Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka do 50cm gł, ładowanie od frontu, rozbieralny bęben do 1500

lukecz 12 Jun 2020 12:32 1362 15
    lukecz
    Level 10  
    Co polecacie z pralek o gł. do 50cm, dużą ładownością (rodzina 2+3) przy dość intensywnym użytkowaniu do 1500zł?

Obecna pralka Beko WMB 61041 PTM wytrzymała 8 lat - miała gwarancję na 5, ale pierwsze naprawy były po tych 5 latach: 2x wymiana szczotek i wymiana pompy, teraz padł chyba krzyżak, bo bęben ma luz, ale jest nierozbieralny ( widzę takie bębny do zakupu, ale nie wiem czy warto się w to bawić)

Szukałbym raczej pralki którą w przyszłości również mógłbym samemu naprawić w miarę możliwości.

Podoba mi się jak gwarancja jest dłuższa ale teraz chyba tylko Candy oferuję dłuższą gwarancję na 5 lat (ew Amica za opłatą)? Czy ktoś jeszcze oferuje dłuższą gwarancję? Candy za to chyba nie ma rozbieralnych bębnów

Z silnikiem to też nie wiem co wybrać, rozumiem zalety silnika inwertorowego ale jego naprawa (bo nawet te dłuższe gwarancje to pewnie nie na jego elektronikę?) chyba nie będzie tania, a taki tradycyjny silnik to i szczotki wymienię sam i ew zakupię go w przyszłości tanio.

Trochę waham się między Bosch (raczej solidne i z wymiennymi bębnami, gw 2 lata) a Candy (nie znam tej marki, ale dają te 5 lat gwarancji, niestety nierozbieralne)

A co polecą forumowicze? :)
    lukecz
    Level 10  
    Dzięki za link, natrafiłem już na niego wcześniej i mniej więcej zorientowałem się kto ma rozbieralne.
    Ale dalej nie wiem na którego producenta się zdecydować, albo czy któraś z pralek w przedziale do 1500zł wyróżnia się czymś extra na tle innych.
    Ogólnie widzę że polecane są pralki Bosch i może to będzie dobry wybór (czy lepszy niż nierozbieralne Candy z 5 latami gwarancji lub rozbieralne LG z Direct Drive?)
    Bosch ma kilka serii, próbuje dociec czym istotnym się różnią
    Kenworth 18
    Level 43  
    Dziś zakup pralki to loteria, ale opcja wymiany łożysk to wielki plus bo nie ma pralki na rynku w której te łożyska prędzej czy później nie będą wymagały wymiany a zbiornik zgrzewany już taką wymianę mocno komplikuje co nie znaczy, że jest niewykonalna. Pójście w stronę Bosch/Siemens to chyba najlepszy wybór obecnie choć ówczesne modele tego producenta nie są jeszcze na tyle sprawdzone by można je polecić z czystym sumieniem jak w przypadku odchodzącej już powoli do lamusa serii WAE. W przypadku LG mimo iż napęd bębna jest bardzo mało awaryjny czyli Direct Drive to niestety spadła w ostatnim czasie jakość wykonania między innymi krzyżaków bębna i bywa, że dosyć często ulegają awarii i choć jest to część wymienna w przypadku tego producenta jej cena bywa zaporowa.
    Samsung obecnie chyba jest na czele najwyższej awaryjności i to nie tylko w przypadku pralek więc choć pralki serwisowalne to ceny części potrafią przyprawić o palpitację serca.
    W przypadku Candy wydaje mi się że to nie jest przedłużenie typowej gwarancji a tylko ubezpieczenie a takowe może nie objąć całego zakresu napraw i z tego co kojarzę był już opisywany tego typu przypadek związany z tą marką na forum.
    Jedyną chyba firmą, która sprzedaje 100% gwarancję producenta to marka Amica. Można przedłużyć pełną gwarację do 5 lat.
    Piotr2608

Level 41  
    A jakie ma to znaczenie czy zbiornik ma wymienne łożyska czy też nie?
    W nowych modelach pralek to żaden atut - dbając o przestrzeganie instrukcji obsługi, każda pralka wytrzyma do 6 lat.
    Jak pralka będzie przeładowywana to wariantów awarii jest mnóstwo - topiące się silniki, ukręcające się krzyżaki ...
    Chcesz mieć dobrą pralkę? To rozejrzyj się np. za używanym Electrolux ładowanym od góry.
    Gwarancja przedłużona na 5 lat to w skrajnych wypadkach połowa wartości pralki - zależy od ubezpieczyciela.
    To tylko moje zdanie oparte na opowiadaniach autoryzowanych serwisantów.

P.S. Dzisiaj rozmawiałem z jednym serwisantem i doszliśmy do wniosku, że pralka tak jak i samochód, powinna być dobierana według jej możliwości.
    Nikt przecież ciągnikiem z naczepą nie jeżdzi na co dzień na zakupy, a dla odmiany autem kompaktowym nie przewozimy materiałów budowlanych.
    Sebastian_M26
    Level 25  
    Do 50cm to chyba tylko 2+0 a najlepiej 1+0, dla normalnej rodziny tylko i wyłącznie 55+ cm. A na rynku pozostał 1 producent oferujący 5 lat darmowej fabrycznej gwarancji.
    Każdy jak to piszesz "bęben" jest rozbieralny tylko różni się technologią demontażu.
    lukecz
    Level 10  
    Sebastian_M26 wrote:
    Do 50cm to chyba tylko 2+0 a najlepiej 1+0, dla normalnej rodziny tylko i wyłącznie 55+ cm. A na rynku pozostał 1 producent oferujący 5 lat darmowej fabrycznej gwarancji.
    Każdy jak to piszesz "bęben" jest rozbieralny tylko różni się technologią demontażu.

Rzeczywiście chyba z tymi pralkami slim to raczej nie do większego prania (i tu chyba muszę pochwalić Beko że zepsuła się dopiero po 8 latach przy 6kg ładunku :) )
    Zmieniłem więc kryterium do 55cm głębokości

Biorę obecnie pod uwagę te modele:
    Bosch WAN2406EPL Serie 4 VarioPerfect - 7kg, silnik inv, 1200zł
    Bosch WAN2826EPL Serie 4 VarioPerfect - 8kg, silnik inv, 1450zł
    LG F4J5VY4W - 9kg, silnik inv Direct Drive, para, wyjdzie poniżej 1500zł (po zwrocie z karty DD, bo widzę że przedłużyli program)

Nie miałem styczności ani z Bosch ani LG, coś doradzicie?
    Może któreś rozwiązanie jest ryzykowne? Podoba mi się Direct Drive, ale jednocześnie boję się czy będę mógł to tanio kiedyś naprawić lub zlecić naprawę.
    Ew czy ta para coś pomaga czy to raczej kolejny "chłyt marketingowy"?
    Sebastian_M26
    Level 25  
    Na podstawie Electrolux, pralki 7-8 kg pojemność bębna 53 L a pralka 9 kg to 68 L. Rodzina to firany zasłony, kołdry poduszki, a ten złom z pod znaku boscha czy simensa skończył się pod Kurskiem.
    kierbedz4
    Level 36  
    Nawet na łuku kurskim już na kołchożnych polach nie uświadczysz złomu po bitwie.Jedynie stoją armaty wycelowane w kołchożne pola i funkcjonuje ziemianka z której dowódcy kierowali ogniem.Obok jest wybudowane z bali drewnianych muzeum w którym wyświetlany jest kilkugodzinny film odzwierciedlający walki na tym terenie.
    Piotr2608

Level 41  
    Sebastian_M26 wrote:
    a ten złom z pod znaku boscha czy simensa skończył się pod Kurskiem.

Jesteś w błędzie. "Niezniszczalne" pralki tej firmy zaczynają się tak od 2,5 tys PLN.
    Bosch wprowadza systematycznie nową politykę i powolnymi kroczkami wycofuje się z taniego badziewia.
    Nie oszukujmy się pralka poniżej 1500-2000 PLN w zależności od marki, to tani złom.
    Bosch i Siemens stracił właśnie na produkcji tanich sypiących się pralek to raz, UE gniecie producentów sprzętu
    wszelakiego dyrektywami o ochronie środowiska - mniejsze zużycie wody czy prądu,
    pojawiający się certyfikat EnergyStar - obecnie już 3.0, oszczędności na materiale (dyrektywa recyclingowa).
    Przeciętny zjadacz chleba nie wie co tak naprawdę się wyrabia. Powtarzam - jedyne co musi zrobić użytkownik,
    to ściśle przestrzegać instrukcji obsługi - żywotność pralek wyliczona jest mniej-więcej na 8 lat bezawaryjnej pracy.

To samo dopadło rynek motoryzacyjny - chcesz pojeździć autem? Przestrzegaj instrukcji obsługi - wymieniaj płyny
    eksploatacyjne na czas.

Tutaj trochę świeżych danych odczytanych z pamięci pralki:

Pralka Ariston pracowała bezawaryjnie 8 lat - wykonała ok. 3400 prań.
    Pralka Whirlpool przeżyła 1,5 roku - ilość prań ok. 3100.

Jak ktoś chce super pralkę to należy kupić sobie Amerykańskie GE - 25 kg wsadu, pobiera beczkę wody do prania,
    bezawaryjnie działa 10-15 lat a po małej naprawie elektroniki, w Polsce jeszcze działa i odwirowuje kapustę.

W USA - brak dyrektyw, chociaż ostatnio przestali szaleć z produkcją silników o dużych pojemnościach.
    Sebastian_M26
    Level 25  
    Nie chcę mi się czytać tych bzdur, jak chiński ulep boszzimens taki wspaniały to niech da 5 lat gwarancji. Za dużo? Może chociaż 3? Też nie?
    Piotr2608

Level 41  
    Widzisz, nawet nie wiesz co oferuje obecnie grupa BSH swoim klientom.
    Tak namieszali na rynku, że teraz Electrolux poszedł w ich ślady. Skoro o tym nie wiesz, nie jesteś wtajemniczony,
    skoro nie jesteś wtajemniczony - nie mogę tutaj udzielać takich informacji.

A takie tanie ulepy produkują wszyscy. Masz przecież wybór. Chińskie topiące się silniki w pralkach zaczynają być
    standardem, a dlaczego się topią?
    Pompy myjące w zmywarkach Whirlpool - Indesit - Electrolux (ten sam model pompy) sypie się na potęgę a dlaczego?
    W Beko często gęsto padają inwertery - odpowiedz na pytanie dlaczego ulega uszkodzeniu 60A tranzystor.

Jak odpowiesz sobie na te pytania, zrozumiesz istotę psucia się jakichkolwiek urządzeń i nie zasłaniaj się Chinami bo 80% produkcji jak nie więcej to Chińska robota.

W TV często gęsto pali się podświetlanie - podobny problem co w pralkach.
    Sebastian_M26
    Level 25  
    Miałem Beko 9kg za 1 200zł z 5 letnią darmową gwarancją, teraz mam candy 8kg/1500 za 1400 zł z darmową 5 letnią gwarancją i nie interesują mnie gówniane ulepy typu mieleboschsiemens za 2,5-8,0 k z 24 miesiącami gwarancji. Aaa u mnie 1,9 programu dobowo po roku i to odczytane z pamięci a nie z dupy.
    Piotr2608

Level 41  
    No to kupuj dalej pralki co pięć lat. Co Ty zrobisz jak zniknął te tanie pralki a Twoje Beko zacznie kosztować 2500 PLN.
    Sebastian_M26 wrote:
    Aaa u mnie 1,9 programu dobowo po roku i to odczytane z pamięci a nie z dupy.

A to nie wiedziałem, popatrz, człowiek całe życie się uczy.
    Już od stycznia 2021 roku sprawy obrócą się o 180 stopni. Beko ma trudny orzech do zgryzienia ale zobaczymy.
    Czyli ok. 1400 prań w dwa lata - dlatego pralka wytrzymuje jako tako te 5 lat.
    Niczym nie odbiega to od żywotności pralek podawanych wyżej prze zemnie.
    W ciągu 5 lat Twoja pralka wykona ok. 3 467 i w tym momencie zaczyna się kończyć okres, bezawaryjnego prania.

Wystarczy, że wykonasz 6-7 prań tygodniowo zgodnie z instrukcją obsługi,
    a pralka przeżyje bezawaryjnie 8 lat.
    Mniej prań dłuższe życie więcej krótsze. Przegrzewanie inwerterów przeładowanym wsadem, znacząco skraca życie pralki, nie wspominam o innych
    newralgicznych elementach.
    lukecz
    Level 10  
    Dobra, zakupiłem pralkę LG F4J5VY4W, po zwrocie z kartą DD wyjdzie 1484zł (z obecnych 1799 katalogowo czasami robią przecenę na 1649).
    Pralka ma niby 9kg, pranie parowe, silnik Direct Drive.
    To moja pierwsza pralka LG, mam nadzieję że się nie zawiodę
    Ciekawe za ile lat wrócę aby zapytać o jej naprawę :)

Dzięki za rady i dyskusję

Dodano po 1 [minuty]:

Wybrałem pralkę LG F4J5VY4W