logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dużo fps, mała płynność gry

Olek_Zielinski 29 Cze 2020 04:00 7242 15
REKLAMA
  • #1 18788777
    Olek_Zielinski
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Witam,
    Ulepszyłem ostatnio komputer i gry działają powyżej 60 fps jednak nie chodzą płynnie. Próbowałem włączyć v sync i faktycznie gry chodziły bardziej płynnie ale były spadki do 59 fps i input lag przez co nieprzyjemnie się grało, ustawiłem również limit klatek na 60 ale gra i tak nie była płynna .Co można na to podadzić żeby gra chodziła płynnie a zarazem bez synchronizacji pionowej? Może monitor 144hz bo obecnie mam 60 hz?

Gtx 1660 ti
    I5 9400f
    2x4gb 2133mhz
    Zasilacz 600w
    LC24F396FHUXEN 60 hz
  • REKLAMA
  • #2 18788839
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Ten monitor posiada obszerne opcje poprawy obrazu i sporo różnych dodatkowych ustawień tyle że wcale nie są to ustawienia które spełniają zadanie jak należy. Też miałem takie problemy i obraz mi scinało, Cs go i dużo fps a obraz scinał aż brak słów, wystarczyło pozmieniać ustawienia i zaczęło jakoś to grać. Musiałbym zobaczyć u siebie bo nie wszystko musialo być ustawione intuicyjnie chodzi o ustawienia szybkości monitora, mam dokladnie ten sam model i trochę żałuję że nie kupiłem lepszego ale na obecnych ustawieniach jest dobrze porównując do wcześniejszych ustawień.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18789569
    Olek_Zielinski
    Poziom 6  
    ITSpec. napisał:
    PEŁNA specyfikacja komputera. Model zasilacza.

Podłącz monitor przez DP i korzystaj z Freesync.

Zasilacz to jakiś silientum 600w
    Chyba vero m2 bronze

Kabla DP nie mam ale kupie i zobacze czy to coś da a free sync działa tylko na kartach amd
  • #6 18789582
    Olek_Zielinski
    Poziom 6  
    2konrafal1993 napisał:
    Ten monitor posiada obszerne opcje poprawy obrazu i sporo różnych dodatkowych ustawień tyle że wcale nie są to ustawienia które spełniają zadanie jak należy. Też miałem takie problemy i obraz mi scinało, Cs go i dużo fps a obraz scinał aż brak słów, wystarczyło pozmieniać ustawienia i zaczęło jakoś to grać. Musiałbym zobaczyć u siebie bo nie wszystko musialo być ustawione intuicyjnie chodzi o ustawienia szybkości monitora, mam dokladnie ten sam model i trochę żałuję że nie kupiłem lepszego ale na obecnych ustawieniach jest dobrze porównując do wcześniejszych ustawień.

Mam ustawione czas reakcji na najszybszy i szczerze nie widzę różnicy w płynności z tym czy bez tego ustawienia.
  • #8 18789631
    Olek_Zielinski
    Poziom 6  
    Jednak ten monitor niema wejścia DP
    Dużo fps, mała płynność gry
  • #10 18789676
    Olek_Zielinski
    Poziom 6  
    ITSpec. napisał:
    No to freesync nie włączysz.
    Tych RAMów nie możesz podkręcić? Strasznie ograniczają wydajność.

Nie wiem czy chce się bawić w podkręcanie bo jeszcze coś zepsuję. Ale jakbym kupił ram 2666mhz bo więcej sie nieda to wydajność by wzrosła? I czy warto pomyśleć o monitorze 144hz?
  • #12 18789703
    Olek_Zielinski
    Poziom 6  
    ITSpec. napisał:
    Byłaby niewielka różnica. 2133 a 3200, wtedy można kilkanaście % zyskać.

Zależy w co grasz i ile teraz klatek wyciągasz.

No fps mam całkiem sporo ale w niektórych grach mam takie mikrozacięcia że np jak szybko obrócę kamerą albo szybko się przemieszczam to trace troche fps (nawet nie poniżej 60fps) przez co właśnie są te zacięcia.
    W gta 4 jeśli sie nie przemieszczam to mam 120 fps i np gdy się szybko obrócę to spada do 90 i to powoduje mały lag.
  • Pomocny post
    #13 18789740
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 740
    No to w takich sytuacjach Freesync się właśnie przydaje.
    Myślę, że 144Hz się nie opłaca, 75Hz z Freesync to już bardzo płynny obraz (działam na takim dwa lata, choć prawie nie gram), a Twoje podzespoły 144 i tak nie wyciągną.

Choć synchronizacja pionowa też powinna dawać radę.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • REKLAMA
  • #14 18790266
    gasak
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    A moze dysk nie wyrabia. Wszak nie podano jaki jest w konfiguracji.
  • #15 18790825
    Olek_Zielinski
    Poziom 6  
    gasak napisał:
    A moze dysk nie wyrabia. Wszak nie podano jaki jest w konfiguracji.

Mam dysk ssd na system (patriot p200 256 gb) i hdd na gry (wdc wd10ezex-08wn4a0)
  • Pomocny post
    #16 18791213
    Darek1222
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    U mnie w 1660ti w laptopie to samo. Wina nowych sterowników przynajmniej u mnie.
    Wgrałem nowego windowsa i mi to pomogło i bez programu tego nvidia. Same sterowniki.
    144Hz to podstawa moim zdaniem. To już nie chodzi o gry ale o męczenie oczów itp.
    75Hz to stare kineskopowe monitory miały.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płynnością gier mimo wysokiej liczby klatek (powyżej 60 fps) na nowym komputerze z kartą GTX 1660 Ti i procesorem i5 9400F. Po włączeniu V-Sync zauważył spadki do 59 fps oraz opóźnienia w reakcji. Użytkownik rozważa zakup monitora 144Hz, ponieważ obecnie korzysta z modelu 60Hz. W dyskusji poruszono kwestie ustawień monitora, podłączenia przez DisplayPort oraz możliwości wykorzystania FreeSync, które działa na kartach NVIDIA od serii 1000. Użytkownik ma również RAM 2x4GB 2133MHz, co może ograniczać wydajność. Sugerowano podkręcenie pamięci RAM oraz sprawdzenie dysku SSD i HDD, jako potencjalnych źródeł problemów z płynnością.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA