logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica AWE512L - Nabiera wody, odpompowuje, szarpnięcie bębnem.

PralkowyEkspert 06 Cze 2020 07:45 525 4
REKLAMA
  • #1 18741990
    PralkowyEkspert
    Poziom 2  
    Witam,

Jak w temacie, posiadam pralkę Amica AWE512L. Mój problem wyglada następująco.

- wybieram program (obojętnie jaki)
    - pralka nabiera wody (słychać silnik)
    - z niewielka siłą widoczne jest „szarpnięcie” bębnem i wyrzuca błąd
    - migają wszystkie 3 diody równocześnie, według instrukcji takiego błędu nie ma
    - w międzyczasie woda jest odpompowywana.

Nie działa żaden program, wirowanie itd. W planach mam rozebrać i wyczyścić pralkę aczkolwiek wpierw wole zapytać, może ktoś będzie wiedział co może być przypuszczalnym powodem takiej sytuacji.

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 18742378
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Sprawdź: czy bęben się obraca i czy obraca się równo oraz czy czuć opór paska z silnika, który opasuje również koło bębna. To trzeba zobaczyć. Odkręcić górny blat, poświecić i zobaczyć. Mógł spaść pasek silnika, ale to by nie szarpało bębnem. Może być bęben zablokowany i nie da się go obrócić, wtedy działa zabezpieczenie to posprawdzaj.
  • REKLAMA
  • #3 18742631
    PralkowyEkspert
    Poziom 2  
    Bęben obraca się bez oporów, równo i nie słychać nic, pasek jest na miejscu
  • REKLAMA
  • #4 18743137
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Ja sprawdziłbym silnik pralki z uwzględnieniem też tachoprądniczki jej cewkę , magnes i ciągłość przewodów jej na odcinku silnik - programator..
  • #5 18743698
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Zdejmij pasek i zobacz, czy silnik ruszy. Tu trzeba już pralkę trochę poodkręcać.
REKLAMA