logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V467 - brak obrazu/audio przez HDMI OUT, sterowanie OK

karl9955 25 Cze 2020 09:19 2412 6
REKLAMA
  • #1 18781528
    karl9955
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam.

Wczoraj zakupiłem uszkodzony amplituner Yamahy, o ile udało mi się go uruchomić to mam problem z doprowadzeniem go do ładu. Problem w tym, że nie działa HDMI OUT - choć nie do końca. Obrazu brak, audio brak natomiast sterowanie z tv śmiga OK.

Prosiłbym o radę gdzie szukać, czemu dokładniej się przyjrzeć. Na razie sprawdziłem napięcia na IC i wydają się być prawidłowe. Tak samo napięcia przetwornic.
    Mój drugi pomysł to uszkodzony przerzutnik Schmitta, jak rozumiem powinien reagować na ustawienie w opcjach funkcji ARC, dobrze kombinuję?
    W załączniku zamieszczam schemat z instrukcji serwisowej. Każda pomoc na wagę złota, pozdrawiam!
    Yamaha RX-V467 - brak obrazu/audio przez HDMI OUT, sterowanie OK Yamaha RX-V467 - brak obrazu/audio przez HDMI OUT, sterowanie OK Yamaha RX-V467 - brak obrazu/audio przez HDMI OUT, sterowanie OK Yamaha RX-V467 - brak obrazu/audio przez HDMI OUT, sterowanie OK
  • REKLAMA
  • #2 18956119
    ryek
    Poziom 10  
    Czy udało się naprawić? Mam RX-V671 i dokładnie ten sam problem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18956791
    ryek
    Poziom 10  
    Też właśnie chyba będzie do wymiany ten Sil9134CTU chociaż w trybie serwisowym diagnostyka komunikacji digital nie wykazała błędów - same 0.
    To nie pierwszy raz jak mi wyjście w nim padało. Wcześniej na gwarancji to całą płytę Digital wymieniali bo Yamaha to wymieniacze a nie naprawiacze.
    Ja już zamówiłem czip oryginalny z Chin. 30zł za 2szt.
    Jak wymienię zobaczymy czy pomogło.
  • REKLAMA
  • #5 18987919
    ryek
    Poziom 10  
    ryek napisał:
    Też właśnie chyba będzie do wymiany ten Sil9134CTU chociaż w trybie serwisowym diagnostyka komunikacji digital nie wykazała błędów - same 0.
    To nie pierwszy raz jak mi wyjście w nim padało. Wcześniej na gwarancji to całą płytę Digital wymieniali bo Yamaha to wymieniacze a nie naprawiacze.
    Ja już zamówiłem czip oryginalny z Chin. 30zł za 2szt.
    Jak wymienię zobaczymy czy pomogło.

Po wymianie Sil9134CTU jest lepiej ale nadal brak obrazu na wyjściu.
    Po włączeniu miga co chwile HDMI OUT, odbiornik tak jakby coś wychwytywał ale po chwili daje komunikat brak sygnału.
    Jakieś propozycję?
  • #6 18988399
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 756
    A sprawdzał kolega diody zabezpieczające ESD na szynie ? bo może tu jest problem z komunikacją. Pozdrawiam

• #7 18988471
    ryek
    Poziom 10  
    tomtim123 napisał:
    A sprawdzał kolega diody zabezpieczające ESD na szynie ? bo może tu jest problem z komunikacją. Pozdrawiam

Tak sprawdzałem. Wszystko OK.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił uszkodzony amplituner Yamaha RX-V467, który nie wyprowadza obrazu ani dźwięku przez HDMI OUT, mimo że sterowanie z telewizora działa poprawnie. Po sprawdzeniu napięć na układach IC i przetwornicach, podejrzewa uszkodzenie przerzutnika Schmitta związane z funkcją ARC. Inni uczestnicy dyskusji, posiadający modele RX-V671, również zgłaszają podobne problemy. Wskazują na możliwość wymiany układu Sil9134CTU, który może być przyczyną problemów. Po wymianie układu, problem z obrazem nadal występuje, a użytkownik zauważa miganie sygnału HDMI OUT. Zasugerowano również sprawdzenie diod zabezpieczających ESD na szynie, co może wpływać na komunikację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA