logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie LED 2835 12V z power bank PowerDelivery (PD) / PD Trigger

narko-san 07 Cze 2020 14:37 1734 5
  • #1 18744514
    narko-san
    Poziom 6  
    Cześć wszystkim!

Krótki wstęp i opis problemu:
    Wpadłem na pomysł uszczęśliwienia mojej ładniejszej połówki poprzez wykonanie dla niej przenośnej toaletki (drewniana skrzynka) z lustrem podświetlonym diodami LED.
    W teorii wyglądało wszystko OK, jednak napotkałem problem z zasilaniem.
    Jak wspomniałem, chciałbym, aby wszystko było przenośne, a nie uzależnione od zasilania 230V, więc na potrzeby "projektu" znalazłem power bank ZMI Aura, który ma na wyjściu 12V/2,25A.
    Do oświetlenia zakupiłem diody SMD2835 wraz ze ściemniaczem radiowym.
    Problem w tym, że po podłączeniu wszystkiego nic się nie dzieje.
    Taśma oraz ściemniacz zostały sprawdzone na zwykłym zasilaczu impulsowym i działają bez zarzutu, power bank również działa bez problemu.
    Przewodem zasilającym całą konstrukcję jest adapter: wtyk USB-C do wtyk DC 5.5x2.1.
    Sprawdziłem multimetrem i o ile w power banku bez podłączania niczego, USB-A na wyjściu daje 5V, o tyle USB-C pokazuje 0,5V.
    Założyłem więc, że coś jest na rzeczy z wzbudzeniem ładowania, napisałem do pomocy technicznej ZMI w USA i otrzymałem potwierdzenie moich obaw, tj. informację, że power bank posiadający funkcję Power Delivery (PD) wymaga od drugiego urządzenia wsparcia tej technologii, aby mogły "dogadać" się i współpracować.

Czy ktoś miał taki problem?
    Czy da się go rozwiązać kablami dostępnymi na chińskim portalu aukcyjnym, które opisane są jako "PD trigger"?
    Zakładam, że mają wbudowany jakiś układ, który emuluje obsługę technologii PD i pozwala na zasilanie podłączonego urządzenia.
    Myślę, że redukcja z 5.5x2.5 do 5.5x2.1 to byłby najmniejszy problem.
    Cytat:
    PD23.0 to 5525DC male DC 5.5*2.5PD/QC4 deception trigger transfer charging line PDC003 length 1m

Ewentualnie końcówka do zarobienia (lutowania)
    Cytat:
    PD decoy module PD23.0 to DC DC trigger extension cable QC4 charger 9V 12V 15V 20V

Czy takie kable lub końcówki dostępne są w Polsce? Szukałem, ale nie znalazłem - być może nie wiem jak je nazwać po polsku.
    Czy może jest jakiś inny sposób na rozwiązanie tego problemu?

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeśli w złym dziale.
    Pozdrawiam,
    Marcin

Pełna specyfikacja sprzętu poniżej.

Power Bank:
    Cytat:
    Producent: ZMI
    Pojemność: 20000 mAh
    Rodzaj ogniw: Li-Polymer
    Wyjście: 2 × USB-A (5V/2.4A, 9V/2A, 12V/1.5A) + 1 × USB-C (5V/3A, 9V/3A, 12V/2.25A, 15V/1.5A)
    Wejście: 1 x microUSB (5V/2A, 9V/2A, 12V/1.5A), 1 x USB-C (5V/2.4A, 9V/2.5A, 12V/1.8A, 15V/1.5A)
    Zabezpieczenie przed głębokim rozładowaniem: Tak
    Zabezpieczenie przed przeładowaniem: Tak
    Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe: Tak
    Waga: 363g
    Model: QB822
    Typowy czas ładowania: ~6 godzin (9V/2A), ~10 godzin (5V/2A)
    Szybkie ładowanie Qualcomm Quick Charge 3.0: Tak
    Moc wyjścia: 5V - 4.5A
    Funkcja Power Delivery: Tak

Taśma LED (potrzebuję zasilić ok. 120 cm):
    Cytat:
    Taśma LED: biała 600/5m
    Rodzaj diod: SMD 2835
    Ilość diod na 5m: 600
    Ilość diod na 1m: 120
    Pobór prądu dedykowany diodzie 2835: 16W/1mb
    Zasilanie: 12V DC
    Kąt świecenia: 120°

Ściemniacz radiowy:
    Cytat:
    Ściemniacz na fale radiowe RF do taśmy LED mono
    Napięcie wejściowe - 12-24V DC
    Napięcie wyjściowe - 12-24V DC
    Max. natężenie - 8A
    Max. moc - 96W (dla 12V)
    Sposób sterowania - pilot RF z panelem dotykowym
    2 sposoby zasilania:
    - "gołe" przewody
    - gniazdo DC 5.5x2.1
  • #2 18744554
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18744563
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2487
    narko-san napisał:
    znalazłem power bank ZMI Aura, który ma na wyjściu 12V/2,25A.
    Czy jedno, nie wyklucza drugiego?
    narko-san napisał:
    Sprawdziłem multimetrem i o ile w power banku bez podłączania niczego, USB-A na wyjściu daje 5V,
  • #4 18744597
    narko-san
    Poziom 6  
    Koderr napisał:
    Dlaczego do zasilania power bank?
    Czy nie prościej zastosować akumulatory 18650?
    Po naładowaniu na pewno popracują dłużej od power banka.

Kwestia czasu pracy na jednym naładowaniu jest sprawą drugorzędną, gdyż praca power banku będzie ograniczała się do 30-60 min jednorazowo.
    Zaznaczę też, że jestem laikiem na poziomie wiedzy z lekcji fizyki szkoły średniej.
    Na etapie planowania wszystkiego w głowie rozważałem aku 18650, ale uznałem, że nie mam żadnego doświadczenia z tego typu akumulatorami, a tworzenie "power banku" od podstaw będzie drogą na około, więc znalazłem taki, którego parametry na papierze wystarczają z nawiązką... i tak wyszło.

gumisie napisał:
    narko-san napisał:
    znalazłem power bank ZMI Aura, który ma na wyjściu 12V/2,25A.
    Czy jedno, nie wyklucza drugiego?
    narko-san napisał:
    Sprawdziłem multimetrem i o ile w power banku bez podłączania niczego, USB-A na wyjściu daje 5V,

Nie, gdyż 12V/2,25A jest daną techniczną power banku, która podana jest na wyjściu USB-C i której nie mierzyłem.
  • #5 18744633
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18744736
    narko-san
    Poziom 6  
    Koderr napisał:
    Wszystko ładnie byłoby, gdyby nie fakt, że nie zwróciłeś uwagi na napięcia.
    Zerknij jeszcze raz na to, co sam napisałeś (zasilanie LED 12V, wyjście power banku 5V).

No nie do końca jest tak, jak mówisz. :wink:
    Cytat:
    Wyjście: 2 × USB-A (5V/2.4A, 9V/2A, 12V/1.5A) + 1 × USB-C (5V/3A, 9V/3A, 12V/2.25A, 15V/1.5A)

Na wyjściu mam w power banku 12V/2.25A przy podpięciu pod USB-C, czyli na mój laicki rozum mogę podłączyć coś, co pobiera 27W. Zakładając, że taśma LED ma pobór 16W na metr bieżący, ja potrzebuję dostarczyć max. 20W (120 cm, czyli 16Wx1,2=19,2W).
    Specjalnie znalazłem power bank z zapasem, żeby mieć nadwyżkę mocy.
    Może używam złych sformułowań, przepraszam za to, ale mam nadzieję, że ogarniesz mój tok rozumowania. :)
    Problem jednak właśnie w tym, że "wysokie napięcie" w USB-C działa jedynie przy współpracy z urządzeniami wspierającymi technologię PowerDelivery.
REKLAMA