logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrootować Samsung Galaxy J530F z Androidem 9 i odblokowanym BL?

rudiszubert 29 Cze 2020 07:03 4230 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zrootować Samsung Galaxy J530F z Androidem 9, jeśli TWRP nie chce się uruchomić po wgraniu przez Odina?

Na J530F z Androidem 9 root najłatwiej zrobić przez kompatybilny recovery/TWRP albo, jeśli TWRP dalej nie startuje, przez zrootowany boot.img dla tej samej wersji softu [#18789416] [#18792276] Przed próbą upewnij się, że w opcjach programisty masz włączone Odblokowanie OEM, bo Samsung po normalnym restarcie potrafi nadpisać custom recovery [#18789018] [#18789093] TWRP wgrywaj Odinem, a zaraz po flashu od razu trzymaj w tym modelu Vol+ + Home + Power, bo tylko wtedy telefon ma wejść do recovery; jeśli uruchomi się system, trzeba próbę powtórzyć [#18789093] [#18789108] Jeśli chcesz root bez walki z TWRP, użyj zrootowanego boot.img i potem zarządzaj uprawnieniami przez MagiskManager albo SuperSU [#18789416] [#18789671] Problem może też wynikać z niekompatybilnego lub zbyt starego obrazu TWRP dla SM-J530F/Pie, więc warto sprawdzić konkretnie właściwą wersję recovery [#18792276] [#18793575]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18788823
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Ocena: 221
    Jak do tej pory robiłem root i TWRP w wielu telefonach i jakoś nie miałem takiego problemu. Próbowałem wg. kilku poradników ale na koniec albo brick albo uruchamiał się jak gdyby nic nie było robione .
    J530f android 9 z odblokowanym bootloader . Próbuję wgrać TWRP ale brak finału . Czy przy odblokowanym boot... wgrywa się inaczej i jak zrootować taki telefon ? Robię według poradnika ,ale po ponownym uruchamianiu ,zgodzie na reset -TWRP -brak. . Co sprawdzić ,zrobić ,żeby mieć Root ? Po ponownej próbie wgrania TWRP jest FAILED i Only officjal relased binaries are allowed to be flashed Recowery ? Kombinuje dalej .Może jakieś konkretne uwagi co dalej ?
  • REKLAMA
  • #2 18789018
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    rudiszubert napisał:
    Próbuję wgrać TWRP ale brak finału . Czy przy odblokowanym boot... wgrywa się inaczej i jak zrootować taki telefon ? Robię według poradnika ,ale po ponownym uruchamianiu ,zgodzie na reset -TWRP -brak.

Po pierwsze, musisz miec zaznaczone Odblokowaniem OEM w ustawieniach programistycznych. Po drugie, telefony Samsunga (i innych marek) od dawna nadpisuja niestandardowe recovery przy uruchomieniu.

Musisz wgrac TWRP za pomoca Odina i w momencie restartu trzymac od razu kombinacje klawiszy zeby telefon w to wgrane przed chwila TWRP wszedl. Jesli zrestartuje sie do systemu zamiast wejsc do TWRP to czynnosc nalezy powtorzyc.
  • #3 18789061
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Dokładnie tak robiłem. Co do kombinacji klawiszy w tym modelu ,to jedni podają że kombinacja volume + i power i home a inni że wol + razem z - i do tego home . Robiłem i tak i tak ale nie chciał wejść w TWRP tylko włącza się stockowy recovery. Co do OEM to jest opis że jeśli nie ma tej opcji w menu programisty ,to znaczy że bootloader jest odblokowany. Ale można tą pozycję przywrócić (co zrobiłem) ,przez zmianę daty i połączenie fona z netem. Jak chcę uruchomić Samsung Pass ,mam komunikat ,że system jest zrootowany i nie chce się włączyć ,chociaż root nie jest obecny. Czy odblokowany bootload.. może mieć wpływ na instalację TWRP ?
  • #4 18789093
    blahfff
    Poziom 42  
    Bootloader jest odblokowany fabrycznie we wszystkich Samsungach za wyjatkiem ostatniej serii A (A10, A20 itp) i S10 i nowszych. J530F nie mial fabrycznie zablokowanego bootloadera, ale wymagane jest wlaczenie odblokowania OEM w celu wylaczenia blokady FRP.

Wlacz telefon, polacz sie z internetem po WiFi itp i poczekaj. Opcja powinna sie z czasem pojawic w menu.

Co do recovery. W tym modelu wchodzisz w nie za pomoca vol+ + home + power. Musisz wiec odpalic Odina, dodac plik z TWRP, wciskac star i w zasadzie od razu trzymac te 3 klawisze zeby zaraz po restarcie telefon uruchomil sie w TWRP, pod warunkiem oczywiscie ze wgralo sie prawidlowo a nie zotastalo odrzucone np z powodu blokady FRP.
  • #5 18789101
    rudiszubert
    Poziom 19  
    A kiedy przy uruchamianiu TWRP puścić przycisk power ? Wydaje mi się ,że powinno to się zrobić od razu po wyświetleni pierwszego ekranu po restarcie ,bo w przeciwnym przypadku , telefon się restartuje i wisi ?? Nie ma blokady FRP .W samym Odin ,czy ma być aktywna opcja auto restart czy nie ?
  • #6 18789108
    blahfff
    Poziom 42  
    Od razu jak zobaczysz plansze TWRP. Dlugie przytrzymanie wlacznika nic nie zmienia. Wymuszenie restartu w tych Samsungach wymaga trzymania vol- i power.
  • #7 18789115
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Robiłem tak kilka razy i nigdy nie pokazał się plansza TWRP ,tylko długo nic -ciemno ,później włącza się stockowe recovery ??
    J530FXXU6CSK9 andek 9 one ui 1.1 .Jak wejdę w recovery stock. jest kilka komunikatów : can t open directory system/omc/sup/et c /config no such file or directory i poniżej kilka kończących się tak samo -no such ......... Czy można zrobić root magisk ,bez TWRP ?
  • #8 18789416
    blahfff
    Poziom 42  
    Mozesz sprobowac pobrac zrootowany boot.img dla twojego urzadzenia stad i sprawdzic czy w ten sposob zadziala. Przygotuj sobie tylko plik z softem w tej samej wersji na wszelki wypadek.
  • #9 18789528
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Pobrałem ,ale wg. filmiku z instr . trzeba pobrać apkę ze sklepu ,której w nim nie ma ?
    Zaryzykowałem i jest root . Ale teraz nie wiem jaka apka jest zdolna zarządzać uprawnieniami root ? Su czy magisk i czy teraz mogę zainstalować TWRP ?
  • REKLAMA
  • #10 18789671
    blahfff
    Poziom 42  
    SuperSu czy MagiskManager powinny dzialac. To z kolei nie ma zadnego zwiazku z TWRP. Te powinno ci sie wgrac juz wczesniej prawidlowo, zakladajac ze jest wlasciwe dla tego modelu itp. Ciezko mi teraz ocenic nie majac tel w reku.
  • #11 18789748
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Jestem właścicielem .a TWRP może też mi robić problemy z instalacją , jak wcześniej .ale spróbuję.
    Po wgraniu TWRP dalej nic i telefon wisi. Okazuje się że brak nawet stockowego recovery.
  • #13 18792656
    rudiszubert
    Poziom 19  
    TWRP-3.3.0-j7y17lte-Pie-J530 .taką wersję mam . a ta ,którą podałeś TWRP-3.3.1-j5y17lte Czy to do Pie i jak to wgrać ,stockowym twrp czy odin ? I czy znowu będzie trzeba zgodzić się na sformatowanie -reset po instalacji ?
  • #14 18793575
    blahfff
    Poziom 42  
    Pobierz, zmien nazwe na recovery.img i spakuj do pliku .tar. Po tym powinno dac sie to wgrac za pomoca Odina. Co do resetu - po uruchomeniu TWRP tak bo powinien miec problem z zaladowaniem zaszyfrowanej partycji data.
  • #15 18800829
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Spakuj plik zip ? Czy rozpakować zip i później spakować ? a jak później to to ma być katalog ,czy same pliki ?
  • #17 18801737
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Nie ma tam pliku TWRP tar ,strona z linkiem jest nie dostępna . A te "android_device_samsung_jxy17lte-j5y17lte" czy "twrp-j5y17lte-twrp-9.0" można wgrać stockowym recovery ?
  • #18 18802176
    Tomek_Krecik
    Poziom 30  
    Ocena: 236
    rudiszubert napisał:
    Nie ma tam pliku TWRP tar ,strona z linkiem jest nie dostępna . A te "android_device_samsung_jxy17lte-j5y17lte" czy "twrp-j5y17lte-twrp-9.0" można wgrać stockowym recovery ?

Tam nie ma być TWRP.
    Tam wrzucasz jedynie odblokowany recovery.
    Później dogrywasz sobie TWRP jak to zrobisz.
    Stockowym niestety nie zrobisz tego.

Skoro link nie działa, poczytaj posty, któryś napewno ruszy.
    To wrzuciłem raczej co trzeba zrobić od A do Z.
    I jak koledzy wyżej pisali od razu po wgraniu musisz wejść w ten tryb .
    Poszukaj nowsze , dasz radę.

Tutaj masz działające i w miarę nowe pliki

https://forum.xda-developers.com/galaxy-j5/ho...msung-j5-2017-sm-j530f-root-oreo-8-1-t3911794

Spróbuj te pliki wrzuć wg.instrukcji z pierwszego linku.
    Nie bój się że coś popsujesz.
    W razie czego,wgrania złego systemu czy coś Samsung ma świetne narzędzie do odzyskiwania oprogramowania.
  • REKLAMA
  • #19 18802540
    rudiszubert
    Poziom 19  
    W linku jest Oreo a mój PIE andek 9
  • #20 18802728
    Tomek_Krecik
    Poziom 30  
    @rudiszubert ale my chcemy zainstalować TWRP i odblokować system do dalszego działania :)

Ty nie masz instalować wszystkiego co tam jest podane.
    Masz tylko ściągnąć
    1.Odin
    2.recovery.img
    3.zainstalować.

A nie od razu wrzucać cały system jeszcze Odinem .
  • #21 18802774
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Nie to nie zadziała -wcześniej o tym pisałem, próbowałem.
  • REKLAMA
  • #22 18802820
    Tomek_Krecik
    Poziom 30  
    rudiszubert napisał:
    Nie to nie zadziała -wcześniej o tym pisałem, próbowałem.

No nie będę się upierał że działa skoro próbowałeś.
    Innego sposobu raczej nie ma na odblokowanie.
  • #23 18802978
    blahfff
    Poziom 42  
    rudiszubert napisał:
    Spakuj plik zip ? Czy rozpakować zip i później spakować ? a jak później to to ma być katalog ,czy same pliki ?

Plik z mojego postu pobierz i bedziesz mial "TWRP-3.3.1-j5y17lte.img". Zmien temu nazwe na "recovery.img" i spakuj to do archiwum TAR (nie zip, musi byc tar), bez katalogow itp, tylko ten jeden plik.

Ew w zalaczniku masz juz takiego "gotowca".
    Załączniki:
    • TWRP-3.3.1-j5y17lte.tar (25.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 18813478
    rudiszubert
    Poziom 19  
    blahfff napisał:
    Mozesz sprobowac pobrac zrootowany boot.img dla twojego urzadzenia stad i sprawdzic czy w ten sposob zadziala. Przygotuj sobie tylko plik z softem w tej samej wersji na wszelki wypadek.

A jak to odinstalować ? Root robi ale są problemu z przyznawaniem uprawnień (do karty pamięci) . Wgrałem na nowo cały system stock , ODIN-em a to pozostało. Nawet przywrócenie do ust. fabrycznych ,nie usuwa tego root ..a
  • #25 18814163
    blahfff
    Poziom 42  
    Co konkretniej odinstalowac? Wgranie pelnego softu (4 plikowy, najlepiej z pit) przywroci wszystko do stanu fabrycznego (poza flaga Knoxa oczywiscie).
  • #26 18814380
    rudiszubert
    Poziom 19  
    wlasnie, po instalowaniu 4 plikowego, ten root pozostaje nie znika a recovery stockowe nie dziala poprawnie
  • #27 18814634
    Tomek_Krecik
    Poziom 30  
    rudiszubert napisał:
    wlasnie, po instalowaniu 4 plikowego, ten root pozostaje nie znika a recovery stockowe nie dziala poprawnie

Bo roota nie da się usunąć instalując stockowy ROM.
    Pisałem o tym na początku...

Chyba że jest jakiś sposób o którym nie wiem.
    Chętnie się nauczę ;)
  • #28 18814703
    rudiszubert
    Poziom 19  
    chodzi o roota o ktorym tu piszemy. mialem Inne telefony samsunga zrootowane s. u. a nawet kingo....
    i po wgraniu srock. 4 plikowego, zawsze root znikał. to znaczy że to mi się udawało skoro twierdzisz że się nie da?
  • #29 18814749
    blahfff
    Poziom 42  
    Tomek_Krecik napisał:

Bzdura.

rudiszubert napisał:
    i po wgraniu srock. 4 plikowego, zawsze root znikał. to znaczy że to mi się udawało skoro twierdzisz że się nie da?

I tak wlasnie jest. Co dokladnie wgrywasz, co pojawia sie na ekranie telefonu itp.
  • #30 18814804
    Tomek_Krecik
    Poziom 30  
    blahfff napisał:
    Tomek_Krecik napisał:

Bzdura.

I tak wlasnie jest. Co dokladnie wgrywasz, co pojawia sie na ekranie telefonu itp.

Ale kolego... pytam grzecznie jeśli znasz sposób to mi podpowiedz a nie pisz że bzdura.

Przynajmniej te stocki które wrzucałem miały założoną blokadę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o problemach związanych z rootowaniem i instalacją TWRP na Samsung Galaxy J530F z Androidem 9. Kluczowe kwestie obejmują konieczność włączenia opcji Odblokowanie OEM, poprawne użycie Odina do wgrania TWRP oraz kombinacje klawiszy do wejścia w tryb recovery. Wiele osób napotyka problemy z uruchomieniem TWRP, które zamiast tego uruchamia stockowe recovery. Pojawiają się również pytania dotyczące zarządzania uprawnieniami roota oraz możliwości odinstalowania roota po wgraniu stockowego ROM-u. Użytkownicy sugerują pobranie odpowiednich plików TWRP oraz ich poprawne spakowanie do formatu TAR przed wgraniem. Wskazówki dotyczące aktualizacji do Androida 10 są również poruszane, jednak brak oficjalnego wsparcia dla tego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA