logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja zawiasów drzwi wejściowych PORTA

smajler 26 Cze 2020 13:22 48570 16
REKLAMA
  • #1 18783834
    smajler
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam, opadły mi delikatnie i obcierają o futrynę po stronie klamki drzwi wejściowe do mieszkania firmy PORTA i nie bardzo wiem jak je wyregulować. W załącznikach przesyłam zdjęcia śróbek, którymi można cokolwiek kręcić.
    Regulacja zawiasów drzwi wejściowych PORTA Regulacja zawiasów drzwi wejściowych PORTA
    Czy ktoś miał styczność z takimi drzwiami?
  • REKLAMA
  • #2 18783884
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    - podłóż pod skrzydło drewniany klin
    - odkręć, poluzuj śrubę imbus w zagłębieniu futryny
    - unieś skrzydło drzwi wbijając delikatnie klin /po stronie gdzie opadły/
    - przykręć śruby jeśli będzie ok.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 18783896
    smajler
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    @olador nie miałem klina więc poluzowałem delikatnie śruby, wbiłem nasadke do grzechotki i zakręciłem i coś pomogło. Ale nie byłem pewny czy tak wygląda regulacja. Zaopatrze się w klin i zrobie jeszcze raz. A czy te śruby w samym zawiasie do czegoś służą? Czy trzymają tylko sworzeń zawiasu?
  • #4 18784012
    olador
    Poziom 37  
    ...trzymają tylko sworzeń zawiasu
  • REKLAMA
  • #5 19205853
    rafalwroclaw
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Witam.
    Mam takie same drzwi aczkolwiek nie opadly tylko klinuja sie w dolnej czesci.
    I zastanawiam sie czy regulacja poprzez wykrecenie sworzni i wkrecenie sawiasow np o dwa obroty czy regulacja w jakis inny sposob. Ktos regulowal te drzwi na szerokosc?
  • REKLAMA
  • #6 19205893
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    rafalwroclaw napisał:
    Mam takie same drzwi aczkolwiek nie opadly tylko klinuja sie w dolnej czesci.
    I zastanawiam sie czy regulacja poprzez wykrecenie sworzni i wkrecenie sawiasow np o dwa obroty czy regulacja w jakis inny sposob. Ktos regulowal te drzwi na szerokosc?

Zmierz miarką szerokość ościeżnicy w górnej części i w dolnej. Jakie masz wymiary? Powinny być takie same. Wkręcić możesz, najpierw po jednym obrocie. Dwa mogą być za dużo i skrzydło będzie za bardzo napierać na ościeżnicę.
  • #7 19206212
    rafalwroclaw
    Poziom 10  
    Drzwi maja 8 lat.
    Wiec srednica otworu raczej sie nie zmieni.
    Zaczne od 1 obrotu aczkolwiek patrzac na otarcie jak na foto wydaje sie ze 2 to minimum.
    Bardziej onteresuje mnie kwestia czy regulacja odbywa sie poprzez wykreceniensrubek mocujacych trzpień i wkrecenie zawiasow,
    czy srubkami w srodku futryny
  • #8 19206399
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2028
    Wpierw sprawdź ile masz miejsca między drzwiami a futryną przy zawiasach. Zrobisz to w prosty sposób. Przyklej kulkę plasteliny na futrynę, połóż kawałek folii na plastelinę i zamknij drzwi. Po otwarciu będziesz widział (spłaszczona plastelina), ile masz miejsca na wkręcenie zawiasów w drzwi.
  • #9 19206426
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    Ze zdjęcia wygląda że to bardziej z ościeżnicą masz problem. Wygląda na przekrzywioną.
  • REKLAMA
  • #10 19211881
    rafalwroclaw
    Poziom 10  
    ma ktoś pomysł jak wyciągnąć ten trzpień z zawiasu, odkręcam dolną śrubkę i ta się odkręcą dość łatwo, ale od góry nie można tego wykręcić, dwa śrubokręty się obrobiły, a trzpień ani drgnie. starałem się od spody wybijać ale też nic.
    wygląda na to że dolna śrubka zabezpiecza trzpień przed wysuwaniem się .
    ktoś z Was to demontował?
    to się wykręca czy wybija? chodzi mi o trzpień.
    jak wykręca to normalnie krzyżakiem czy trzeba mieć jakiś specjalistyczny klucz?
  • #11 19536320
    Maciejczkowiak
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Od dłuższego czasu szukam gdzie mogę taki zawias kupić. Ma ktoś jakiś pomysł?
    Pozdrawiam.
  • #13 19707377
    k3s4
    Poziom 10  
    czy ktoś się orientuje jak wyglądają śruby imbusowe od regulacji (potrzebuje wymienić) albo gdzie dostane cały zawias do takich drzwi jak w temacie?
  • #14 20124394
    HenrykBednarz
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Podepnę pytanie , moja ościeżnica osiadła od strony klamki i drzwi sie klinują w górnym rogu na zawiasue już opuściłem max i dalej nie można.
    Potrzebuje opuścić skrzydlo o 1 mm .
    Myśle zeszlifować zawias.
    Macie inne pomysły ?
    Drzwi zewnętrzne Porta.
  • #15 20197024
    bujakhubert
    Poziom 2  
    Ocena: 25
    Witam, mam problem z przekręceniem zamka gdy drzwi są zamknięte. Myślicie ze opadły gdzieś na zawiasach? Czy może być inny powód?
  • #16 20197505
    olador
    Poziom 37  
    ,,Okienko'' w futrynie w które wchodzi rygiel zamka jest na tyle duże, że mieści się on tam swobodnie. Ocierać może tylko o krawędź okienka, tę dłuższą - sprawdź
  • #17 20198042
    bujakhubert
    Poziom 2  
    Ocena: 25
    Tylko, że nie mam pojęcia czym kręcić przy takich zawiasach skoro nie ma śrubek na górnej część zawaisu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z opadającymi drzwiami wejściowymi firmy PORTA, które ocierają o futrynę. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod regulacji, w tym użycie drewnianego klina do uniesienia skrzydła drzwi oraz poluzowanie śrub imbusowych w zawiasach. Inni użytkownicy poruszyli kwestie regulacji szerokości drzwi oraz problemów z demontażem trzpienia zawiasu. Pojawiły się również pytania o dostępność części zamiennych oraz o metody szlifowania zawiasów w przypadku osiadania ościeżnicy. Wskazówki obejmowały również pomiar przestrzeni między drzwiami a futryną oraz sprawdzenie, czy problem nie leży w przekrzywionej ościeżnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA