logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie zaprojektować obudowę bandpass dla głośnika Hertz HS200?

xmarek 05 Paź 2005 23:22 1107 4
REKLAMA
  • #1 1876326
    xmarek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Witam.
    zrobiłem jużkilka subów w zamknietj i BR i najwyższy czas abym spróbował coś trudniejszego. mam kilka pytań o bandpass, na które nie udało mi sie znaleść opdpowiedzi na forum. wiem tyle, że jest to nieco trudniejsza obudowa bo najmniejsze zmiany parametrów w dużym stopniu wpływają na końcowy efekt. dlatego nasuwają mi sie pytania:

1) czy jest istotne w której komorze leży głośnik czy br czy w zamkniętej??( jeśli się oczywiście odliczy jego wymiary). pytam o to bo zauważyłem, ze efekt końcowy jest mniej wrażliwy na delikatne odchyłki pojemności komory zamkniętej. czy tam moz leżeć głośnik??

2) jak policzyć objętość głośnik którą nalezy odjąć od objętości komory. czy objętość magnesu plus objętość obrysów kosza?? czy też objętość magnesu plus objętość stożka membrany?? czy też jeszcze inaczej ??

Ma to powsać na głośniku Hertz HS200 i dlatego chciałbym to dokładnie pliczyć aby nie było jakiegoś niewypału.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1876490
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    1.Nieważne bo głośnik "gra" obiema stronami membrany
    2.Niema sie co rozdrabniać poprostu odliczasz te 2 czy 3 litry.
  • REKLAMA
  • #3 1876885
    xmarek
    Poziom 16  
    bocian90 napisał:
    1.Nieważne bo głośnik "gra" obiema stronami membrany
    2.Niema sie co rozdrabniać po prostu odliczasz te 2 czy 3 litry.

A teraz mi powiedzcie czy taki rodzaj obudowy ma sens w samochodzie?? Gdy jak sie go umeiści w 300 litrowym bagażniku to nie zmieni to jego parametrów??
  • REKLAMA
  • #4 1877472
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Xmarek - totalnie bez sensu zadane pytanie... Parametry - glosnika parametry?... W obudowie beda konkretne - i one sie nie zmienia. Charakterystyka sie naturlanie zmieni wzgledem tej "na wolnym powietrzu" - nastapi podbicie calego zakresu basowego, co jest wybitnie wskazane.

Czy warto - to juz inna sprawa, zalezy czy dany glosnik do niej pasuje - czyli czy bedzie miala jakies zalety wzgl. np. BR (wieksza wytrzymalosc mocowa np.). Przewaznie nie bedzie zalet - i lepiej nie zagra... Ta obudowa nadaje sie w przypadku glosnikow o mocnej cewce ale niekoniecznie odpowiednio duzym skoku - wtedy dla uzyskania pelnej wytrzymalosci mocowej mozna ja dac do BP i nawet nie stroic za nisko - poniewaz w samochodzie bas ladnie sie podbija i char. nie ma NIC wspolnego z ta w symulatorze!

Projektuje sie w zaleznosci od glosnika - dla niysyego zejscia komora niewentylowana (w przypadku BP4tego typu - musi byc wieksza, jesli chcemy postawic na wieksza wytrzymalosc mocowa mozna dac mniejsza za glosnikiem, a wentylowana stroic nizej... Przewaznie niewentylowana jest wieksza - a wentylowana strojojna w granicach 40 - 50 Hz.
  • #5 1877882
    xmarek
    Poziom 16  
    tomaszo napisał:
    Xmarek - totalnie bez sensu zadane pytanie... Parametry - glosnika parametry?... W obudowie beda konkretne - i one sie nie zmienia. Charakterystyka sie naturlanie zmieni wzgledem tej "na wolnym powietrzu" - nastapi podbicie calego zakresu basowego, co jest wybitnie wskazane.

.

Przejezyczenie. nie miałem na myśli parametrów głośnika tylko charakterystyke suba. a dokładniej to jak już wspomnialeś o to podbicie. czy w całym zakresie charakterystyka bedzie o mniej więcej tyle samo podbita( w takim wypadku na chłopskie pojmowanie sub bedzie grał tak samo tylko głośniej)czy też jakaś inna zależność ( i w tym wypadku by już sub grał głośniej i inaczej)??
REKLAMA