logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaprojektować 3-bitowy rejestr szeregowy przesuwający w lewo i w prawo

pomiatacz123 01 Cze 2020 13:53 1338 3
REKLAMA
  • #1 18732129
    pomiatacz123
    Poziom 5  
    Dzień dobry mam do zaprojektowania 3-bitowy rejestr przesuwający w lewo i w prawo. Cała treść widnieje na poniższym zdjęciu:
    Zaprojektować 3-bitowy rejestr szeregowy przesuwający w lewo i w prawo.
    Projekt mam wykonać w programie MicroCap.
    Zaprojektować 3-bitowy rejestr szeregowy przesuwający w lewo i w prawo
    Na razie połączyłem 3 rejestry 74LS74A, które zbudowane są z przerzutników typu D, i chciałem doprowadzić impulsy zegarowe. W zadaniu także muszę użyć bramek logicznych. Nie wiem, jak dokładnie wykorzystać bramki logiczne do zmiany z rejestru przesuwającego w prawo, na rejestr przesuwający w lewo. Czy mógłby ktoś mnie nakierować jak rozwiązywać takie zadania, bądź podać dobre źródła, abym to lepiej zrozumiał. Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 18732241
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    Kierunek przesuwania danych w rejestrze, to kwestia połączenia odpowiednich wejść z wyjściami przerzutników.
    W tej chwili masz rejestr jednokierunkowy, ponieważ połączyłeś wyjście QA z wejściem QB i wyjście QB z wejściem QC.
    Zmiana kierunku, to podanie sygnału wejściowego na QC i połączenie wyjścia QC z wejściem QB, wyjścia QB z wejściem QA.
    To właśnie mają zrobić bramki, które będą sterowane sygnałem kierunku x. Potrzebujesz teraz dodać multipleksery 1:2.
  • REKLAMA
  • #4 18766598
    b.szczupak
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Sugerowałbym zajrzeć do literatury kursu, zamiast niepotrzebnie tracić czas na szukanie informacji na forach w internecie...
REKLAMA