logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralka NT1 PLUS TELEFONICA - brak możliwości zaprogramowania numerów

reven18 06 Paź 2005 08:49 2067 8
REKLAMA
  • #1 1876793
    reven18
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!!!
    Posiadam posiadam centralke NT1 Plus (TELEFONICA), zaprogramowałem sobie wcześniej przydzielenie numerów odpowiednio do każdej szyny, za pomocą sekwencji: #*##*# potem wrowadziłem wartość parametru *11*(dla pierwszej szyny pierwszy numer) 111111111 (numer kierunkowy wraz ze swoim numerem) #. Odpowiedni dla drugiej szyny zrobiłem tak samo tylko zmieniłem wskaźnik parametru na *22* (dla drugiej szyny drugi numer) i oczywiście drugi numer wraz z numerem kierunkowym. Wszystko działało aż do poewnego czasu. Wszystkie ustawienia znikły, kiedy chce ponownie skonfigurować centralke, wprwadzam wszystkie parametry , potwierdza przyjecie, odkładam sluchawke, sprawdzam i nic. Nie idzie zawprogramować centralki! Co może być tego przyczyną???
  • REKLAMA
  • #2 1876805
    misiuzeb
    Poziom 15  
    centralka ? hmmm
    to jest NT isdn-owy
    proponuje najpierw reset ustwien sieciowych
    czy NT jest twoja wlasnoscia ? jesli firmy telekomunikacyjnej to zglaszasz uszkodzenie i monterzy ci go sprawdza i zaprogramuja
  • #3 1876832
    reven18
    Poziom 12  
    Próbowałem już reset wielokrotnie ale i tak nic nie poskutokowało. A czy centralka jest własnościa moją czy tepsy nie wiem?? Wykupiłem pakiet ISDN, przyszli, zamontowali i tyle.
  • REKLAMA
  • #4 1876927
    misiuzeb
    Poziom 15  
    NT jest wlasnoscia tepsy, tak jak i sprawnie dzialajaca usluga
    9393 i czekac na monterow

p.s. tylko nie mow , na 9393 ze ci centralka zle dziala, bo to nie jest zadna centralka, tylko zakonczenie sieciowe NT
  • REKLAMA
  • #5 1877782
    Bogdan99
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    cześć!
    Rozumiem, że reset przez *98# , ani wylączenie na kilka minut urządzenia z linii i sieci i ponowne oprogramowanie nie pomaga?
    Dla przykładu ostatnio konfigurowałem z Tepsą NT , wraz z wgrywaniem nowego softu, a okazało się , że ich monter zapiął obie linie na porcie a1b1, z tym że jedną na RJ , a drugą od wewnątrz. MSN był nie do wprogramowania!
    Acha! spotkałem się z tym , że na nowym sofcie nie wstukuje się już kierunkowego, a tylko 7 cyfr
    Pozdrowienia
  • #6 1877839
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    jak zaprogramował np 022 lub 22 i numer to niema co się dziwić bo zle zrobił!!! w konfiguracji podaje sie tylko nr 7 cyfrowy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1877991
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Czy NT1 jest włączone do zasilania (czy świeci się zielona dioda)
    Bez zasilania mamy sygnały i podczas programowania słyszymy potwierdzenie przyjęcia programu a na prawdę programu nie przyjęła.
    Ja programowałem MSN-y z numerem kierunkowym.
    Jak pamiętam pierwszy MSN dla pierwszego kanau ma parametr *11*
    a pierwszy MSN dla drugiego kanału ma parametr *21*.
    Najlepiej zaprogramować po dwa MSN dla każedgo kanału pierwszy z numerem kierunkowym drugi bez błędny numer i tak nie będzie przeszkadzał a wyeliminujemy problem numeru kierunkowego.
  • #8 1878201
    reven18
    Poziom 12  
    już wszystko działa :) nie sprawdziłem zasilania (przedłuzacz był odłączony od gniazdka) heh głupie przeoczenie. dzięki wszystkim
  • #9 1885309
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    A jak wyłączysz teraz zasilanie z NT to ustawienia pozostają czy traci . Z mojego doświadczenia a robię to na co dzień to te NT działają nawet bez 230 v tylko musisz odpowiednio przestawić przełącznik awaryjn S0 / port a/b pod klapką

Podsumowanie tematu

✨ Centralka NT1 Plus TELEFONICA, będąca zakończeniem sieci ISDN, nie jest własnością użytkownika, lecz operatora (TEPSA). Programowanie numerów MSN odbywa się za pomocą specjalnych sekwencji parametrów, gdzie dla pierwszego kanału stosuje się parametr *11*, a dla drugiego *21*. Wprowadzanie numerów kierunkowych może być problematyczne, gdyż na nowszym oprogramowaniu wystarczy podać 7-cyfrowy numer bez kierunkowego. Użytkownik zgłaszał problem z utratą ustawień i brakiem możliwości ponownego zaprogramowania centralki. Przyczyną okazał się brak zasilania urządzenia (odłączony przedłużacz), co powodowało, że pomimo potwierdzenia przyjęcia programu, ustawienia nie były zapisywane. Po podłączeniu zasilania centralka działa poprawnie. Dodatkowo, urządzenie może zachować ustawienia nawet po odłączeniu zasilania 230 V, jeśli odpowiednio ustawiony jest przełącznik awaryjny S0/port a/b pod klapką. W przypadku problemów z konfiguracją zaleca się kontakt z monterami operatora, gdyż NT1 jest ich własnością i oni odpowiadają za jego prawidłowe działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA