logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Canon IR 2520 zacięcia papieru w obrębie zespołu utrwalania

DakotaPL 22 Cze 2020 14:57 1722 6
REKLAMA
  • #1 18775599
    DakotaPL
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam

Kopiarka jak w temacie. Uszkodzeniu uległa folia, wymieniłem na nową, sprzęt ruszył, poszło kilka, kilkanaście kopi, jednak następnego dnia zaciął się papier w zespole utrwalania, raz zaraz po wejściu do zespołu ale i prawie przy wyjściu z niego. Jak czytałem forum i podobne tematy tyle że trochę inne modele to postanowiłem rozkręcić i jeszcze raz wszystko sprawdzić. Na pewno skręcone jest dobrze. W innych tematów nasunęło mi się, że może to kwestia nasmarowania grzałki gdzie jest folia. Przy nowej folii był smar, ale oglądając filmiki jak się ją wymienia widziałem, że było dawane go więcej, ja miałem w przesyłce tylko trochę w tak zwanej dilerce.
    Jeśli to kwestia smaru to proszę o informację jaki powinienem kupić, natomiast jeśli to jednak coś innego to proszę o sugestię.
    Niestety nie mogłem znaleźć informacji o zacięciu papieru w menu serwisowym. Wiem jak do niego wejść, dotarłem do COUNTER, daję OK, klikam strzałkami i dochodzę do JAM, ale jest tego sporo i nie wiem co patrzeć, zresztą nie mam pewności czy w ogóle jestem w dobrym miejscu, sugerowałem się opisami do innych modeli.
    Zamieszczam zdjęcie papieru jak się zacina.
    Uprzejmie proszę o poradę w tej kwestii. Sprzęt jest stary i wiem, że czeka mnie wymiana ale chciałem jeszcze reanimować go na kilka miesięcy.
    Canon IR 2520 zacięcia papieru w obrębie zespołu utrwalania
  • REKLAMA
  • #2 18776043
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Wymieniłeś tylko folię a jak wygląda wałek dociskowy i panewki ja wymieniam w komplecie i jak na razie to jest spokój
  • REKLAMA
  • #3 18776130
    DakotaPL
    Poziom 10  
    Tak, wymieniłem tylko folię, ona uległa uszkodzeniu więc tylko o tym pomyślałem. Jako laik w drukarkach nie widziałem aby coś jeszcze było zużyte. Przed wymianą folii nie było problemu z zacinaniem się papieru, więc możliwe, że coś źle zrobiłem, albo faktycznie trzeba też inne elementy wymienić
  • #4 18782192
    DakotaPL
    Poziom 10  
    Jaki tam idzie smar na tą grzałkę? Tam gdzie kupiłem folię powiedzieli mi, że Smar TF silikon +PTFE. Taki kupiłem i dałem więcej smaru. Po tym drukarka ruszyła, poszło parę kopii i znów stoi, ale widzę, że konsystencja tego smaru po nagrzaniu robi się rzadsza niż oryginalnego i potem lekko wypływa na folię i ten wałek dociskowy. Próbowałem już różne kombinacje, więcej smaru, mniej i albo na pierwszej kartce się zacina, albo po kilku. Dla mnie laika w dziedzinie drukarek wygląda to tak, że albo jest go za mało, jeśli od razu drukarka staje, a jak jest więcej i idzie kilka razy to ten smar pod wpływem grzałki robi się rzadszy i wypływa co znowu powoduje, że całość się ślizga. Nie wiem czy dobrze rozumuję.
    Na tym filmie widać, że dają dużo tego smaru
    https://www.youtube.com/watch?v=o1CpA2RLAZk

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 18783151
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    W tym modelu problemem bywa podwójna zębatka jak i bushingi na rolkach wyprowadzających papier z utrwalania. Warto za każdym razem wyczyścić oś i te łożyska ślizgowe. Tworzy się tam osad który sprawia że oś ciężko się obraca a po pewnym czasie wyciera w trwały sposób oś rolek wyprowadzających. co ciekawe to mosiężne bushingi są nie ruszone a stalowa oś wytoczona jest dość mocno. Co do smaru to ja zawszę stosuję oryginalny od HP. Kosztuje sporo ale spisuje się rewelacyjnie. Daję go niewiele - tyle żeby folia swobodnie się obracała. Oczywiście za każdym razem sprawdzam tuleje docisku i praktycznie zawsze je wymieniam.

C.
  • #6 18783314
    DakotaPL
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź, osad wyczyściłem bo znalazłem inny film pokazujący jak to wykonać, natomiast łożysk nie ruszałem. A czy są tu serwisanci z Łodzi, którzy chcieliby podjąć się naprawy, bo na razie nikt sprzętu nie oglądał a jak piszę do serwisu z objawami to każdy chce od razy wymieniać cały moduł nawet nie widząc co dokładnie się stało
  • REKLAMA
  • #7 18809757
    DakotaPL
    Poziom 10  
    Witam

Sprawa rozwiązana. Jednak sam sobie nie poradziłem, ale udało mi się znaleźć serwisanta, który to zrobił. Może wyjaśnienie przyda się innym, którzy będą mieli podobny problem.
    Została jeszcze raz wymieniona folia i tym razem także wałek dociskowy, co istotne zastosowano inny rodzaj samu. Ten co ja miałem razem z folią był wysokotemperaturowy, ale pod wpływem ciepła stawał się bardziej płynny, niż ten, który jest teraz, a niby oba do tego samego.
    Tak więc po zmianie folii, wałka dociskowego oraz smaru wszystko działa jak dawniej i nie ma problemów.
    Serwisant powiedział, że wałek można było jeszcze zostawić, ale zasugerował, że lepiej zmienić komplet, więc tak zrobiliśmy.
    Dziękuję wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka Canon IR 2520 miała problemy z zacięciem papieru w zespole utrwalania po wymianie folii. Użytkownik wymienił folię, ale po kilku kopiach wystąpiły zacięcia. Sugerowano, że problem może leżeć w wałku dociskowym oraz smarze użytym do grzałki. Po wymianie folii i wałka dociskowego oraz zastosowaniu odpowiedniego smaru, problem został rozwiązany. Użytkownik zauważył, że smar wysokotemperaturowy, który wcześniej stosował, stawał się zbyt płynny pod wpływem ciepła, co prowadziło do zacięć. Ostatecznie, po konsultacji z serwisantem, zastosowano inny rodzaj smaru, co przywróciło prawidłowe działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA