logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór i montaż wzmacniacza do anteny siatkowej - jak zrobić?

Maxell07 10 Cze 2020 18:55 3057 15
REKLAMA
  • #1 18751413
    Maxell07
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich zainteresowanych! :)
    Od kilku dni próbuje naprawić babci telewizor bo jej ciągle "zacina", wiadomo starsza, schorowana kobieta nie może oglądać swoich seriali typu "dlaczego Ja" "ukryta prawda" itp. Pospirszylem z pomocą lecz dalej słabo to wygląda. Mianowicie tam wszystko było dosyć stare więc wymieniłem kabel zasilacz i antenę. Antenę wprowadziłem wysoko na dach sztywno zamontowałem. Antena zwykła siatkowa. Próbowałem podłącza i tak i tak i ustawiać antenę z aplikacji ale nic nie pomaga. Do odbiornika jest około 30km. No ale dobra dobra, mianowicie chce kupić wzmacniacz żeby jeszcze podłączyć. Chciałem kupić 2 jeden podłączyć do anteny tzw przedwzmacniacz i drugi w kabel, takie jak na zdjęciach, tylko czy drugi musi być podłączony bliżej zasilacza czy bliżej anteny? Czy wkładanie takich dwóch to w ogóle bez sensu robota? I jeszcze takie pytanie czy długość kabla od telewizora do anteny ma jakieś znaczenie w odbieranie sygnały? To chyba wszystkie moje pytania z góry dziękuję za wszystkie udzielone odpowiedzi. Pozdrawiam.
    Dobór i montaż wzmacniacza do anteny siatkowej - jak zrobić? Dobór i montaż wzmacniacza do anteny siatkowej - jak zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 18751446
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    Pokaż jaką antenę kupiłeś. Jeżeli do nadajnika jest 30km, są to nadajniki 100kW, oraz nie ma większych problemów z terenem to powinno odbierać nawet na gołym drucie zamontowanym na dachu...

Trzeba było pewnie kupić zwykłą "Antena kierunkowa 11-elementowa Dipol"

Przy takich odległościach to wzmacniacze bardziej szkodzą niż pomagają.

Zależy jaki długi przewód, bo jak ze 100m to raczej kiepsko, ale przepuszczam, że masz nie więcej jak 15m więc to nie problem.
  • #3 18751449
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 18751465
    Maxell07
    Poziom 5  
    Panowie to tak. Kabla jest 30 metrów. I tak jak mówiłem spędziliśmy wiele godzin na ustawianie tego, antena byka kierowana w każdą stronę świata... najlepiej odpiera na Karczew. Szczegóły są sprawdzone ponieważ bym nie pisał tego postu gdybym już na prawdę nie wiedział co zrobić :/

Dodano po 2 [minuty]:

No i jeszcze oczywiście nie działało przed poprawkami, inaczej nie byłoby takowych. Sygnał łapię ale jest dosyć słaby kanały takie jak TVN Polsat są ale trochę przerywają, stopklatki np. W ogóle nie może złapać i kilku innych tez
  • #5 18751530
    procsa
    Poziom 31  
    Czytasz wszystko ? podaj jaką konkretnie antenę kupiłeś ?
  • #6 18751536
    Maxell07
    Poziom 5  
    Dobór i montaż wzmacniacza do anteny siatkowej - jak zrobić? [img-0] proszę.
  • #7 18751546
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    W Karczewie jest nadajnik ?
    https://emimaps.emitel.pl

Miejsce zamieszkania-odbioru prosimy.
    Wyszukujesz z automatu czy ręcznie?
    Antena z foto jest ze wzmacniaczem-zamienić na symetryzator
  • #8 18751558
    Maxell07
    Poziom 5  
    Poprzez aplikację w telefonie, próbowałem tez na Kawęczyn ale efekt ten sam, oraz próbowałem zakładać zwykła kierunkowa ale efekt podobny...

Dodano po 1 [minuty]:

Próbowałem tez na Kawęczyn ale efekt gorszy, oraz podpisać pod zwykła antenę kierunkowa ale było jeszcze gorzej. Lokalizacja to wieś Poręby 05-311 Dębe wielkie
  • #9 18751564
    procsa
    Poziom 31  
    Przecież ta antena ma już wzmacniacz, to ile Ty chcesz tam wzmacniać sygnał, czytaj wyżej, jak masz 30km i są tam 100kW nadajniki to drucik... a na poważnie to zwykła antena kierunkowa bez wzmacniacza aktywnego za 20 zł i będziesz miał elegancki odbiór, albo przerób obecną antenę bo czuje, że się ona nie nadaje.
  • REKLAMA
  • #10 18751737
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2898
    procsa napisał:

Trzeba było pewnie kupić zwykłą "Antena kierunkowa 11-elementowa Dipol"

.
    A antena siatkowa to nie zwykła , kierunkowa? Elementów ma więcej niż ta 11.
    Do autora: zasilacz podłączyłeś?
  • #11 18751889
    procsa
    Poziom 31  
    No właśnie o to chodzi, siatka ma szeroki kąt, do tego wzmacniacz który posiada i pewnie wszystko zbiera tylko nie sygnał TV :)
  • #12 18752676
    LeDy
    Poziom 43  
    procsa napisał:
    No właśnie o to chodzi, siatka ma szeroki kąt, do tego wzmacniacz który posiada i pewnie wszystko zbiera tylko nie sygnał TV :)

Piszesz bzdury bo jak wszystko to i sygnał zbierze.
  • #13 18752700
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Jak doświadczenie z amatorami uczy to źle podłączony zasilacz albo wzmacniacz, albo oba. Jak na siatce nie działa to i na kierunkowej nie będzie. Tam piszą, że w środku jest LNA-101 więc bardzo dobry wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #14 18752749
    Maxell07
    Poziom 5  
    Zasilacz jest podłączony, wymienię wzmacniacz w antenie na symetryzator i dam znać.
  • #15 18752756
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Tylko, czy prawidłowo podłączony? Mało prawdopodobne, żeby LNA był przesterowany 30 km od nadajnika.
    Patrzę na lokalizację. Najbliżej nadajniki dużej mocy masz w Raszynie 43 km.
  • #16 18752846
    LeDy
    Poziom 43  
    Maxell07 napisał:
    Zasilacz jest podłączony, wymienię wzmacniacz w antenie na symetryzator i dam znać.

Jak już to i musisz odłączyć zasilacz, separator, od przewodu i dać wtyk antenowy metalowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stara się poprawić odbiór telewizyjny dla swojej babci, wymieniając kabel, zasilacz i antenę siatkową, jednak sygnał pozostaje słaby. W dyskusji podkreślono, że przy odległości 30 km od nadajnika, wzmacniacze mogą być nieefektywne, a lepszym rozwiązaniem może być zastosowanie anteny kierunkowej. Użytkownik zadaje pytania dotyczące podłączenia wzmacniaczy oraz wpływu długości kabla na jakość sygnału. Wskazano na możliwość błędnego podłączenia zasilacza lub wzmacniacza, co może wpływać na odbiór. Sugerowano również wymianę wzmacniacza w antenie na symetryzator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA