logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać panel fotowoltaiczny do ładowania akumulatora 54 Ah?

danio124 08 Cze 2020 15:34 1185 10
  • #1 18746844
    danio124
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,

planuję zakup panela fotowoltaicznego, który ładował będzie akumulator samochodowy 54 Ah. Przede wszystkim potrzebuje pomocy w określeniu ile mocy będę zużywał. Nie wiem, czy to, że ładowarka samochodowa ładuję z mocą powiedzmy 20 [W], samochodowa ładowarka do laptopa z mocą dajmy na to 80 [W] to oznacza to, że tyle samo mocy pobiera, bo wydaję mi się, że nie. No, ale załóżmy scenariusz, że:

- laptop podłączony będzie przez 8h/doba
    - telefon 2h/doba
    - jakaś żarówka ledowa 10 W jakieś 4h/doba

Czyli co wychodzi że moje dobowe zapotrzebowanie to jakieś 800 W? Proszę o pomoc jak w ogóle pod to dobrać panel.
  • Pomocny post
    #2 18746896
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Zależy co za laptop i co będziesz na nim robił. Jeśli duży komputer i będziesz na nim grać w najnowsze gry, to pewnie może się okazać, że ciągnie i 90W, ale jeśli na niskiej jasności ekranu pracujesz w programach biurowych czy surfujesz po Internecie, to 30-40W na godzinę. To znaczy przy rozładowanej baterii pobór będzie większy - w okolicach 70-80W, ale potem możesz wykorzystać i jej pojemność, więc realnie godzina pracy laptopa wyjdzie 30-40.
    Więc jeśli nie jesteś gracze, ustaliłbym zapotrzebowanie w okolicach 400W, bo telefon i żarówka to groszowe sprawy.

Więc panel 150W będzie w sam raz*, a nawet 100 pewnie da radę, przy sensownym aku. I tu dochodzimy do tego, że moim zdaniem akumulator 54ah jest zbyt mały na takie zużycie. Pasowałby przynajmniej 100ah albo lepiej ciut większy.
    Pełna pojemność 54ah pozwoli Ci w zasadzie przeżyć jeden dzień bez słońca, a jeśli będziesz tak mocno rozładowywał akumulator, to szybko się pożegnacie.
    *Zakładając sensowne skierowanie na południe.

Jeśli jednak ten akumulator zostaje, to panel nie powinien być większy niż 120W, bo z drugiej strony szybko zajedzie go zbyt duży prąd ładowania.
  • #3 18746942
    danio124
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedz. Na laptopie nie będzie grane. Jakaś muzyka będzie leciała i ekran wyłączony, może jakiś film wieczorem. Aby było jak najbardziej budżetowo, planuję po prostu otworzyć maskę samochodu i podpiąć ładowanie + moje zabawki.

A gdyby tak ograniczyć się z laptopem do absolutnego minimum, tzn. wieczorem jakiś film tylko, a w dzień muzyka z telefonu (ciągle pod ładowarką) lub jakieś radyjko małe, można wtedy myśleć o jeszcze mniejszym panelu?

waranzkomodom napisał:
    bo z drugiej strony szybko zajedzie go zbyt duży prąd ładowania.

Czyli ogólnie to nie tak, że ja sobie rano rozstawie panel, podłącza aku i niech stoi cały dzień mimo, że nie korzystam z energii? Jak to kontrolować?
  • #4 18746986
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Hej, jeśli ograniczysz się do telefonu np. z małym głośniczkiem bluetooth, 2h komputera przed snem i światła, to pewnie jesteś w stanie zamknąć dzienne zużycie w 150Wh, co panel 100W udźwignie na miękko, a mniejszy pewnie też jakoś da radę (mówię tu o lecie, bo zima to będzie inna bajka). Wtedy też i ten akumulator pewnie od biedy się nada.

Jeśli zaś chodzi o akumulator, to standardowym rozwiązaniem są regulatory ładowania. Pilnują tego, żeby nie przeładować akumulatora (przy przeładowaniu w wyniku reakcji chemicznych akumulator może się zniszczyć lub nawet wybuchnąć). W wypadku Twoich potrzeb wystarczy regulator pwm, który będzie kosztował koło 100zł, więc dla świętego spokoju może warto. Są osoby, które podłączają panel bezpośrednio pod akumulator, ale nie jest to typowa praktyka. Taką osobą jest użytkownik gimak, do którego możesz się spróbować zwrócić na priv, żeby powiedział, jak to u niego działa.
  • #5 18747003
    danio124
    Poziom 5  
    waranzkomodom napisał:
    Są osoby, które podłączają panel bezpośrednio pod akumulator, ale nie jest to typowa praktyka.

Nie, ja rzecz jasna nie planuję robić tego w ten sposób. Planuję skorzystać z takiego zestawu: https://allegro.pl/oferta/panel-solarny-bateria-sloneczna-100w-12v-regulator-9081212832
    Rozumiem, że tutaj o przeładowanie akumulatora nie muszę się martwić.
  • #6 18747204
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    waranzkomodom napisał:
    to pewnie jesteś w stanie zamknąć dzienne zużycie w 150W,
    Zużycia energii nie podaje się w watach. :(
    Czym innym jest energia zużywana w ciągu doby a czym innym jest moc panelu potrzebna aby np. przez 8-10 godzin doładować akumulator o ilość zużytej energii.
    Jeżeli chcemy mieć pełne doładowanie przy umiarkowanym nasłonecznieniu to potrzebujemy panel o znacznie większej mocy niż wynika z obliczeń.
  • #7 18747304
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Dzięki, skrótt myślowy, poprawiłem na watogodziny. W Twoim odczuciu panel 100W będzie za mały do akumulatora 56Ah lub przy dobowym zużyciu na poziomie 150-200Wh? Ja podtrzymuję swoje zdanie, że będzie wystarczający.
    Ja mam czterokrotnie większy akumulator (200ah), tylko 2,5 krotnie większą moc paneli (240W) i dzienne zużycie 500W - od początku kwietnia tylko raz wyładowałem akumulator poniżej napięcia 12,4V.
  • #8 18747312
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    waranzkomodom napisał:
    Jeśli jednak ten akumulator zostaje, to panel nie powinien być większy niż 120W, bo z drugiej strony szybko zajedzie go zbyt duży prąd ładowania.

Jeżeli będzie regulator ładowania z linku, to nie ma obawy o zajechanie akumulatora, bo on ładuje akumulator tylko do napięcia 14.4 V - czyli dokładnie tak jak w samochodzie.
    Co do zasilania lapka i telefonu to nie radzę korzystania z przetwornic 12VCD/230VAC, tylko z zasilaczy samochodowych do laptopów czy telefonów - są bardziej oszczędne.
    Moja zasada którą bym się kierował w takiej sytuacji przy doborze mocy paneli i akumulatora - pojemność akumulatora powinna zapewnić zasilanie przez trzy dni bez słońca, a moc paneli powinna ten ubytek uzupełnić w ciągu jednego słonecznego dnia.
  • #9 18747342
    danio124
    Poziom 5  
    A może i znajdzie mi się w garażu jakiś stary akumulator, zepnę go równolegle z tym w samochodzie i podepnę pod panel 100 W. Mam nadzieję, że na moje potrzeby będzie dobrze.
  • #10 18747420
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    waranzkomodom napisał:
    W Twoim odczuciu panel 100W będzie za mały do akumulatora 56Ah lub przy dobowym zużyciu na poziomie 150-200Wh?
    Nie będzie ale aby "ubezpieczyć się" przed kilkoma kolejnymi dniami słabego nasłonecznienia, przydałby się o większej mocy.
    Z kolei na kilka kolejnych dni "ołowianego nieba" należy powiększyć pojemność akumulatora zgodnie z twoją propozycją
    waranzkomodom napisał:
    Pasowałby przynajmniej 100ah albo lepiej ciut większy.
    Pełna pojemność 54ah pozwoli Ci w zasadzie przeżyć jeden dzień bez słońca,

Przy pełnym nasłonecznieniu bilans jest prosty:
    100W x 8h = 800Wh.
    W pełni rozładowany akumulator, potrzebuje (przy założeniu 80% sprawności ładowania) do pełnego naładowania:
    12V x 56Ah : 0,8 = 840 Wh
  • #11 18747534
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Cytat:
    Przy pełnym nasłonecznieniu bilans jest prosty:
    100W x 8h = 800Wh.
    W pełni rozładowany akumulator, potrzebuje (przy założeniu 80% sprawności ładowania) do pełnego naładowania:
    12V x 56Ah : 0,8 = 840 Wh

Bardzo błedne myślenie :
    Panel 90W CIGS kierunek południe pochylenie 90 stopni ( patrzy idelanie na słonce o godzinie 12 )

Zmierzone wyprodukowana moc dzienna :0.55kWh i to w zimę ( od panieli POLI / mono odejmij 20% mocy w lato po nagrzaniu )

Nie masz mocy 100% przez 8 godzin ( wyjątek to panel na trackerze 2 osiowym )

Co do systemu o zasilanie laptopa :
    80 Ah minimum i panel 180W.

Miałem około 150Ah i laptopa który bez obciążenia brał 35W to na 3-4 dni max ( pogoda ciemnica totalna )miałem zasilanie ( praca laptopa dziennie przez 5h ),
    Pilnowałem by nie zejść mniej niż 11.5V na akumulatorach,

Teraz mam laptopa biorącego na pracy luzem 15W i mam 90W panel i 80Ah li-ion,

Praca jest możliwa przez 4 dni ( chyba że obciążam go na max to mam pobór 45-50W ) to wiadomo czas jest mniejszy.

Jak dobrać panel fotowoltaiczny do ładowania akumulatora 54 Ah?

To jest pomiar zużycia prądu od 21 maja do 8 czerwca przez laptopa.

Ale widzę że na ciemne dni to 90W to mało ( mam jeszcze 310W 2 panel i będzie awaryjnie dopinany gdy wystąpi taka potrzeba )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zakup panelu fotowoltaicznego do ładowania akumulatora samochodowego o pojemności 54 Ah. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące obliczania zapotrzebowania na energię, które wynosi około 800 Wh dziennie, oraz odpowiedniej mocy panelu. Uczestnicy sugerują, że panel o mocy 100W może być wystarczający, ale zalecają większy akumulator, aby zapewnić zasilanie przez kilka dni bez słońca. Wskazano również na konieczność użycia regulatora ładowania, aby uniknąć przeładowania akumulatora. Użytkownik rozważa również podłączenie dodatkowego akumulatora równolegle, aby zwiększyć pojemność systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA