logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion Gaming 15 - Dlaczego tylko 5,92 GB RAM dostępne?

Cypu87 19 Cze 2020 21:10 4254 13
REKLAMA
  • #1 18769721
    Cypu87
    Poziom 5  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich,
    mam dość pilną sprawę, ponieważ mogę jeszcze przez kilka dni zwrócić laptop bez podania przyczyny, dlatego proszę o możliwie szybką i konkretną pomoc. Kupiłem laptop :
    HP Pavilion Gaming 15-ec0017nw ; AMD Ryzen 5 3550H ; 8GB RAM ; 512GB SSD ; zintegrowana AMD Radeon Vega 8 ; dedykowana GTX 1050, płyta główna od HP.
    Zauważyłem, że mogę korzystać jedynie z niecałych 6 GB RAM (dokładnie 5,92 GB) z zainstalowanych 8 GB (laptop widzi, że są zainstalowane). Menedżer zasobów podaje, że pamięć sprzętowa zarezerwowana to aż 2131 MB (czyli akurat te 2 GB). Ustaliłem już (nie na 100% ale na 95%), że pamięć pobiera zintegrowana Vega 8. Chciałbym czasami włączyć na nim jakąś grę (pierwotnie myślałem o wersji z 16 GB RAM-u ale finanse nie pozwoliły, więc wybrałem 8 GB) i chciałbym móc te 8 GB wykorzystać a nie tylko 6 GB. Poczytałem trochę na ten temat i od razu uprzedzam, że niestety nie mogę zmienić żadnych ustawień w BIOSie, który jest tu wyjątkowo ubogi (jest aktualny) i żadnych ustawień związanych z pamięcią nie ma, nie mówiąc już o samym memory remap. Tak samo "konfiguracja systemu ->rozruch itd." odznaczone. Dzwoniłem do HP i tam dowiedziałem się, że to właśnie Vega 8 ciągnie RAM ale, że jeżeli odpalę coś na GTX 1050 to będzie można wykorzystać całe 8 GB. Zainstalowałem więc F1 2019 i od razu po włączeniu wyskoczył komunikat, że pamięci RAM jest za mało i laptop tym samym nie spełnia minimalnych wymagań. Jednak mogłem włączyć grę, i działała płynnie na najwyższych ustawieniach (nie spadało poniżej 30 FPS a raczej trzymało ponad 40). Jednak nakładka od GeForce i windowsowa pokazywały, że ciągle mam do wykorzystania 6 GB RAM a nie 8 GB, więc teoria gościa z infolinii obalona. Żeby było zabawniej, to mój brat ma na swoim Asusie TUF Gaming ten sam procesor z tą samą zintegrowaną kartą (tyle, że dedykowaną ma również od AMD) i u niego tego problemu nie ma, może normalnie korzystać z 8 GB RAM-u a karta wykorzystuje bodajże 128 MB a nie jak u mnie 2024 MB. Teraz pytanie - czy można coś z tym zrobić, żeby móc wykorzystać 8 GB, czy nie ma takiej możliwości i trzeba zwracać laptop? Bo przyznaję, że nie chcę teraz dokupować dodatkowego RAM-u. Sprawdzałem na kilku sprzętach i wszędzie zarezerwowana pamięć wynosi około 100 MB, więc nie rozumiem czemu tu to tak wygląda. Z góry dziękuję za pomoc i wstawiam jeszcze kilka screenów.

• REKLAMA
  • #2 18769749
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Problem by zniknął jeżeli odpaliłbyś laptopa na karcie dedykowanej. Przełączanie grafik w NVIDII nazywa się Optimus i w swoim laptopie mogę wybrać czy laptop ma się przełączać czy działać tylko na dedykowanej. Nie wiem czy w Twoim modelu można tak zrobić.
    Załączniki:
    • HP Pavilion Gaming 15 - Dlaczego tylko 5,92 GB RAM dostępne? 2020-06-19 21_18_15-Window.png (307.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18769784
    Cypu87
    Poziom 5  
    Nic takiego nie znalazłem a nie mam tu wielu programów itp., więc raczej nie mam takiej softwarowej opcji. Szkoda, bo prawdę mówiąc chyba rozwiązałoby to mój problem. Przełączyć na GTXa i "odblokować" RAM tylko kiedy jest taka potrzeba, bo laptop głównie będzie służyć do pracy, więc różnicy w tych 2 GB na co dzień się nie odczuje. O ile oczywiście to by "odblokowało" RAM.
  • #4 18769791
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Nie masz Armoury Crate czy tej opcji?
  • #5 18769802
    Cypu87
    Poziom 5  
    Wiem wiem, brat taką ma, z racji, że właśnie posiada ASUSA. Jak pisałem mój problem dotyczy HP Pavilion Gaming 15-ec0017nw. Oprogramowanie nie jest kompatybilne z innymi laptopami, więc nie jestem go w stanie użyć.

Dodano po 1 [minuty]:

Argennto_1 napisał:
    Nie masz Armoury Crate czy tej opcji?

Ani jednego ani drugiego.
  • #6 18769807
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Dziwne bo to preinstalowane oprogramowanie i powinno być. Chyba, że kupowałeś laptopa bez systemu to musisz ręcznie doinstalować.
  • #7 18769821
    Cypu87
    Poziom 5  
    Chyba się nie rozumiemy. Armory Crate to oprogramowanie ASUSa i żeby mieć je zainstalowane, musiałbym mieć ASUSa. Ja mam laptop od HP, w pierwszym poście jest to dokładnie opisane. Nie mogę nawet zainstalować oprogramowania Armory Crate bo jest ono kompatybilne jedynie z urządzeniami ASUS. Mój problem dotyczy HP Pavilion Gaming 15-ec0017nw.
  • REKLAMA
  • #9 18769944
    Cypu87
    Poziom 5  
    Nie ma takiej potrzeby, gra odpala się domyślnie z GTXem. Nie w tym rzecz. Chodzi o to, że w trakcie działania GTXa, zintegrowana grafika nadal rezerwuje 2 GB RAMU na swój użytek. Przez to mam dostępne 6 GB RAM, a nie wykorzystuję zainstalowanych 8 GB. Kolega wyżej ma u siebie w laptopie opcję, dzięki której system uruchamia się na dedykowanej grafice a nie zintegrowanej, dzięki czemu teoretycznie zintegrowana nie wykorzystuje tego RAMu i w efekcie można korzystać z 8. Tak czy inaczej ja takiej opcji nie mam, żeby to przełączyć więc nic to nie zmienia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 18770218
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Odp. na nurtujący problem dlaczego (radeon-vega-8) zabiera 2GB DDR4 Link_ min.
    * Link
    * Link
    ....

Nazwa Gaming troszkę na wyrost, z GTX przy pracy na Aku wydajnośc spada o prawie połowę.
    :cry: taki jest urok tej zintegrowanej grafiki AMD
    - nie ma własnej RAM ,więc reserwuje sobie ją poprzez Bios (max. właśnie owe 2GB (można zmniejszyć))

HP Pavilion Gaming 15 - Dlaczego tylko 5,92 GB RAM dostępne? HP Pavilion Gaming 15 - Dlaczego tylko 5,92 GB RAM dostępne?

Nowy Bios ma końc. F.05 rev.A z 6.Jan.2020 Link

p.s
    Matryca Chi Mei N156HGA-EA3, 15.6" 1920 x 1080
  • #12 18770497
    Cypu87
    Poziom 5  
    ITSpec. napisał:
    Podczas gry Vega jest wyłączona, nie powinna sobie przypisywać pamięci.
    Pokaż jak to wygląda w MSI Afterburner, Riva Tuner.

Dzisiaj będę cały dzień w pracy, więc dopiero jutro mogę to ogarnąć. Chociaż sprawdziłem na innym laptopie teraz i podczas działania karty dedykowanej, zintegrowana cały czas pracuje (na około 10%), więc myślę, że efekt będzie podobny.

lisek napisał:
    nie ma własnej RAM ,więc reserwuje sobie ją poprzez Bios (max. właśnie owe 2GB (można zmniejszyć))

Linki, które wysyłasz rozjaśniły mi sprawę. Jednym słowem, istnieje opcja zarządzania VRAM, tylko teraz jak to przełożyć na praktykę? W artykule było świetne rozwiązanie systemowe, kilka kliknięć i zrobione - u mnie w BIOSie nie ma takiej możliwości. Przy okazji widziałem, że jest aktualizacja z 2020 roku, HP support assistant jej nie widział, ale pobrałem ją ze strony HP - pobrał się asystent instalacji i ostatecznie znów zainstalował wersję z 2019 roku. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Może ktoś wie, czy w tej aktualizacji jest możliwość sterowania wielkością VRAM dla Vegi 8? A może jest jakaś możliwość softwarowa? Jakiś program, który to może ograniczyć? Bo teoria teorią, natomiast w nadal nie wiem, jak mogę rzeczywiście ograniczyć zarezerwowanie RAMu.
  • Pomocny post
    #13 18770560
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Może są "jakieś ukryte opcje" jak opisano np. w Link_ community.amd_ Vega 8 Memory - reserved/shared
    * może najnowsze drivery np. AMD Radeon Adrenalin Edition .... np. Link
    :idea: firma HP dorzuca jeszcze swoje do "problemów"

Taki ciekawy test Link_ AMD Raven Ridge 8GB vs. 16GB Reserved Memory Benchmark

p.s
    Link_ ? to-decrease-Vega-8-Video-Memor

Raczej z winy ubogiego" BIOS będzie problem z ustawieniami?
    - popatrz w Radeon Settings or Display Adapter Properties
    * Vega 8 Mobile Shared Memory ... czyli wydajność pomiędzy MX110 i MX130
    * co ciekawe jak jest jeden slot DDr4 osadzony to szyba 64-bit/ jak dwa to 128-bit

Link_ increase Video RAM for
    Link_ How to increase Video RAM for Ryzen 3 2200g (Max to 2GB)
    Link_ Vega8_DDR4
  • #14 18772804
    Cypu87
    Poziom 5  
    Sprawdziłem już chyba wszystkie opisane wyżej możliwości. Jedynym sensownym rozwiązaniem byłaby możliwość dostosowania wielkości VRAM w BIOSie. Nie ma żadnych tego typu możliwości (jedynie ta aktualizacja z 2020, której nie wiadomo czemu nie można zainstalować - może tam coś poprawili). Gdzieś na stronie HP napisali, że "może tak być" więc chyba nie widzą problemu. W takim razie pozostaje mi zwrot bo nie miałem zamiaru dokupywać pamięci RAM, natomiast 6 mi nie wystarcza. Szkoda bo laptop sam w sobie fajny.
    Zostawię temat jeszcze przez chwilę otwarty, może znajdzie się jakiś czarodziej przed odesłaniem i znajdzie rozwiązanie.
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Pavilion Gaming 15-ec0017nw, który ma zainstalowane 8 GB RAM, ale dostępne jest tylko 5,92 GB. Zidentyfikowano, że zintegrowana grafika AMD Radeon Vega 8 rezerwuje 2 GB pamięci RAM. Użytkownik nie ma możliwości zmiany ustawień w BIOSie, co ogranicza dostęp do pełnej pamięci. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z oprogramowaniem lub BIOSem, a także wskazują na brak opcji przełączania między grafiką zintegrowaną a dedykowaną GTX 1050. Użytkownik rozważa zwrot laptopa, ponieważ 6 GB RAM nie wystarcza do jego potrzeb.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA