logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell xps 13 dziwnie reaguje na podłączenie i odłączenie zasilacza

Edzioke 19 Cze 2020 18:52 879 7
REKLAMA
  • #1 18769425
    Edzioke
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam
    Nie dawno wszedłem w posiadanie Dell xps 13 9300 (matryca 4k - dotykowa)
    Mam następujący problem, mianowicie po podłączeniu laptopa do zasilacza na chwile gaśnie ekran, w chwili odłączenia ekran ma efekt "żaluzji", następnie gaśnie i znowu działa poprawnie. Wszystkie sterowniki są zaktualizowane. Czy problem może tkwić w zasilaczu czy raczej w laptopie i moja przygoda zakończy się w serwisie?
  • REKLAMA
  • #2 18769484
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Być może laptop zmienia częstotliwość odświeżania matrycy na 60Hz po odpięciu zasilania aby dłużej działać na akumulatorze. Możesz to sprawdzić w ustawieniach grafiki Intela. Do tego jest konieczne wyłączenie i włączenie matrycy.
    Załączniki:
    • Dell xps 13 dziwnie reaguje na podłączenie i odłączenie zasilacza 2020-06-19 19_17_23-Centrum sterowania grafiką Intel?.png (832.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18769540
    Edzioke
    Poziom 5  
    Niestety nie posiadam takiej opcji,może znajduje się w innym miejscu?
    Dell xps 13 dziwnie reaguje na podłączenie i odłączenie zasilacza
  • REKLAMA
  • #4 18769554
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ta opcja pokaże się tylko na odłączonym zasilaczu. A nie zmienia Ci rozdzielczości z 4K na FHD czasem jak jest na samym akumulatorze? Odświeżanie możesz sprawdzić jak na obrazku. Chociaż jak patrzę trochę wątpie aby ten panel miał wyższe odświeżanie niż 60Hz na 4K. Spóbuj wyłączyć tą opcje co masz obecnie włączoną na samym dole screena.
    Załączniki:
    • Dell xps 13 dziwnie reaguje na podłączenie i odłączenie zasilacza Hz.png (33.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18769566
    Edzioke
    Poziom 5  
    Na zasilaczu wygląda to następująco:
    Natomiast na baterii tak:

Róznica jest w głebi bitowej oraz przestrzeni kolorów. Czyli możliwe że w tym tkwi problem.

Dodano po 7 [minuty]:

Na akumulatorze także nie mam tej opcji :/
    Próbowałem wyłączyć tą opcje z dołu ss i zresetowałem laptopa, niestety bez zmian.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18769585
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Jak widać wyłącza Ci HDR do którego potrzebna jest bardzo wysoka jasność matrycy dlatego ekran przez chwilę miga i nie jest to usterka. A podświetlenie sporo zżera prądu.
  • #7 18769592
    Edzioke
    Poziom 5  
    OK,dziękuje bardzo za pomoc.
  • #8 18769607
    Edzioke
    Poziom 5  
    OK,dziękuje bardzo za pomoc.

Dodano po 9 [minuty]:

Żadnego problemu nie było. Laptop na zasilaniu z akumulatora zmienia HDR na SDR, poprzez co ekran chwile miga i dalej działa poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Dell XPS 13 9300, który po podłączeniu do zasilacza ma chwilowe migotanie ekranu, a po odłączeniu występuje efekt "żaluzji". Po zaktualizowaniu sterowników, użytkownik nie znalazł opcji zmiany częstotliwości odświeżania matrycy. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że laptop może zmieniać ustawienia HDR, co powoduje migotanie ekranu, a nie jest to usterka. Użytkownik potwierdził, że problem wynika z przełączania między HDR a SDR, co jest normalnym zachowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA