logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd rolety zewnętrznej INEL N-10P - krańcówki

white88 07 Cze 2020 15:37 8124 4
REKLAMA
  • #1 18744656
    white88
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich,
    zdecydowałem się zamontować napęd do rolet zewnętrznych . Wybrałem firmę Inel bo opinie są dosyć pochlebne i cenowo też na plus.
    W czym problem otóż nie jestem do końca pewny kilku rzeczy opisanych w instrukcji i prosił bym o wyjaśnienie osób które wiedzą lub miały styczność z tym sprzętem.
    Wybrałem model INEL N-10P z zabezpieczeniem przeciążeniowym. Głownie chodzi mi o zabezpieczenie zimą gdy istnieje ryzyko przymarznięcia rolety gdyż będą także sterowane SMART z Supli. Moje pytania prosto z mostu :

1. Instrukcja twierdzi że należy zamontować twarde wieszako- blokady i odbojniki dolne i górne. Nie rozumiem tych odbojników dolnych skoro żaluzja schodzi do samego parapetu i opiera się na nim równo z prowadnicami. Górnych też nie do końca rozumiem czy mając teraz sterowanie ręczne te odbojniki górne są tam zamontowane bo z tego co się przyglądałem nie widzę a mimo to roleta nie wjedzie do kasty gdyż się blokuje ( nie wiem dokładnie o co ale się blokuje ).

2. Adaptacyjne krańcówki. Rozumiem że te adaptacyjne krańcówki są związane z tymi blokadami i napęd sam wykryje swoje położenie max i min poprzez opór i zwiększone obciążenie? Jak wyglądają te elektroniczne adaptacyjne krańcówki ? Czy silnik ma jakiś enkoder i pamięć położenia? Jak jest z funkcjonalnoscią? Czytałem ze zdarza się ze napędy ( nie koniecznie ten model) gubią położenie żaluzji. Jeśli tak to dlaczego? Natomiast elektro- mechaniczne krańcówki lubią się zimą przestawiać chociaż tez nie do końca rozumiem dlaczego.
    Głowie chodzi mi o zabezpieczenie zimą. Nie obawiam się o wykrywania przeszkód na parapecie gdyż takie nie zdarzają się u mnie.

3. Czy to zabezpieczanie przeciążeniowe działa w oba kierunki?

Będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki dotyczące tego napędu.
    Pozdrawiam serdecznie.
    white88
  • REKLAMA
  • #2 18744735
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Jeżeli masz teraz "pasek" to na 99% masz miękkie wieszaki. Musisz je wymienić na sztywne.
    Parapet do taki "dolny odbojnik". Blokadę przed "wciągnięciem" do skrzynki masz pewnie w listwie końcowej.
    Zabezpieczenie działa w obu kierunkach.
    Silnika nie znam w detalach ale raczej nie ma enkodera. Reaguje raczej na wzrost oporów i być może rejestruje czas pracy rolety.
  • REKLAMA
  • #3 18744816
    white88
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Zapomniałem napisać że wieszaki sprawdziłem i tak są miękkie dlatego tutaj jestem pewien co do wymiany. Reasumując moje pytania to wychodzi na to że nie będę potrzebował tych stoperów dolnych ani górnych. Sprawdzę dla pewności te górne raz jeszcze ale jeżeli jest tak jak mówisz to mogę przy nich pozostać?
    Pozatym dziękuje za odpowiedź.
    pozdrawiam

EDIT: Sprawdziłem i zgadza się blokady górne czyli te zamontowane w listwie są no bo wiadomo muszą być. Ale są tak sprytnie schowane ze nie widać ich wogole z zewnątrz. Także temat stał się w miarę jasny.
  • REKLAMA
  • #4 19016998
    Pawlus17
    Poziom 12  
    white88 witam Ciebie, właśnie zmagam się z moimi roletami. Dolna listwa ma tak zwane blokady obrotowe które mają się schować w prowadnicy ale w moja prowadnice na jasnego ...... nie mogą się zmieścić. Już wysłałem maila do sprzedawcy okien i czekam na odp.

Ale mam prośbę do Ciebie. Mógłbyś zrobić fotkę szyny ( prowadnicy) żeby było widać jej środek i ew ten stoper? Napęd rolety zewnętrznej INEL N-10P - krańcówki

Pozdrawiam Pawel
  • #5 19017610
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Listwę końcową wprowadzasz w prowadnice ustawiając blokady równolegle do krawędzi listwy. Dopiero po opuszczeniu rolety przekręcasz je o 90 stopni i wtedy blokują możliwość "wciągnięcia pancerza" do skrzynki.

Napęd rolety zewnętrznej INEL N-10P - krańcówki
REKLAMA