logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki router i AP wybrać do domu 220m2 z dobrym zasięgiem WiFi?

ZorG9977 28 Cze 2020 09:40 1389 14
REKLAMA
  • #1 18787014
    ZorG9977
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,

posiadam dom jednopiętrowy, około 120m2 na piętro. Problem w tym, że zasięg routera (TP-LINK TL-WR740N, już bardzo stary) zlokalizowanego na piętrze nie dociera do wszystkich pokoi parteru i niektórych piętra. Internet jest po światłowodzie.

Czy dobrym rozwiązaniem będzie kupienie routera (na piętrze), wyprowadzenie kabla na zewnątrz i wprowadzenie go na parterze, w pokoju po przekątnej domu, gdzie będzie kolejny router?
    Takie rozwiązanie proponuje firma dostarczająca internet.

Czy mikrotik hap ac lite na górze + mikrotik hap lite na dole wypełni dom zasięgiem? W obu przypadkach nie na anten, stąd moje obawy przed słabym sygnałem.

Będę wdzięczny za propozycje - co można tu kupić i jak to rozwiązać, ponieważ sam nie siedzę w temacie, a na pewno są lepsze rozwiązania.
    Budżet: 300/350zł.

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18787025
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18787031
    ZorG9977
    Poziom 10  
    Tak, AP do oglądania seriali na TV i przeglądania internetu.
  • REKLAMA
  • #4 18787036
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18787043
    ZorG9977
    Poziom 10  
    Przeczytałem, ale nie mam zamiaru w salonie mieć gąszczu kabli do TV, laptopa i do tego jeszcze do AP.
    Chciałbym to rozwiązać jak najprościej.

Jak nie znasz tego mikrotika, to znasz może TP-Link Archer C6? Będzie to lepsze rozwiązanie?
  • REKLAMA
  • #6 18787053
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18787059
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Już wielokrotnie to pisałem, ja swoje 140m.kw. pokrywam 3 !!!! urządzeniami Mikrotik. Nie jednym, nie dwoma, a aż trzema. Połączenie wifi to trochę jak rozmowa dwójki ludzi, z jednej strony krzykacz, którego słychać na 2km (mocny router z pokryciem setek metrów kwadratoych - oczywiście nie istnieje coś takiego), a z drugiej strony "szeptuś", którego ledwie słychać na dwa metry (urządzenia mobilne z mizernymi modułami wifi).

I o ile szeptuś usłyszy krzykacza, to o tyle krzykacz nie usłyszy szeptusia, bo:
    1. cicho nadaje
    2. ściany dodatkowo wyciszają nadawanie
    3. fale radiowe nie wiedzą gdzie są drzwi, nie potrafią wyjść na korytarz i wejść do pomieszczenia z radiem

Nie baw się w radio, nie ufaj w te sieci mesh, porzuć wszelką nadzieję dla urządzen PLC i ciągnij kable. Kable od punktu styku z operatorem (tam gdzie operator zostawił swój router) do każdego pomieszczenia po 2 conajmniej kable.
  • #8 18787104
    ZorG9977
    Poziom 10  
    Przepraszam, faktycznie przeczytałem Twoją wypowiedź pobieżnie. Mam zerową wiedzę na temat sieci, dlatego proszę o pomoc.

Opierając się na Twoim doświadczeniu, które jak można wnioskować - masz - jakie rozwiązanie dla takiego domu proponujesz?
    Pytałem już wielu osób - jedni mówili, że wystarczy wymienić ten stary TP-Link i będzie ok, inni że trzeba dać AP na dół.
    Czego potrzebuje do zbudowana podstawowej infrastruktury sieciowej?
  • #9 18787131
    przeqpiciel
    Ocena: 238
    ZorG9977 napisał:

Kabli !!

I na tym można postawić coś "systemowego" jak Ubiquti lub Mikrotika. Da Tobie wtedy jedną sieć WiFi, która będzie dostępna tam gdzie będzie dostępna z możliwością wędrowania od AP do AP
  • Pomocny post
    #10 18787247
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 18787421
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1225
    ZorG9977 napisał:
    Przepraszam, faktycznie przeczytałem Twoją wypowiedź pobieżnie. Mam zerową wiedzę na temat sieci, dlatego proszę o pomoc.

Opierając się na Twoim doświadczeniu, które jak można wnioskować - masz - jakie rozwiązanie dla takiego domu proponujesz?
    Pytałem już wielu osób - jedni mówili, że wystarczy wymienić ten stary TP-Link i będzie ok, inni że trzeba dać AP na dół.

Bez testów lub symulacji w programie na podstawie planów Twojego domu, nie można dać jednoznacznie dobrej odpowiedzi. Ale można oszacować, że na taką powierzchnię 120m2, to co najmniej jeden AP na kondygnację, zamontowany najlepiej w okolicach geometrycznego środka kondygnacji. Rozchodzenie się fal radiowych w zakresach wykorzystywanych do Wi-Fi zależy mocno od rodzaju i kształtu ścian. Dwa niby podobne mieszkania mogą mieć zupełnie różny rozkład sygnału.

Podam Ci ostatnie dwa skrajne przykłady z którymi się spotkałem.
    1. Dom 3 kondygnacje mieszkalne po 150m2 każda. Na każdym poziomie został zamontowany AP od Ubiquiti (podłączony kablem do switcha) i w każdym pomieszczeniu jest co najmniej dobry sygnał 5GHz, pomimo czasem dwóch ścian z cegły. Testy Internetu na komputerach pokazywały 300 Mb/s - takie było wtedy łącze od operatora.

2. Mieszkanie 120m2 w kształcie litery U. Gdy AP był w środku, to w jednym końcu mieszkania sygnał był słaby i zanikał. Po przeniesieniu AP bliżej tego końca, sygnał 2,4 GHz trochę się poprawił i jest znośnie. AP i laptop prawie się widzą optycznie, więc powinno być idealnie, a nie jest. W odleglejszym końcu mieszkania cały czas sygnał jest dobry, pomimo braku widzialności optycznej i ścian.
  • #12 18787568
    KOCUREK1970
    Ocena: 5429
    ZorG9977 napisał:
    Budżet: 300/350zł.

Za całość?
    Nowy router, najmniej 2 lokalne AP (a ja czuję, że będzie tam potrzeba 4 lokalne AP na taki metraż) - ale przyjmijmy nowy router i 2 AP to już nam się lekko 1 tys zł zrobiło.
    Wifi to takie zagadnienie nieznoszące kompromisów, że ile wydasz tak będziesz miał.
    Robiąc to porządnie, całkowity koszt będzie oscylował w granicy 2 tys zł (nowy router i 4 AP Ubi).
    Ale można posłuchać lokalnych doradców i zrobić to za 3 stówki, którzy proponują MT, gdzie wifi na tym sprzęcie delikatnie mówiąc jest słabe - tu Ubi AC lite najmniej a może się okazać, że tylko Ubi AC LR (Long Range) będzie skuteczny.
    No i tak jak Koledzy wyżej proponują - każdy AP podłączony przewodem z routerem głównym i dopiero na tym budowanie sieci.
    Chcesz mieć w domu wszystko oparte tylko na wifi - da się zrobić, musisz tylko budżet podnieść do około 5 tys zł.
  • #13 18787758
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Ogólnie dobrze kombinujesz. Ja mam 130m MT 2hnd jeden na piętrze centralnie drugi od drogi w pokoju, trzeci zewnętrzny od ogrodu, ale pokrywa część domu. Wszystko w CapsManie. Zostałem przy 2,4 i zgadzam sìę na te ograniczenia bo większość klamotów nie ma 5. Instalowanie na takiej powierzchni więcej niż 3x2,4 GHz mija się z celem ze względu na iliść kanałów no chyba że walniesz superchannel. Testowałem Ubiquiti AC lite i i LP ten drugi lepszy zasięg mimo to i tak 3 urządzenia do zakupu.
  • Pomocny post
    #14 18788459
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19038551
    ZorG9977
    Poziom 10  
    Dzień dobry,

kupiłem finalnie mikrotik hap ac lite na górze + mikrotik hap lite na dole.
    Połączone kablem lan poprowadzonym na zewnątrz. Kabel przygotowany na temperatury -20 stopni.

Routery są po przekątnej domu.
    Wszystko działa idealnie. Spełnia to moje oczekiwania. Wszystko po wifi; 2x laptop, 4x telefon, TV.
    Działa płynnie, nigdy nie ma przerw w dostawie internetu.

Koszt około 370zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał rozwiązania dla problemu słabego zasięgu WiFi w domu o powierzchni 220m2, gdzie obecny router TP-LINK TL-WR740N nie zapewniał odpowiedniego pokrycia. Proponowano zakup nowego routera oraz dodatkowych punktów dostępowych (AP). W dyskusji podkreślano, że dla uzyskania dobrego zasięgu w takim metrażu zaleca się stosowanie co najmniej dwóch AP, najlepiej podłączonych kablem do głównego routera. Użytkownicy wskazywali na konieczność użycia kabli oraz sugerowali modele Mikrotik i Ubiquiti jako bardziej efektywne rozwiązania. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zestaw Mikrotik hap ac lite na górze i Mikrotik hap lite na dole, co okazało się skuteczne w zapewnieniu stabilnego zasięgu WiFi w całym domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA