na polskich stronach nie ma informacji, coś niecoś przetłumaczyłem z zagranicznych stron. Nie mam kontaktu z osobą czy firmą która używa takich chemikaliów.
  • REKLAMA
  • #4 18725518
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    Została odrobina tego środka czy zbiornik pusty? Gdyby zostało to można sprawdzić czy jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.
    Sądzę, że wystarczy dobre umycie zbiornika wodą z dodatkiem detergentu i kilkakrotne wypłukanie czystą wodą.
  • Pomocny post
    #5 18725904
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 740
    Pobierz próbkę ze środka i próbuj ją rozpuścić w dowolnej cieczy zaczynając od najtańszej dla ciebie.
    Jak zaschło, to skorupy można wytłuc waląc w ścianki baniaka, reszta myjką ciśnieniową - wsadź lancę do wewnątrz.
    Jak zaschnięte się nie rozpuszcza w niczym, zostaw kawałek w wodzie i obserwuj. Jak się nic nie zmieni, to i woda dla twojej trawy powinna być bezpieczna. Bez gwarancji oczywiście.
  • #6 18726153
    vodiczka
    Poziom 43  
    palmus napisał:
    próbuj ją rozpuścić w dowolnej cieczy zaczynając od najtańszej dla ciebie.
    czyli od wody deszczowej ;)
  • #7 18732111
    ewoo
    Poziom 30  
    Nie pisałem wcześniej z braku czasu. Dziś ogarniam temat. Zbiornik ogólnie jest czysty i suchy, wygląda jakby był przepłukany bo nie ma żadnych osadów. Zapach taki plastikowy, nie czuć nic oprócz zapachu (chyba tylko) zbiornika. Zrobię tak. Spryskam roztworem Dimera (środek zasadowy).

Czym wyczyścić mauzer po chemikaliach (Rodine XL 1110)

Wymyję myjką ciśnieniową. W tym roku będę podlewał tylko trawę a dopiero w przyszłym roku warzywka. Może to wystarczy.
    Czyt taka chemia może wżerać się w plastik i uwalniać przez dłuższy czas?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18732689
    vodiczka
    Poziom 43  
    ewoo napisał:
    W śladowych ilościach tak ale prawdopodobnie więcej chemii zleci z dachu wraz z deszczówką niż uwolni się ze ścianek tego zbiornika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18732848
    Jacdiag
    Poziom 29  
    Ocena: 374
    ewoo napisał:
    Ma napis "corrosive" i oznaczenie "Żrące".

Jeżeli "żrące" to może był tam silny kwas lub zasada. Plus tego jest taki że jedno neutralizuje drugie. Może na początek płukanie octem, potem woda , następnie wodorotlenek wapnia (wapno gaszone) i znowu woda ...
  • #10 18733021
    ewoo
    Poziom 30  
    vodiczka napisał:
    ewoo napisał:
    W śladowych ilościach tak ale prawdopodobnie więcej chemii zleci z dachu wraz z deszczówką niż uwolni się ze ścianek tego zbiornika.

Trudno się z tym nie zgodzić, bo woda którą zebrałem do beczki z dachu po którego stronie jest komin to raczej nie nada się do podlewania. To pierwszy lepszy deszcz od końca zimy i umyło dobrze dach. Woda była czarna, wylałem napadało nowej i jest czysta.

Dodano po 5 [minuty]:

Dzięki Panowie za porady, w najbliższych dniach zrealizuję, od razu nie da rady bo biznes zaczyna się rozkręcać po przestoju to trzeba ruszać coś zarobić. Dzięki jeszcze raz.
  • #11 18733106
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na bezpieczne oczyszczenie zbiornika typu mauzer o pojemności 1000 l, który wcześniej zawierał środek chemiczny Rodine XL 1110, oznaczony jako "żrący". W odpowiedziach sugerowane są różne metody czyszczenia, w tym płukanie wodą z detergentem, użycie octu oraz wodorotlenku wapnia. Użytkownik planuje użyć środka zasadowego Dimera do mycia zbiornika, a także rozważa wpływ pozostałości chemikaliów na jakość zbieranej deszczówki. Wskazano również na możliwość, że chemikalia mogą uwalniać się z plastiku, ale w mniejszych ilościach niż zanieczyszczenia z dachu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA