logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eizo FlexScan F56 - Uszkodzona dioda ZD905, monitor nie włącza się

picia22 05 Paź 2005 19:28 1391 2
  • #1 1875483
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    padł podczas pracy i niezyje , po szczególowych ogledzinach płyty stwierdziłem uszkodzona diode ZD905 ktora ma oznaczenie Z20 , myslałem ze dioda zenera na 20V tylko że kondzie śa na 16V, dioda jest zaraz przy trafie od przetworki, wpiedy zaraz za diodą prostowniczą
    była zwarta, wie moz ktos jaka ma wartosc i czy moze byc to powodem niewłacania ssie monitora, aha i jeszcze bezpiecznik od tego napiecia tez poleciał
    pozdrawiam
    odpaliłem bez diody i właczył sie tylko ze cos swiersczy i grzeja sie kondzie przy tej diodzie,
  • #2 1876474
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6856
    z Eizo schematem .....oj będzie kłopot
    - byc może faktycznie jest to dioda zenera zabezpieczająca linię +16V przed wzrostem nap. powyzej ustalonego progu
    że poszła tzn. ze przetwornica dała zawyzone nap. i ...poszła dioda i jakis dalej element tez uszkodzony dlatego zwarty bezpiecznik

jak właczyłes bez diody902 ...świerszczy.. masz dalej zwarcie w tej gałęzi
    * może jeszcze w innych...... była awaria zasilacza czyli wszystko mozliwe
  • #3 1878267
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    uruchamia sie i staje wysokie tylko cos po 6 sekundach zaczyna szalec i kondzie w tej gałezi grzeja sie a pomiar napiecia jest troche trudny jak i sama rozbiórka aby dostac sie do płyty, wogóle ta dioda jest zwrata i to ona spowodowała wywalenie bezpiecznika o wartosci 3,15A, wstawiłem 2,5Ai niepoleciał, tylko ze musiał byc tam wysoki skok napiecia. ze dioda ta sie uszkodziła
    pozdrawiam
REKLAMA