logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mikrotik - odseparowanie IoT - VLANy czy inna metoda?

karolczyzycki 06 Cze 2020 01:10 4350 20
REKLAMA
  • #1 18741902
    karolczyzycki
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Cześć,
    Podpowiedzcie proszę jak odseparować urządzenia IoT w domowej sieci na mikrotiku?

Używam testowo: hAP lite ze switchem: Atheros8227 który wg. dokumentacji nie obsługuje reguł.
    Niestety nie mogę też użyć najprostszego rozwiązania jakim jest np. Guest WiFi bo urządzenia są daleko i gdzie nie sięga WiFi mikrotika (urządzenia łączą się do innego AP) a poza tym niektóre są podłączone po kabelku.

Dla przykładu moje IoT, to będę to jakieś sterowniki SUPLA, SONOF czy Inwerter dla PV.

1. Czy powinienem zrobić osobny VLAN na tych urządzeń i przypisać je do VLANów po ich MACu (mam niezarządzalny switch)?
    2. Czy powinienem urządzeniom IoT zezwolić jedynie na wyjście na zewnątrz i zablokować im komunikację do pozostałych urządzeń? Co wtedy z komunikacją do tych urządzeń np. z telefonu?
    3. Wyczytałem też na reddit że jeśli urządzenia IoT mają łączyć się po WLANie to lepiej postawić im osobny AP (fizyczny) bo IoT zazwyczaj działają na niższym trybie niż AC i będą wymuszać niższy tryb, co będzie spowalniać transmisję. Czy ktoś to potwierdza?
    4. A może zrobić osobne reguły dla każdego z urządzeń na firewallu (nie używając VLANów w ogóle)?
  • REKLAMA
  • #2 18742094
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    VLAN jest na warstwie 2 TCP i ma sens wtedy, gdy switche i inne urządzenia wspierają vlany. Stosuje się je po to, by odseparować poszczególne __segmenty sieci__ z różnych powodów. W twoim przypadku powinno wystarczyć odseparowanie na warstwie 3, czyli na każdym urządzeniu ustawiasz albo osobną podsieć (np. 10.10.1.x, 10.10.2.x), albo tę samą podsieć z inną maską i odpowiednim IP ( https://www.nhgeorgia.com/blog/the-art-of-the-subnet-cheat-sheet ). Oczywiście router nie może między tymi sieciami przerzucać ruchu. Na zewnątrz urządzenia możesz wystawić używając wirtualnych serwerów, port mappingu czy ja to tam się nazywa w microtiku, czyli np. na 1.2.3.4:7777 --> 10.10.1.5/30 , 1.2.3.4:7779 --> 10.10.1.23/30

Pewnie można to zrobić jeszcze na 2 lub 3 inne sposoby.

Patrząc z innej strony... Po co separować te urządzenia, skoro są przypięte do JEDNEGO routera przez niezarządzalny switch? Przecież chyba nie zrobią sobie krzywdy nawzajem, bo nie komunikują się ze sobą. Jaka jest szansa włamania się do poszczególnych IoT, aby należało je separować vlanami?
  • #3 18742144
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    spy napisał:
    Po co separować te urządzenia, skoro są przypięte do JEDNEGO routera przez niezarządzalny switch? Przecież chyba nie zrobią sobie krzywdy nawzajem, bo nie komunikują się ze sobą. Jaka jest szansa włamania się do poszczególnych IoT, aby należało je separować vlanami?

Aby mieć tę pewność, że urządzenia nie gadają z chinami, że nikt nie powołany nie dostanie się do urzadzenia i je nie przekonfiguruje. Sam wolę się zabezpieczyć przed faktem, niż po fakcie. Ba nawet mam odrebny SSID dla tych urzadzeń, które mają tylko wifi natomiast tam hasło składa się z $(pwgen 32 1)

Dodano po 30 [sekundy]:

spy napisał:
    Oczywiście router nie może między tymi sieciami przerzucać ruchu

może, od tego jest router aby przewalać pakiety z sieci do sieci

Dodano po 46 [sekundy]:

spy napisał:
    Na zewnątrz urządzenia możesz wystawić używając wirtualnych serwerów, port mappingu czy ja to tam się nazywa w microtiku

1. Mikrotik
    2. Tak jak wszędzie - NAT
  • REKLAMA
  • #4 18742167
    spy
    Poziom 27  
    przeqpiciel napisał:
    Aby mieć tę pewność, że urządzenia nie gadają z chinami, że nikt nie powołany nie dostanie się do urzadzenia i je nie przekonfiguruje.

Od tego nie jest VLAN, tylko reguła na firewallu.

przeqpiciel napisał:
    Ba nawet mam odrebny SSID dla tych urzadzeń, które mają tylko wifi natomiast tam hasło składa się z $(pwgen 32 1)

Cudownie. Prościej ukryć SSID niż stosować wieloznakowe, skomplikowane hasła.

przeqpiciel napisał:
    może

Nie może! Jak urządzenia nie mają się widzieć, czyli mają być odseparowane, to routing między sieciami ma nie działać.

przeqpiciel napisał:
    2. Tak jak wszędzie - NAT

Znajdź taką zakładkę np w GUI TP-linka. Powodzenia. A potem wyjaśnij mi czym się różnią reguły INPUT, OUTPUT, FORWARD od czego jest NAT, DNAT, SNAT i jak się robi markowanie pakietów. Aż się nie mogę doczekać nowej interpretacji tej samej wiedzy.
  • Pomocny post
    #5 18742169
    przeqpiciel
    karolczyzycki napisał:
    1. Czy powinienem zrobić osobny VLAN na tych urządzeń i przypisać je do VLANów po ich MACu (mam niezarządzalny switch)?
    2. Czy powinienem urządzeniom IoT zezwolić jedynie na wyjście na zewnątrz i zablokować im komunikację do pozostałych urządzeń? Co wtedy z komunikacją do tych urządzeń np. z telefonu?
    3. Wyczytałem też na reddit że jeśli urządzenia IoT mają łączyć się po WLANie to lepiej postawić im osobny AP (fizyczny) bo IoT zazwyczaj działają na niższym trybie niż AC i będą wymuszać niższy tryb, co będzie spowalniać transmisję. Czy ktoś to potwierdza?
    4. A może zrobić osobne reguły dla każdego z urządzeń na firewallu (nie używając VLANów w ogóle)?

1. fajnie jednak jakbyś miał coś madrzejeszego, i na nim skonfigurowal sobie access porty, wtedy przypiszesz, że np. port 1,2,3 to vlan 100, pozostale porty to vlan 200, do portu możesz podpiąc głupiego switcha i bedzie juz sepracja.

+-----------------------------------------------------------------------------------------+
                    |                                 Router z obsluga VLAN                                   |
                    |                                                                                         |
                    |                                                                                         |
                    +-----------------------------------------------------------------------------------------+
                    +----------+ +----------+ +----------+ +----------+ +----------+ +----------+ +----------+
                    | VLAN 100 | | VLAN 100 | | VLAN 100 | | VLAN 200 | | VLAN 200 | | VLAN 100 | | VLAN 200 |
                    |  Port 1  | |  Port 2  | |  Port 3  | |  Port 4  | | Port 5   | |  Port 6  | | Port 7   |
                    +---+------+ +-----+----+ +----------+ +----+-----+ +-----+----+ +----+-----+ +----+-----+
                        |              |                        |             |           |            |
                        |              |                        |             |      +----+-----+      |
                        |        +-----+------------+           |             |      |  IoT     |      |
                        |        |   urzadzenie IoT |           |             |      |          |      |
                        |        |                  |           |             |      +----------+      |
    +-------------------+--+     +------------------+           |             |                        |
    |  glupi switch        |                                 +--+-------------+------------------------+---+
    |                      |                                 |                                             |
    +---+------+------+----+                                 |       Komputery w sieci                     |
        |      |      |                                      |                                             |
        |      |      |                                      |                                             |
        |      |      |                                      +---------------------------------------------+
     +--+------+------+---+
     |    Inne urzadzenia |
     |    IoT             |
     |                    |
     +--------------------+

2. ja to ugrałem poprzez postawienie we włansje sieci HomeAssistant, jako centralki dla urzadzeń IoT, komunikuje mi się to przez różne adaptery z urządzeniami korzystającymi z protokołów ZigBee (jak żarówki ikea), z-wave (głowice termostatyczne danfoss), ethernet z kontrolerami pasków LED oraz alarm Satel, wszystkie urzadzenie potrafiące protokół IP, nie mają prawa wyjścia na świat, a jedynie mogą gadać z HA, do tego wyłącznie HA ma wystawiony interfejs po VPN na świat abym mógł się podłączyć zdalnie i nikt nie powołany mi tam nie grzebał + login/hasło
    3. tak, mam osobny ssid dla urzadzeń gadających po wifi i sam bym tak rekomendował
    4. nie bardzo mi się ten pomysł widzi

Dodano po 9 [minuty]:

spy napisał:
    Znajdź taką zakładkę np w GUI TP-linka. Powodzenia. A potem wyjaśnij mi czym się różnią reguły INPUT, OUTPUT, FORWARD od czego jest NAT, DNAT, SNAT i jak się robi markowanie pakietów. Aż się nie mogę doczekać nowej interpretacji tej samej wiedzy.

- nie zamierzam się ustosunkowywać do interfejsów graficznym.
    - INPUT, OUTPUT, FORWARD są to jedynie łańcuchy w całym przepływie pakietu IP w trakcie jego przetwarzania przez system.
    - nat to nat, source nat (snat) czy destination nat (dnat) to nadal jest nat z tym ze okreslasz w ktorym to jest kierunku
  • #6 18742235
    spy
    Poziom 27  
    przeqpiciel napisał:
    nie zamierzam się ustosunkowywać do interfejsów graficznym.

Pfff... To może warto zacząć. Po to są, aby nie bawić się w przypominanie sobie składni poleceń i GUI są nieocenione przy one-time setup.

Acha, zapomniałeś o markowaniu pakietów, no i jeszcze mógłbyś dorzucić tagowanie.

<EOT>

@karolczyzycki, możesz też zerknąć na
    https://www.youtube.com/watch?v=6ElI8QeYbZQ

Dosyć przystępnie wyjaśnione.

Moderowany przez jimasek:

3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety.

• #7 18742596
    IC_Current
    Ocena: 2505
    @spy
    Bzdury gadasz z tym ukrywaniem SSID i niestosowaniem VLANòw.
    Stosowanie jednego ukrytego SSID przed niczym nie zabezpiecza. Wynosisz laptopa poza dom, a on ciągle poszukuje tej ukrytej sieci. Wystarczy teraz mu tylko podstawić dowolny AP z nazwą o jaką prosi i już masz wykonany atak MITM. Tym sposobem właśnie obniżasz bezpieczeństwo swojej sieci. Tylko stosowanie WPA2 z AES i niesłownikowymi hasłami ma sens.
    Brak stosowania VLANÒW skutkuje możliwością bezpośredniej komunikacji na poziomie warstwy drugiej i stosowanie nawet różnych sieci warstwy trzeciej niczego nie ogranicza. Dalej masz bezpośrednie połączenie po adresach MAC, czy używając broadcastu.

@karolczyzycki
    Jak chcesz w miarę bezpieczną sieć, to musisz zainwestować w zarządzalny switch i dodatkowe AP (lub AP z możliwością tworzenia wirtualnych BSSID) dla IoT. Wtedy urządzenia IoT instalujesz na oddzielnym VLANie i oddzielnym BSSID. Na Mikrotiku też tworzysz dwa oddzielne VLANy i listami kontroli dostępu obcinasz ruch między tymi podsieciami. Zezwalasz tylko na bezwzględnie potrzebne połączenia. Jeśli nie potrzebujesz komunikacji pomiędzy siecią domową a IoT, to dodatkowo na Mikrotiku wdrażasz VRF i wtedy masz kompletną separację pomiędzy sieciami zarówno na drugiej jak i trzeciej warstwie.
    Teraz zaoszczędzisz a za parę lat możesz obudzić się z poważnymi problemami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18742686
    karolczyzycki
    Poziom 20  
    Dziękuję za dyskusję z tyloma pomysłami. Nie spodziewałem się że ten temat jest aż tak złożony. Dodam więcej szczegółów nt. obecnej konfiguracji.

@spy
    Cytat:
    Po co separować te urządzenia

Może źle się wyraziłem, chcę zrobić VLAN po to żeby odseparować całe IoT od reszty sieci, nie miałem zamiaru robić osobnego VLANu dla każdego urządzenia IoT.

@przeqpiciel
    Cytat:
    Aby mieć tę pewność, że urządzenia nie gadają z chinami

Ale urządzenia typu SONOF, czy SUPLA chyba w standardzie gadają z Chinami. Nie mam ich wystawionych na zewnątrz, a działają z WANu.
    Z tego co wiem to one łączą się z serwerem X, aplikacja w telefonie łączy się z tym samym serwerem i tam sobie gadają.

W tej chwili urządzenia IoT wołają mnie o klucz mojego WiFi, wiem że to źle, ale tego bez osobnego AP nie załatwię więc chciałem chociaż odebrać im możliwość komunikacji z moją siecią.

@IC_Current
    Dziękuję za podpowiedź, to jest już ostatni etap, do którego dążę.
    W tej chwili zainwestowałem w sieć strukturalną, na urządzenia przyjdzie pora, a teraz chciałbym chociaż połowicznie zabezpieczyć sieć przed IoT zanim przejdę do kolejnego etapu.

W tej chwili stan mam taki jak poniżej:
    1. MikroTik bez reguł VLAN
    2. Nezarządzalny Switch
    3. AP jako ASUSy z wyłączonym DHCP

Mikrotik - odseparowanie IoT - VLANy czy inna metoda?

Co mogę zrobić dla zabezpieczenia mając taki stan jak wyżej?
    Z ASUSów wiele nie wycisnę, widziałem że mają sieć dla gości, ale jeśli włączę opcję blokuj dostęp do Intranetu, to nie mam Internetu w ogóle. W sumie logiczne bo IP nadaje MikroTik.

Nadal nie rozumiem dlaczego niewystarczające jest zrobienie statycznego IP dla każdego z IoT, i zablokowanie możliwości komunikacji tego IP z innymi moimi sprzętami (wiem że jest to karkołomne, ale dla w/w sprzętu chyba jedyne wyjście).
  • Pomocny post
    #9 18742728
    przeqpiciel
    karolczyzycki napisał:
    Może źle się wyraziłem, chcę zrobić VLAN po to żeby odseparować całe IoT od reszty sieci, nie miałem zamiaru robić osobnego VLANu dla każdego urządzenia IoT.

To jest jak najbardziej zrozumiałe, robisz segment sieci dla komputerów i osobny dla IoT :)
    karolczyzycki napisał:
    Ale urządzenia typu SONOF, czy SUPLA chyba w standardzie gadają z Chinami.

Sonofa (przynajmniej ich gniazdko ) flashowałem innym oprogramowaniem przez co uzyskałem to co oferuje, a zaczęło gadać wyłącznie z moim Home Assistant, być może suple też się da przeprogramować.
    karolczyzycki napisał:
    Nadal nie rozumiem dlaczego niewystarczające jest zrobienie statycznego IP dla każdego z IoT, i zablokowanie możliwości komunikacji tego IP z innymi moimi sprzętami (wiem że jest to karkołomne, ale dla w/w sprzętu chyba jedyne wyjście).

To zależy co chcesz zrobić. Jeśli zapewnić wyłącznie komunikację, to nie baw się w VLANy, natomiast jeżeli mówimy o poprawnej i książkowej konfiguracji i podejściu do tematu IoT ... no to wtedy separujemy IoT od sieci komputerowej.

EDIT
    masz juz jednego mikrotika, szkoda ze nie masz rowniez mikrotikow w miejscu asusow - to by o wiele ulatwilo temat :) o ile ten switch nie ruszalby pola vlan id w pakietach
  • #10 18742772
    IC_Current
    Nie da się ustawić statycznego IP na urządzeniu i zablokować komunikację z innym urządzeniem poprzez MT z prostego powodu - w sieci Ethernet komunikacja odbywa się za pośrednictwem adresów MAC a nie IP, do tego ramki są przesyłane bezpośrednio pomiędzy rozmawiającymi urządzeniami bez pośrednictwa routera. Przez router są przesyłane tylko pakiety do innej sieci (do Internetu lub innego VLANu) i tylko takie pakiety na routerze możesz sobie blokować. W skrócie - bez VLANòw lub fizycznie rozdzielnych sieci (osobne switche i AP) nie ma separacji ruchu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 18742795
    karolczyzycki
    Poziom 20  
    Czy dobrze rozumiem że mam dwa wyjścia? Ważne w tym momencie bo jeszcze nie zakończyłem tematu instalacji.

albo AP z obsługą VLANów (np. prosty MT) i MT jako główny (na różnych portach różne VLANy, ewentualnie switch zarządzalny żeby mieć więcej portów)
    albo do każdego z punktów domu np. pięter powinienem mieć 2 przewody pod dwa różne AP (jakieś zwykłe) i jeden dla IoT i drugi na mojej sieci a sprawę VLANów załatwią osobne przewody wpięte w osobne porty w głównym MT.
  • Pomocny post
    #12 18742888
    IC_Current
    Dobrze rozumiesz. Albo po dwa przewody i różne porty MT, albo VLANy, jeden przewód j jeden port switcha czy MT.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18742898
    przeqpiciel
    Mikrotik potrafi rozglaszac 2 ssid w jednym czasie. Do tego jak juz masz jednego to zakup kolejnych ma tym wiekszy sens, ze mozesz skonfigurowac capsmana na nich wszystkich dzieki czemu z jednego miejsca zarzadzasz cala siecia wifi jak i dostajesz prosty roaming.
  • #14 18742920
    karolczyzycki
    Poziom 20  
    przeqpiciel napisał:
    Mikrotik potrafi rozglaszac 2 ssid w jednym czasie. Do tego jak juz masz jednego to zakup kolejnych ma tym wiekszy sens, ze mozesz skonfigurowac capsmana na nich wszystkich dzieki czemu z jednego miejsca zarzadzasz cala siecia wifi jak i dostajesz prosty roaming.

Na MT byłoby łatwiej skonfigurować, rozbudowa w ten sposób to będą są większe koszt samego MT, bo proste MT nie mają dobre go zasięgu, musiałbym podłączać zewnętrzne anteny. Czy masz jakiś inny pomysł na to? Ja mam dość trudną infrastrukturę do pokrycia i musiałbym to mieć skalowalne w przyszłości. W tej chwili IoT może być w zasięgu jednego AP, ale później jak rozumiem główny MT jako router i proste MT jako AP + antena?
  • #16 18745317
    karolczyzycki
    Poziom 20  
    Do pokrycia mam mniej więcej tyle samo, ale u mnie mury są takie że nawet AP Ubiquiti w centralnym punkcie nie dał rady.
    Dlatego decyzja była taka żeby zrobić cat.6 w kilka punktów a tam proste AP (spróbuję z MT).

Jak mogę sprawdzić czy VLANy skonfigurowałem poprawnie? Najprościej chyba zrobić nmapem skan portów i nie powinienem widzieć żadnych inny hostów niż te w VLANie tak? Czy jakoś jeszcze inaczej mogę potwierdzić?
  • Pomocny post
    #17 18745347
    IC_Current
    VLANy sprawdzisz jakimś skanerem portów. Poza tym możesz nadać na próbę wszystkim hostom adresację IP z jednej puli. Te w różnych VLANach nie powinny się ze sobą komunikować pomimo zbieżnej adresacji IP. Test robisz tak, że najpierw urządzenia podłączasz w jednym VLANie i sprawdzasz między nimi komunikację (np ping), potem przenosisz do oddzielnego VLANu i znowu sprawdzasz komunikację (powinna zaniknąć).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 18769436
    karolczyzycki
    Poziom 20  
    Ponawiam próbę połączenia UniFi AC lite i Mikrotika,.
    Czy ktoś ma może gotową instrukcję 'taką od zera' jak zrobić podstawowego VLANa dla gości/IoT?

Znalazłem tylko jedno źródło, ale ze względu na język filmu to ostateczność: :)

https://www.youtube.com/watch?v=0f9j5DHltyI
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 18770358
    przeqpiciel
    poklikalismy wczoraj z kolega via anydesk. na talerzu zostala utworzona odrebna siec wifi, ktora jest skonfigurowana do gadania wylacznie z konkrentym VLANem, natomiast router asusa, którego posiada wyłącznie pod IoT wpieliśmy prosto do MT, który został dołączony do bridge'a gdzie jest cały VLAN dla IoT.
  • #20 18851212
    karolczyzycki
    Poziom 20  
    Witam ponownie,
    Po czasie pojawił się problem. Po planowanym zaniku zasilania, sieć dla IoT (v-lanowa) nie dostaje IP.
    Konfiguracja w UniFi się rozleciała, przywróciłem do fabrycznych, i stworzyłem dwie sieci: UniFi i vlan.
    Jak zaznaczę dla sieci 'vlan' 'Użyj Vlan' to nie dostaję IP (brak internetu), po odznaczeniu wszystko gra.

Konfiguracja sieci jest taka jak była:
    1. Do mikrotika wpiąłem AP pod ETHER2 (inne sprzęty które używają VLANu są podłączone pod ETHER 3 i 4)
    2. VLAN jest z ID 100
    3. W UniFi ustawiłem Użyj Vlan 100

Sprawdziłem ponownie następujące punkty:
    1. VLAN ustawiony:
    /interface vlan
    add interface=ether3 name=ether3_vlan100 vlan-id=100
    add interface=ether4 name=ether4_vlan100 vlan-id=100

2. Mam pulę:
    /ip pool
    add name=dhcp_pool2 ranges=10.0.100.2-10.0.100.254

3. Mam server DHCP:
    /ip dhcp-server
    add address-pool=dhcp_pool2 disabled=no interface=br_vlan100 name=dhcp1

4. Porty pod VLANa (używam ich do innego rotuera):
    /interface bridge port
    add bridge=br_vlan100 interface=ether4
    add bridge=br_vlan100 interface=ether4_vlan100
    add bridge=br_vlan100 interface=ether3_vlan100

5. Adresy są:
    /ip address
    add address=10.0.100.1/24 interface=br_vlan100 network=10.0.100.0

6. Sieć:
    /ip dhcp-server network
    add address=10.0.100.0/24 dns-server=10.0.100.1 gateway=10.0.100.1

Doradźcie proszę co może być nie tak?
  • #21 18853032
    karolczyzycki
    Poziom 20  
    Problem rozwiązany, błąd był w połączeniu.
    Pomogło rozłączenie i połączenie wszystkiego ponownie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odseparowania urządzeń IoT w domowej sieci przy użyciu routera Mikrotik, szczególnie w kontekście braku zarządzalnego switcha. Uczestnicy sugerują różne metody, w tym wykorzystanie VLANów do segmentacji sieci, co pozwala na ograniczenie komunikacji między urządzeniami IoT a resztą sieci. Wskazano na konieczność zastosowania odpowiednich reguł firewall oraz NAT, aby zapewnić bezpieczeństwo i kontrolę dostępu. Użytkownicy podkreślają, że dla skutecznej separacji zaleca się inwestycję w zarządzalny switch oraz dodatkowe punkty dostępu (AP) z obsługą VLANów. Wskazano również na problemy z konfiguracją VLANów oraz na znaczenie testowania ich poprawności za pomocą skanowania portów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA