logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips 50PUS8804: Wpływ gipsowej cegły na Ambilight i montaż na ścianie

Mareqj 14 Cze 2020 18:53 1074 2
  • #1 18759090
    Mareqj
    Poziom 2  
    Witam

Po wielu godzinach poszukiwań, czytania opinii, komentarzy itd wydaje mi się, że chciałbym kupić w.w PHILIPSA 50PUS8804. Wiem wiem to tylko Philips o których ludzie tutaj wypowiadają się średnio, ale ma on większość cech na których mi zależy: AMBILIGHT, matryca VA, dobry dżwięk, obsługa DOLBY VISION + HDR, no i wielkość 50 cali (wąski pokój - odległość do ściany z tv ~2,5m) ale mam kilka pytań i wątpliwości:

1. Telewizor domyślnie ma wisieć na ścianie na której jest położona gipsowa cegiełka w kolorze białym. Jak to wpłynie na AMBILIGHT, czy to w ogóle ma sens ? Czy jednak do tego wskazana jest gładka powierzchnia ? Gość w sklepie ME powiedział, że powinno być ok, a nawet jeszcze lepiej niż na zwykłej ścianie

2. Ten model posiada na tylnej obudowie wbudowane dodatkowe głośniki niskotonowe - czy powieszenie na ścianie nie stłumi za bardzo efektu i nie byłby on najbardziej zadowalający stojąc na podstawie w większej odległości od ściany ?

3. Jest opcja powieszenia TV w innym miejscu - pomiędzy grzejnikiem a oknem, a dokładnie lewy dolny róg TV byłby zaraz obok głowicy od regulacji temperatury (około 9 cm od samego grzejnika), ale oczywiście jakieś 20 cm nad nią - czy usytuowanie TV w ten sposób będzie mieć na niego niekorzystny wpływ ? Podczas grzania "testując ręką" nie czułem jakoś za bardzo tego ciepła, typowo nad grzejnikiem tak, ale w tym miejscu niekoniecznie. Wiem, że taki test mogę sobie rozbić o kant d.... no ale...

4. Ostatnie pytanie. Czy jest w ogóle sens kupować ten TV za te ~2800 :P Czy lepiej wziąć jakiegoś tańszego LG um7600, albo jakiego TCLa, bo w tej półce cenowej niby jest spory wybór, ale nic mnie nie przekonuje. Normalnie brałbym chyba Samsunga Ru8002 ale teraz to już ze świecą szukać, albo same powystawowe. Nowe modele to żart. Są również nowe LG, w sklepie wyglądają okej, ludzie chwalą w opiniach (np model SM8600), ale na jakichś testach już niekoniecznie. Chociaż matryca 120 Hz też trochę kusi w LG i Samsungu. Może dołożyć do Sony XG8396 ?. Sam już nie wiem co robić... Może ktoś doradzi coś sensownego do 2,5 - 3000 ?
  • Pomocny post
    #2 18759199
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    1. Będzie ok. Najlepszy efekt na gładkiej powierzchni ale ja używałem na wzorzystej tapecie i też było akceptowalnie.
    2. Doczytaj w instrukcji. Na pewno jest info jak blisko ściany może stać TV.
    3. Z zasady powinno się unikać stawiania elektroniki w pobliżu źródeł ciepła
    4. Teraz jest słaby moment na zakup TV. Najwyższe ceny w roku, bo właśnie weszły modele 2020.
    49RU80 to 60Hz. Dopiero od 55 cali (od ok 2300pln) jest 120Hz.
  • #3 19682948
    Mareqj
    Poziom 2  
    Kupiony Panasonic gx810e
REKLAMA