logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ekspres Siemens TK68E571 - Mruga przycisk Power na wyświetlaczu Turn On coffee

Piotr5906 05 Cze 2020 15:18 1179 4
REKLAMA
  • #1 18740632
    Piotr5906
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam.
    Mój ekspres, Siemens TK68E571 (do zabudowy) oznaczenia na tabliczce znamionowej: EF 688/03, FD8606 16 0489. pewnego razu kazał opróżnić tackę mimo że nie było w niej wody, wyczyściłem styki i ich okolice, komunikat zniknął lecz teraz mruga przycisk Power a na wyświetlaczu widnieje "Turn On coffee"
    Co oznacza ten komunikat i jakie działania mogę podjąć w celu uruchomienia ekspresu?
    Działania jakie już wykonałem to sprawdzenie czterech mikro styków jakie znalazłem po zdjęciu obudowy, wszystkie sprawne.
    Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18740804
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Wg instrukcji tego ekspresu ta informacja oznacza, że przełącznik rodzaju pracy ekspresu powinien był być ustawiony na "Kawa". Czyli środkowa pozycja.
    Przyczyn tego komunikatu instrukcja nie podaje, ale jak można domniemywać, wg układu kontrolnego ekspresu ów przełącznik jest w innej pozycji niż "Kawa".

Może ten przełącznik rodzaju pracy ekspresu również wymaga sprawdzenia?

Czytając wpis kolegi, jak również instrukcję tego ekspresu odnoszę wrażenie, że ekspres zainicjował proces samo-czyszczenia i zostało to przerwane przez kolegę.
    A przerwanie tego procesu mogło doprowadzić do w/w problemów.
    Ekspres ma wbudowaną taką możliwość tj. samo-istnego włączenia procesu czyszczenia. Ale ostrzega przed tym, zanim zainicjuje ten proces.
  • REKLAMA
  • #3 18741037
    Piotr5906
    Poziom 17  
    Bardzo dziękuję koledze za pomoc,rzeczywiście ruszając delikatnie pokrętłem komunikat znika lecz zaraz pojawia się ponownie, spróbuję go rozebrać i przeczyścić a o efektach napiszę.
    P.S.
    Można gdzieś dostać polską instrukcję obsługi do tej maszyny?

Przeczyściłem i przesmarowałem styki przełącznika, ekspres wrócił do żywych :)
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 18741956
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Piotr5906 napisał:
    Można gdzieś dostać polską instrukcję obsługi do tej maszyny?
    Niestety, nie wiem. Korzystałem z instrukcji w j. angielskim.
  • #5 18743821
    Piotr5906
    Poziom 17  
    Czyszczenie i przesmarowanie przełącznika rodzaju pracy ekspresu usunęło problem.
REKLAMA