logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - wyświetlacz nie działa po zamoczeniu, co może być przyczyną?

Semek 04 Paź 2005 23:47 1335 13
REKLAMA
  • #1 1873510
    Semek
    Poziom 10  
    Witam mam problem z w/w modelem mianowicie była po delikatnym zamoczeniu i w wyniku czego zaczoł szfankowac wyswietlacz po jakims czasie wogole nic nie wyswietlało na nim. Ostatnio jak partylem to wlaczyl sie i było wszystko ok a teraz jak spr inne wyswietlacze to nie dzialaja:/ co to moze byc (dodam ze zasieg i wszystko inne jest OK)
  • REKLAMA
  • #2 1873540
    kocek
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Jeżeli podstawiałeś sprawny LCD i lipa to sprawdź gniazdo wyswietlacza od tego trzeba zacząć.Po zalaniu często w okolicy lutowań śnidzieją luty popraw je.
  • REKLAMA
  • #3 1873572
    unlocker1x
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    ja to ym wymienił gniazdo z miejsca lub wyja i wrzucił ponownie na płytę
  • REKLAMA
  • #4 1873613
    Semek
    Poziom 10  
    Ok spr tam zajrzec i zobaczymy co sie da z tym zrobic...
  • #5 1873933
    munenori
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam
    Podstawiales takie same sprawne?Chodzi mi o kolor tasiemki,wymienialem niedawno u znajomego,ale dostalem z inna tasiemka,poszlo po zmianie softu,
    mial z zolta tasiemka,a dostalem z zielona.Sprobuj go przeflaszowac i wtedy sprawdz z nowym lcd
    Pozdrawiam
  • #6 1874595
    Vinnie184
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Podstawowo soft na poczatek.
  • #7 1876443
    Semek
    Poziom 10  
    tak tylko ze soft jest OK wszystko gra jak nalezy tylko problem z LCD jest a podobno z zołta tasiemka jest od 3100
  • #8 2004022
    kleeju
    Poziom 14  
    Witam
    Ja mam w 3100 z zieloną tasiemką

Ale mam jeszcze pytanko
    Mam 3100 po zalaniu
    przepłukałem, wysuszyłem i po złożeniu podświetlanie lcd poswieciło jakies 5 min i sie wyłączyło na amen, podświetlanie klawiatury jest ok.
    Czy to moze bysc wina wyświetlacza bo sporo wody dostało sie pod wyswietlacz. Na wyświetlaczu wszystko widać tyle że nie świeca diody.
    Czy ktoś miał taki przypadek
  • #9 2004416
    kocek
    Poziom 20  
    Najprawdopodobniej bedziesz musiał wymienić LCD ,te diody podświetlające są w nim i możliwe,że jakaś scieżka skorodowała i nie łączy.
  • REKLAMA
  • #10 2006163
    kleeju
    Poziom 14  
    Racja
    Sprawdziłem padły diody w lcd.
    Drugoi Lcd działa bez zarzutu
    Mozna je wymienić? czy poprostu lcd nadaje się do kosza?
  • #11 2006943
    kocek
    Poziom 20  
    Diody raczej nie ale samo połączenie diod z wtyczką wyświetlacza(chyba,że od wody skorodowały same luty przy diodach),ale to ostatnia rzecz na jaką bym stawiał.
  • #12 2007595
    Vinnie184
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Nie rozbierałem wyświetlacza, ale na pewno nie ma tam zadnych przetwornic czy czegos takiego, napewno tylko kilka par diod włączonych równolegle i wyprowadzonych anodami i katodami wspólnymi pod wtyk 9 i 10 wyświetlacza bodajrze. (Dane ze schematu od 7210i, to chyba te same LCD) Wez miernik i przelec na testerze diodowym. Jak sie zachowuje jak czesciowe zwarcie to czysc powierzchnie pod diodami, jesli rozwarcie to szukaj przerwy na drodze konektor-przewody wspólnej anody/katody, a jesli cos innego to kmiń sam, to zbyt proste zeby tak nad tym debatowac.
  • #13 2007737
    kusztyk
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    moze zimne luty
  • #14 2013471
    kleeju
    Poziom 14  
    Problem rozwiązany
    Resztki wody pod wyświetlaczem powodowały zwarcie
    Pozatym też diody troche były skorodowane.
    Wysuszzyłem, wyczyściłem
    poprawiłem luty i wszystko jest ok.
    Wszystkie diody na wyświetlaczu pięknie świecą
    Wielkie Podziękowanie za rady i wskazówki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z wyświetlaczem w telefonie Nokia 3100 po delikatnym zamoczeniu objawiał się początkowo niestabilnym działaniem, a następnie całkowitym brakiem obrazu. Próby wymiany samego LCD nie przyniosły efektu, co skierowało uwagę na gniazdo wyświetlacza oraz lutowania, które po zalaniu mogły ulec korozji. Różnice w kolorze tasiemki LCD (żółta vs zielona) sugerowały konieczność dopasowania oprogramowania lub jego ponownego wgrania, jednak w tym przypadku soft był sprawny. Po dokładnym wysuszeniu, oczyszczeniu i poprawieniu zimnych lutów problem z podświetleniem i wyświetlaczem został rozwiązany. Uszkodzeniu uległy diody podświetlające LCD, które mogły być skorodowane lub mieć przerwy w połączeniach, co wymagało ich diagnostyki miernikiem i ewentualnego czyszczenia powierzchni styku. Ostatecznie resztki wody pod wyświetlaczem powodowały zwarcie, a naprawa lutów i oczyszczenie elementów przywróciły pełną funkcjonalność ekranu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA