Byłoby najlepiej, gdybyś samodzielnie posłuchał kilku tych zestawów w jakimś salonie. Różnice brzmienia są dość spore, do tego każdy z nas słyszy nieco inaczej, mamy też całkowicie odmienne preferencje w tym względzie. Kolejną kwestią jest konieczny w tym wypadku spory kompromis. Bo jak coś jest do filmów, to już zwykle nie do muzyki. Według mnie, słuchanie muzyki za pomocą wielokanałowego amplitunera raczej nie ma sensu, bo każda muzyka znacznie lepiej zagra przez klasyczne stereo. Ale to moja subiektywna ocena, a niektórym to odpowiada. Są nawet tacy odbiorcy, którzy efekty przestrzenne traktują jako wartość dodaną muzycznego przekazu. Lepiej jednak sprawdzić brzmienie i to co Tobie odpowiada, jeszcze zanim zdecydujesz się na konkretne wydatki.
Drugą możliwością jest podłączenie zestawu kolumn stereo. W tym wypadku muzyka zagra znacznie lepiej, ale stracisz na funkcjach przestrzennych amplitunera wykorzystywanych przy filmach. Trzecia droga to zakup jednego z wskazanych zestawów kolumn kina domowego oraz dodatkowo dwóch kolumn do odtwarzania muzyki w stereo. Akurat ten amplituner ma możliwość takiego rozdziału zestawów kolumn, ale także funkcję surround back, która pozwala na wykorzystanie aż siedmiu kolumn przy odtwarzaniu efektów przestrzennych. W obu przypadkach byłoby to rozwiązanie najlepiej wykorzystujące techniczne możliwości tego amplitunera.
Pomogłem? Kup mi kawę.