Cześć wszystkim!
Krótki wstęp i opis problemu:
Wpadłem na pomysł uszczęśliwienia mojej ładniejszej połówki poprzez wykonanie dla niej przenośnej toaletki (drewniana skrzynka) z lustrem podświetlonym diodami LED.
W teorii wyglądało wszystko OK, jednak napotkałem problem z zasilaniem.
Jak wspomniałem, chciałbym, aby wszystko było przenośne, a nie uzależnione od zasilania 230V, więc na potrzeby "projektu" znalazłem power bank ZMI Aura, który ma na wyjściu 12V/2,25A.
Do oświetlenia zakupiłem diody SMD2835 wraz ze ściemniaczem radiowym.
Problem w tym, że po podłączeniu wszystkiego nic się nie dzieje.
Taśma oraz ściemniacz zostały sprawdzone na zwykłym zasilaczu impulsowym i działają bez zarzutu, power bank również działa bez problemu.
Przewodem zasilającym całą konstrukcję jest adapter: wtyk USB-C do wtyk DC 5.5x2.1.
Sprawdziłem multimetrem i o ile w power banku bez podłączania niczego, USB-A na wyjściu daje 5V, o tyle USB-C pokazuje 0,5V.
Założyłem więc, że coś jest na rzeczy z wzbudzeniem ładowania, napisałem do pomocy technicznej ZMI w USA i otrzymałem potwierdzenie moich obaw, tj. informację, że power bank posiadający funkcję Power Delivery (PD) wymaga od drugiego urządzenia wsparcia tej technologii, aby mogły "dogadać" się i współpracować.
Czy ktoś miał taki problem?
Czy da się go rozwiązać kablami dostępnymi na chińskim portalu aukcyjnym, które opisane są jako "PD trigger"?
Zakładam, że mają wbudowany jakiś układ, który emuluje obsługę technologii PD i pozwala na zasilanie podłączonego urządzenia.
Myślę, że redukcja z 5.5x2.5 do 5.5x2.1 to byłby najmniejszy problem.
Ewentualnie końcówka do zarobienia (lutowania)
Czy takie kable lub końcówki dostępne są w Polsce? Szukałem, ale nie znalazłem - być może nie wiem jak je nazwać po polsku.
Czy może jest jakiś inny sposób na rozwiązanie tego problemu?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli w złym dziale.
Pozdrawiam,
Marcin
Pełna specyfikacja sprzętu poniżej.
Power Bank:
Taśma LED (potrzebuję zasilić ok. 120 cm):
Ściemniacz radiowy:
Krótki wstęp i opis problemu:
Wpadłem na pomysł uszczęśliwienia mojej ładniejszej połówki poprzez wykonanie dla niej przenośnej toaletki (drewniana skrzynka) z lustrem podświetlonym diodami LED.
W teorii wyglądało wszystko OK, jednak napotkałem problem z zasilaniem.
Jak wspomniałem, chciałbym, aby wszystko było przenośne, a nie uzależnione od zasilania 230V, więc na potrzeby "projektu" znalazłem power bank ZMI Aura, który ma na wyjściu 12V/2,25A.
Do oświetlenia zakupiłem diody SMD2835 wraz ze ściemniaczem radiowym.
Problem w tym, że po podłączeniu wszystkiego nic się nie dzieje.
Taśma oraz ściemniacz zostały sprawdzone na zwykłym zasilaczu impulsowym i działają bez zarzutu, power bank również działa bez problemu.
Przewodem zasilającym całą konstrukcję jest adapter: wtyk USB-C do wtyk DC 5.5x2.1.
Sprawdziłem multimetrem i o ile w power banku bez podłączania niczego, USB-A na wyjściu daje 5V, o tyle USB-C pokazuje 0,5V.
Założyłem więc, że coś jest na rzeczy z wzbudzeniem ładowania, napisałem do pomocy technicznej ZMI w USA i otrzymałem potwierdzenie moich obaw, tj. informację, że power bank posiadający funkcję Power Delivery (PD) wymaga od drugiego urządzenia wsparcia tej technologii, aby mogły "dogadać" się i współpracować.
Czy ktoś miał taki problem?
Czy da się go rozwiązać kablami dostępnymi na chińskim portalu aukcyjnym, które opisane są jako "PD trigger"?
Zakładam, że mają wbudowany jakiś układ, który emuluje obsługę technologii PD i pozwala na zasilanie podłączonego urządzenia.
Myślę, że redukcja z 5.5x2.5 do 5.5x2.1 to byłby najmniejszy problem.
Cytat:
Ewentualnie końcówka do zarobienia (lutowania)
Cytat:
Czy takie kable lub końcówki dostępne są w Polsce? Szukałem, ale nie znalazłem - być może nie wiem jak je nazwać po polsku.
Czy może jest jakiś inny sposób na rozwiązanie tego problemu?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli w złym dziale.
Pozdrawiam,
Marcin
Pełna specyfikacja sprzętu poniżej.
Power Bank:
Cytat:Producent: ZMI
Pojemność: 20000 mAh
Rodzaj ogniw: Li-Polymer
Wyjście: 2 × USB-A (5V/2.4A, 9V/2A, 12V/1.5A) + 1 × USB-C (5V/3A, 9V/3A, 12V/2.25A, 15V/1.5A)
Wejście: 1 x microUSB (5V/2A, 9V/2A, 12V/1.5A), 1 x USB-C (5V/2.4A, 9V/2.5A, 12V/1.8A, 15V/1.5A)
Zabezpieczenie przed głębokim rozładowaniem: Tak
Zabezpieczenie przed przeładowaniem: Tak
Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe: Tak
Waga: 363g
Model: QB822
Typowy czas ładowania: ~6 godzin (9V/2A), ~10 godzin (5V/2A)
Szybkie ładowanie Qualcomm Quick Charge 3.0: Tak
Moc wyjścia: 5V - 4.5A
Funkcja Power Delivery: Tak
Taśma LED (potrzebuję zasilić ok. 120 cm):
Cytat:Taśma LED: biała 600/5m
Rodzaj diod: SMD 2835
Ilość diod na 5m: 600
Ilość diod na 1m: 120
Pobór prądu dedykowany diodzie 2835: 16W/1mb
Zasilanie: 12V DC
Kąt świecenia: 120°
Ściemniacz radiowy: