Czy IBM T43p pod Windows XP będzie poprawnie obsługiwał dysk SSD i jaki typ dysku lub adaptera trzeba kupić?
Nie włożysz zwykłego 2,5-calowego SSD SATA bez adaptera; do IBM T43p potrzebny jest dysk mSATA z adapterem IDE/PATA 44-pin do 2,5" [#18757942][#18757981][#18761863] Adapter do tego laptopa ma być zasilany z 5 V i obniżać je do 3,3 V dla mSATA — 3,3 V dotyczyło innego typu ThinkPada z dyskiem 1,8" [#18834203][#18834332][#18834402] Windows XP może działać na takim SSD, choć bez TRIM, ale nie wyklucza to używania dysku SSD [#18758589] W praktyce zestaw mSATA + adapter działał w T42, a SSD 120 GB powinien ruszyć; podawano też, że w starszych ThinkPadach działały nośniki 120–160 GB [#18758589][#18766800] Trzeba się jednak liczyć z ograniczeniem IDE, więc transfer będzie niższy niż w nowoczesnych laptopach, choć czas dostępu i uruchamianie systemu wyraźnie się poprawią [#18758589]
Chciałbym w już starszym laptopie wymienić dysk podstawowy 60GB na dysk SSD o podobnej lub większej nieznacznie pojemności. Czy ten laptop będzie poprawnie widział dysk SSD ? Laptop służy do starszych programów i ma zainstalowany system Windows XP, a po prostu chodzi o uruchamianie takie podstawy żeby go przyspieszyć. Z góry dziękuję za pomoc.
Możesz skorzystać z adaptera jednak nie widzę sensu takiego działania. To jest wiekowy 15 letni sprzęt i moim zdaniem zakup dysku SSD do tego nie ma sensu, jeżeli liczysz na jakieś cuda, że zacznie działać jak rakieta. Nie znam też Twoich zastosowań dokładnych, czy robisz to z sentymentu, czy faktycznie zamierzasz pracować na tym sprzęcie.
Na IbM T 43P , raczej w tej chwili nie "zaszalejesz", próbowałem nową instalację XP, same problemy, mimo SP3.
Zainstalowałem WIN 7 32 bit. "D' nie urywa , ale da się używać.
Oczywiście warto jeszcze wspomnieć, że ten SSD będzie mocno wykastrowany ze względu na IDE. Oczywiście wiadomo liczy się bardziej czas dostępu do danych, ale moim zdaniem to zabawa dla zabawy.
Instalowałem w T42 adapter z ATA 44pin do mSATA i działa (dysk w adapterze to Adata SX300 64GB). Adapter kupiłem w obudowie 2.5" za około 30 złotych na Allegro - są też golasy bez obudowy, ale będzie trudniej je zamontować i zaizolować.
Koszt całej operacji z dyskiem 60/64GB to pewnie coś w okolicach 100zł, czyli dorówna wartości laptopa, ale dla zabawy można zainstalować. Windows XP będzie działał poprawnie na na dysku SSD, nie obsługuje on co prawda TRIM, ale to nie wyklucza użytkowania SSD z Windowsem XP.
Nawet jeśli transfer max będzie ograniczony do 100MB/s to wciąż da zauważalny przyrost wydajności (średni czas dostępu z 20ms spada do 0.1-0.5ms, na małych plikach stare dyski ATA potrafiły też zwolnić sporo poniżej 5MB/s, w takich sytuacjach różnica z SSD będzie zauważalna - chociaż ze względu na całą resztę obsady sprzęt nadal nie będzie oczywiście powalał na kolana).
Czy mógłbym prosić o link do aukcji, albo do innej strony gdzie jest gotowy adapter z taką obudową aby móc poprawnie bez kombinacji zamontować go do laptopa ?
Chciałbym w już starszym laptopie wymienić dysk podstawowy 60GB na dysk SSD o podobnej lub większej nieznacznie pojemności. Czy ten laptop będzie poprawnie widział dysk SSD ? Laptop służy do starszych programów i ma zainstalowany system Windows XP, a po prostu chodzi o uruchamianie takie podstawy żeby go przyspieszyć. Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio wymieniałem dysk w starym Fujitsu, wsadziłem zwykły hdd na 7200 obrotów i dołożyłem ramu 2gb system sklonowałem na nowy dysk i laptop stał się bardzo szybki. Xp jest mało wymagający więc nie trzeba inwestować kasy w ssd. Programy działają bardzo szybko i bez zawieszania się więc zastanów się czy warto kasę inwestować. Wsadz tyle ramu do niego ile się pozwala sprzęt wsadzić i zmień procesor na najlepszy jaki znajdziesz dedykowany do tego laptopa. Małym kosztem zrobisz z niego niezła zabawkę
Pamięć i tak mam maksymalną jak na ten laptop czyli 2GB, a procesor Intel Pentium M 2.13 GHZ
Jeszcze przy okazji jaki maksymalną pojemność dysku może obsłużyć ten laptop ? Czy podejdzie dysk o pojemności większej jak 80GB ? Myślałem też żeby kupić ten adapter Link a też nie jestem pewien jak będzie sytuacja żeby dysk zmieścił się z adapterem do laptopa, czy po prostu kupować jakiś inny dysk SSD, czy go rozbierać dysk z obudowy ? Myślałem o tym dysku Link tylko nie wiem czy ten zestaw zmieści się w laptopie, a dysk ma tyle miejsca co przedstawiony model na youtube na początku postu.
Pamięć i tak mam maksymalną jak na ten laptop czyli 2GB, a procesor Intel Pentium M 2.13 GHZ
Jeszcze przy okazji jaki maksymalną pojemność dysku może obsłużyć ten laptop ? Czy podejdzie dysk o pojemności większej jak 80GB ? Myślałem też żeby kupić ten adapter Link a też nie jestem pewien jak będzie sytuacja żeby dysk zmieścił się z adapterem do laptopa, czy po prostu kupować jakiś inny dysk SSD, czy go rozbierać dysk z obudowy ? Myślałem o tym dysku Link tylko nie wiem czy ten zestaw zmieści się w laptopie, a dysk ma tyle miejsca co przedstawiony model na youtube na początku postu.
ostatnio w jednym starym kompie jak Twój znalazłem ssd 120gb i działał.
Ten dysk można wyjąć z obudowy, mogę zdjęcia podesłać bo obudowa mi została a reszta gdzieś już poszła. Ogólnie to jest dość gruby dysk. Wewnątrz już nie pamiętam jak to wyglądało ale było około 30 % mniejsze i bardzo cienkie
Dodano po 8 [minuty]:
Tak jak widać są gunki około 4 mm wysokie aby przytrzymać cienka płytkę. Sama obudowa jest dość gruba około 2mm więc dużo odejdzie
Wolę się upewnić żeby po prostu nie zaliczyć wtopy. Znalazłem też dysk, który by mnie interesował mSata czyli taki: Link
Właśnie sam nie wiem czy taki nie kupić, tym bardziej że adapter ma obudowę więc do fabrycznego mocowania dysku twardego powinienem to skręcić do kupi i włożyć bez problemu. Dysk wystarczy mi taki 80GB nie potrzebuje o znacznie większej pojemności, dlatego chciałbym się upewnić bo bym zamówił i adapter i ten dysk właśnie z linku podanego powyżej.
Wracam do tematu ponieważ dzisiaj właśnie otrzymałem wszystkie części i złożyłem dysk i jest pewien problem. Gdy normalnie dam żeby laptop się włączał to się włącza włącza i jeszcze raz włącza i nic się nie dzieje. Gdy wcisnę przycisk Access IBM to wtedy pokazuje błąd dysku że jest nieodpowiedni ale jak pominę to laptop włącza się dosłownie błyskawicznie, zrobiłem obraz dysku z tego co był na ten i różnica jest w uruchamianiu się systemu na pewno 5-krotna. Co do komunikatu, który wyświetla laptop jest dokładnie jak na załączonym obrazku. Da się coś z tym zrobić czy po prostu za każdym razem jak włączam laptopa trzeba wciskać Access IBM i trzeba z tym żyć ? Z góry dzięki za pomoc.
Czy zgodnie z komunikatem sprawdzałeś, czy można w BIOSie w zakładce startup rozwiązać problem? T42 nie marudził w tej kwestii wcale, ale może T42 "ulepszono" jakoś.
Właśnie przeglądnąłem temat i doszedłem do tej strony: Link
Pobrałem BIOS do laptopu zgodnego z moją wersją (Typ 2668) i go zaktualizowałem. Po ponownym uruchomieniu po zaktualizowaniu BIOSu jak już minutę komputer był na logo startowym BIOSu i nic się nie działo więc go wyłączyłem. Włączam od nowa wciskam przycisk Access IBM i normalnie się włączył. Dla pewności po tej operacji przywróciłem domyślne ustawienia BIOSu. Postanowiłem wyłączyć i włączyć nic nie wciskając i od razu błyskawicznie się włączył co mnie zdziwiło, ale jak dałem uruchom ponownie z poziomu systemu i nic nie wciskając niestety tak niecałe 5 minut był na pierwszym ekranie BIOSu, aż co mnie zdziwiło zaczęło iść dalej. Potem pokazuje się komunikaty z siecią Broadcom i na końcu Operatin System not found tak jakby nie widział dysku twardego. Tak podsumowując jak wcisnę przycisk Access IBM przy starcie laptopa to widzę że wtedy po prostu od strzała wszystko odpala.
Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:
Teraz właśnie robiłem testy i próbowałem zainstalować system Windows Vista z pendrive. Na koniec instalacji jest wyrzucany błąd odnośnie nośnika danych po skopiowaniu plików na dysk. Postanowiłem na próbę zainstalować Windows 7 i taki mam komunikat po wyzerowaniu dysku i kliknięciu dalej:
Gdy klikam odśwież jest coś takiego:
Gdy w tym czasie wejdę w diskpart nagle dysk wyparowuje i jest tylko pendrive. Spotkał się ktoś z problemem tego typu ? Pytam bo nie wiem czy powinienem firmware dysku mSSD zmienić czy coś innego.
✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat kompatybilności dysków SSD z laptopem IBM T43p działającym na systemie Windows XP. Odpowiedzi wskazywały, że standardowe dyski SSD SATA nie będą pasować, ponieważ laptop obsługuje interfejs Parallel ATA (IDE). Zalecano użycie adaptera IDE-mSATA, co pozwoli na podłączenie dysku SSD. Użytkownicy podkreślali, że chociaż SSD może poprawić wydajność, jego pełne możliwości będą ograniczone przez starszy sprzęt. Wskazano również na problemy z kompatybilnością i zasilaniem adapterów, sugerując, że powinny one mieć stabilizację napięcia do 3.3V. Użytkownik zainstalował dysk SSD, ale napotkał problemy z uruchamianiem systemu, co mogło być związane z ustawieniami BIOS lub samym adapterem. Wygenerowane przez model językowy.