logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak stworzyć arkusz z unikatowymi pozycjami z dwóch list w Excelu?

Neta123 15 Cze 2020 21:16 1065 4
REKLAMA
  • #1 18761460
    Neta123
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Problem polega na tym, że mam dwa arkusze. W obu jest lista rzeczy.
    Celowo miałby powstać trzeci arkusz który wyfiltruje pozycje, które pojawiły sie w arkuszu drugim, a których nie ma w pierwszym.
    Nie ukrywam, że byłoby super otrzymać gotowe makro, ponieważ nigdy nie miałam okazji poznać szczegółowo Excela od tej strony.
    Być może nie jest potrzebne makro i istnieje funkcjam, która załatwi sprawę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18761750
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Szkoda, że nie dałaś swojego załącznika, bo nie wiem jaki jest dokładnie układ danych.
    Zakładając, że dane w Arkuszach 1 i 2 są w kolumnie A, można uzyskać formułami efekt jak w Arkuszu3. Są tam dwa warianty rozwiązania. W kolumnie A wariant prostszy, który listuje różnice z zachowaniem ich położenia, w kolumnie C wyniki są zgrupowane bez pustych pól.
    Formuły w kolumnie A są zwykłe, w kolumnie C - tablicowe (Ctrl+Shift+Enter).
    Założyłem, że w Arkuszu2 będzie do 100 pozycji danych. To można zmienić w formule. Formuła nie usuwa duplikatów (gdyby się pojawiły w Arkuszu2).
    Załączniki:
    • Lista_różnic.xlsx (9.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18762401
    Neta123
    Poziom 2  
    Działa tak jak oczekiwałam. Natomiast, gdy zmieniam zakres komórek do 500 przestaje działać :(
    Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18762411
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Nie wiem, co znaczy "przestaje działać". Trzeba było załączyć swój plik. Przesyłam wersję ze zmienionym zakresem.
    Załączniki:
    • Lista_różnic.xlsx (9.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18762431
    Neta123
    Poziom 2  
    Dziękuję. Zamykam temat.
REKLAMA