logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zmniejszyć głośność dzwonka w domofonie Fermax 3390?

VanKiller003 04 Cze 2020 21:25 3951 6
REKLAMA
  • #1 18739361
    VanKiller003
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam,
    Szukałem rozwiązania na forum, ale niestety go nie znalazłem. Chodzi o regulację głośności w FERMAX 3390. Unifon jest bardzo głośny i chciałem dorzucić mu potencjometr 1k ohm na wywoływaniu. Z opisów wywnioskowałem, że chodzi o przewód wpięty w gniazdo oznaczone literą T, ale niestety przy oporze poniżej 500ohm domofon dzwoni normalnie, a powyżej tej wartości nie dzwoni w ogóle. Urządzenie wydaje dwa różne dźwięki w zależności czy ktoś dzwoni dzwonkiem czy domofonem z klatki. Oba dźwięki są bardzo głośne.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Ciekawy link dla potomnych
    Jak zmniejszyć głośność dzwonka w domofonie Fermax 3390?
  • REKLAMA
  • #2 18739471
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Pod zaciskiem z literką T jest lokalny dzwonek, dlatego przy małych rezystorach jeszcze działa a przy większym już nie. Traktuje to jako przerwę. Nie jest to zatem miejsce, gdzie można ściszyć sygnał wywołania.
    Innymi słowy przycisk lokalnego dzwonka podłączony jest do zacisku "-" i zacisku "T".
    Instalacja w tym systemie jest 3 żyłowa.

Tu przykład typowego podłączenia (bez przycisku lokalnego).

Jak zmniejszyć głośność dzwonka w domofonie Fermax 3390?
  • REKLAMA
  • #3 18741599
    VanKiller003
    Poziom 15  
    Czy w takim razie jest możliwość zmniejszenia głośności w tym modelu?
  • REKLAMA
  • #4 18741628
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Gdyby na kabelku dochodzącym do wkładki słuchawkowej wstawić potencjometr lub dobrany rezystor. Jednak wtedy i rozmowa byłaby cicha. Dysponując schematem ideowym można by było coś wykombinować przy samych widełkach. Jednak to już zadanie dla jakiegoś elektronika.
  • #5 18742282
    VanKiller003
    Poziom 15  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Postanowiłem rozwiązać to w inny sposób. Zastosowałem gąbkę przymocowaną na stacji w miejscu gdzie znajduje się głośnik mikrofonu. Słuchawka odłożona- wycisza się dzięki gąbce. Słuchawka podniesiona - głośność rozmowy normalna.
    Pozdrawiam
  • #6 18742293
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Właśnie tak dawno temu też komuś doradziłem i był zadowolony. Nawet tu chciałem o tym napisać, ale wydawało mi się to zbyt śmieszne, bo to takie "nieelektroniczne". Rozważałem też użycie małego magnesu i kontaktronu, ale to tylko teoria.
  • REKLAMA
  • #7 18743117
    VanKiller003
    Poziom 15  
    Jeśli wykona się to schludnie, nie można tego nazwać metodą chałupniczą ani prowizoryczną. Spełnia swoje zadanie i nie wymaga nakładu pracy i środków :)
    Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Dodano po 53 [sekundy]:

Problem rozwiązano za pomocą gąbki wyciszającej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na zmniejszenie głośności dzwonka w domofonie Fermax 3390, jednak nie znalazł rozwiązania na forum. Zauważył, że podłączenie potencjometru 1k ohm do przewodu oznaczonego literą T nie przynosi oczekiwanych rezultatów, ponieważ przy oporze poniżej 500 ohm domofon działa normalnie, a powyżej nie dzwoni. Użytkownicy zasugerowali, że pod zaciskiem T znajduje się lokalny dzwonek, co uniemożliwia regulację głośności. Proponowano również zastosowanie potencjometru na kablu do wkładki słuchawkowej, co jednak wpłynęłoby na głośność rozmowy. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, stosując gąbkę na głośniku mikrofonu, co pozwoliło na wyciszenie dzwonka przy odłożonej słuchawce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA