logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BSoD - Potrzeba zlokalizowania potencjalnej przyczyny.

Grimsha 08 Cze 2020 19:13 567 11
REKLAMA
  • #1 18747411
    Grimsha
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, od dawna mierzę się z BSoD - przerożnymi - rózne kody błędów - które od dawna staram się konsekwentnie zwalczać '' internetowymi '' metodami - wyszukuje sposoby naprawy kodu błędu który zobacze i staram się wykonać wszystkie potencjalne sposoby naprawy - bez rezultatów.
    Błędy występują niespodziewanie, bez konkretnego schematu. Czasem komputer pozwala mi na wielogodzinna rozgrywkę bez problemów - czasem jest w stanie wyłączyć sie przez BSoD kilka razy w ciągu kilkunastu minut. Oglądając film, słuchając muzyki, czasem zrestartuje się gdy nawet nie zdąże włączyć żadnego programu, gry, przeglądarki, i jest pozostawiony sam sobie na pulpicie czyli bez obciążenia. Zdarzało się ze BSoD wyskakiwal w trakcie gdy na ekranie widniał już napis '' shutting down '' czyli gdy komputer oczywiście się wyłączał.
    Kody błędu są różne:
    Irql not less or equal - memory management - bad pool header - kernel security check failure - to te które przywołuje z pamięci - je najczęsciej widuję.
    W solucjach do wielu z nich widnieje wzmianka o przestarzałych sterownikach - wszystkie sterowniki mam zaaktualizowane, sprawdzone przy użyciu Driver Easy - wszystko aktualizowałem przy okazji zastrzyku motywacji by w końcu rozwiązać problem.
    Kolejnym oskarżonym staje się RAM - potencjalnie wadliwy
    Memory diagnostic tool wielokrotnie odpalany pod kątem sprawdzenia RAMu zdaje się nie pokazywać żadnych problemów.
    Przydzielanie dodatkowego - wirtualnego ramu - zrobione
    Temperatury były mierzone jakiś czas temu - wszystkie w normie
    ( Jesli trzeba mogę przeprowadzić jeszcze jakies badania lub powtórzyć te które juz wykonałem i podesłać wyniki. )

Slyszałem wiele że możliwe jest iż przyczyną jest przestarzały bios - obecnie jestem na wersji BIOSu z 2016 roku bodajże, więc czy przyszedł czas na aktualizację ? Chciałbym jednak przed tym wykluczyć jak najwięcej możliwości gdyż z tak zaskakującym mnie komputerem, aktualizacja BIOSu może byc ryzykowna.

W załączniku dodam raport z programu cpuid. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • DESKTOP-7LPF2ID.txt (63.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18747495
    Krzychu K.
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Witam
    Najnowsza wersja systemu operacyjnego?-ja tak miałem tego typu błędy po świeżej instalacji systemu bez sterowników
    ja tam nie wierze zbytnio automatom do sterowników,pobierz do płyty głównej sterowniki od producenta,bios też możesz najnowszy wgrać,dyski twarde do sprawdzenia>smart
  • REKLAMA
  • #3 18747573
    Grimsha
    Poziom 5  
    Dyski twarde - sprawdzone przy użyciu Crystal disk info - status - dobry - w obu przypadkach. Temperatury: 30 stopni na dysku z OS (SSD) - 35 na dysku HDD. Dysk HDD po defragmentacji.
    Automat służył mi tylko do wskazania sterowników które są przestarzałe, nie chciałem płacić abonamentu żeby wszystkie sterowniki pobrał i zainstalował jednym kliknięciem, więc zrobiłem wszystko sam - ręcznie - pobierając wszystko oczywiście z stron producentów.
    Windows 10 na bieżąco aktualizowany, żaden update '' nie wisi ''.

Problem z instalacją samego windowsa również bym wykluczył, ponieważ próby reinstalacji systemu przeprowadzałem niejednokrotnie.
  • REKLAMA
  • #5 18747825
    Grimsha
    Poziom 5  
    Framework zainstalowany, co do xmp było wyłączone, teraz ustawiłem profil 1
  • REKLAMA
  • #6 18748086
    aachi
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Chciałbym sprostować: najnowsze sterowniki też mogą powodować błędy. Czasami starsze sterowniki były dużo stabilniejsze, niż nowe.

Skoro różne BSODY to pierwszym podejrzanym jest RAM.

Zamiast Microsoftowego testu pamięci użyj Passmark Memtest 86 uruchamianego z pendrive lub CD. Jest dużo wiarygodniejszy. Test powinien trwać kilka godzin.
    Nawet jeśli ten program nie znajdzie błędów to też nie oznacza to, że pamięć działa prawidłowo. Najlepiej podmienić RAM na inny (najlepiej innego producenta) i wtedy przetestować jak zachowuje się komputer.
  • #7 18748497
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6856
    Strona producenta podaje listę przewidzianych pamięci / dysków SSD dla tej płyty Mainboard Model H110M-S2PH DDR3-CF
    Link

Bios najnowszy to 1018/2019 Link

Masz dołączony dysk CD od producenta z driverami
    - upgrade pod drivery nowe jak robisz to tylko za pomoca DDU , reszta sprawia problemy

p.s
    Wer. pod DDR4 (GIGABYTEGA-H110M-S2PVDDR4 ) niczym sie nie odróznia > poza slotami od DDR3

Z opisu podejrzewam ,że masz kolo. problem
    -albo z Win (Windows 10 (10.0) Professional 64-bit (Build 18363) May 2019 )
    -albo z RAM (nie widziałem kol. PC3-12800H Crucial BLS8G3D1609DS1S00.) na liscie zalecanych QVL

Sprawdz swój zestaw na "samostartującej" dystrybucji Linux (Ubuntu. Kubuntu, Mint) czyli z flash USB / lub zamieszczanej na plytach (wkładka) magazyny kolorowe o Linux (eMPIK, itp)
  • #8 18748500
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Grimsha napisał:
    Memory diagnostic tool wielokrotnie odpalany pod kątem sprawdzenia RAMu zdaje się nie pokazywać żadnych problemów.

Nie szkodzi - wymień ram mimo wszystko. Było już kilka takich tematów, gdzie ludzie traktowali jak św. grala programy do spr. ram i o dziwo jednak po jego wymianie wszystko się uspokoiło. :) Według mnie to j.w. jestem niemal pewny, że problemem jest jest pamieć, ponieważ losowe bsod, za każdym razem inny, to specyficzny objaw dla pamięci - tym bardziej, że ten irql i memory management są powodowane uszkodzeniem pamięci...
  • #9 18751314
    Grimsha
    Poziom 5  
    Z opisu podejrzewam ,że masz kolo. problem
    -albo z Win (Windows 10 (10.0) Professional 64-bit (Build 18363) May 2019 )
    -albo z RAM (nie widziałem kol. PC3-12800H Crucial BLS8G3D1609DS1S00.) na liscie zalecanych QVL

czyli - to ze nie ma go na tej liscie moze oznaczac ze ten RAM ktory posiadam jest niekompatybilny i kloci sie z plyta ?

Sprawdz swój zestaw na "samostartującej" dystrybucji Linux (Ubuntu. Kubuntu, Mint) czyli z flash USB / lub zamieszczanej na plytach (wkładka) magazyny kolorowe o Linux (eMPIK, itp)[/quote]

Co to dokladnie oznacza ? Jak dokonac takiego testu i co mi powie ?

Czy slot w ktorym jest umieszczona pamiec ma jakies znaczenie ? Co z napieciami, jak sprawdzic czy sa dobre ? Czytalem ze zdarzalo sie ze pamiec miala ustawione zle napiecia i to powodowalo bledy.
    Generalnie czesto i gesto bylo o tym ze ktos cos zmienial w BIOSie i smigalo, ale niestety jestem w tym zielony.

Dodano po 18 [minuty]:

Dzis przeprowadzilem czysta instalacje systemu Windwos 10 Pro - zainstalowalem wszystkie sterowniki po kolei. Wszystkie aktualizacje. Wszystko jest '' up to date '' tak samo sterowniki.
    Mimo wszystko - gdy pobieralem gre - dostalem dwa BSoD'y :
    KMODE_Exception_not_handled - ( czyli konflikt sterownikow (?) )
    System_thread_exception_not_handled - ( czyli szeroka gama problemow )
    Nie wiem, jezeli to Windows to moze jakies ustawienia systemowe ? Zmienic ustawienia wirtualnej pamieci ? Cachowanie ? Moze jakies ustawienia w panelu Nvidii ktore czasem w grach powoduja konflikty audio wizualne z m.in. monitorem ? Co wg. was po swiezej instalacji warto byloby posprawdzac odnosnie wlasnie OS ?

Czy w przypadku RAMu - slot w ktorym sie znajduje ma jakies znaczenie ?
    Czy gdybym go wymienil - to czy czegos konkretnego szukac / zwracac uwage ? Czy po prostu uzytkowac komputer i liczyc ze wszystko bedzie smigac jak nalezy ?
    A moze poddawac go testom tak jak obecny RAM ?
  • #11 18751589
    Grimsha
    Poziom 5  
    Dodano po 2 [minuty]:

megakop napisał:
    Jak już wyeliminujesz wszystko prócz procesora, to przeczytaj mój post w moim temacie podobnym do twojego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3610927.html#18745434
    Długo z tym walczyłem.

No wlasnie, tak samo jak przeczytalem to tu to tam, ze czasem overclocking pamieci, procka albo karty moze pomoc, zdarzalo sie nawet ze komus underclocking stockowych ustawien pomagal - ale niestety jestem w tym calkiem zielony wiec odkladalem to na pozniej, by doszkolic sie w temacie i nie popelnic zadnego bledu. Wyglada na to ze przyszla pora na jakas lekture w tym temacie :v
  • #12 18752034
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    To jak takie jaja trzeba robić jak obniżanie zegara prockowi to osobiście bym go reklamował bo jest skopany. Można w tym momencie powołać się na prawo konsumenta w kestii niezgodnosci produktu ze specyfikacją producenta, tak więc muszą wymienić, a jak nie to zażadałbym na piśmie wyjaśnienia i sprawa do rzecznika praw konsumenta - nie popuściłbym osobiście...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem niebieskiego ekranu śmierci (BSoD) na komputerze, który występuje losowo, z różnymi kodami błędów, takimi jak "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL", "MEMORY_MANAGEMENT" i "BAD_POOL_HEADER". Pomimo prób naprawy poprzez aktualizację sterowników i systemu operacyjnego Windows 10, problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził dyski twarde za pomocą CrystalDiskInfo, a także zainstalował najnowszy .NET Framework oraz ustawił profil XMP w BIOSie. Wskazano, że problem może leżeć w pamięci RAM, sugerując użycie Passmark Memtest 86 do testowania pamięci. Użytkownik rozważa również możliwość niekompatybilności pamięci RAM z płytą główną oraz wpływ ustawień BIOS na stabilność systemu. W dyskusji poruszono również kwestie związane z overclockingiem i reklamowaniem sprzętu, jeśli problemy będą się utrzymywać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA