logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Indukcja AEG 47036IU-MN - po włączeniu, wyłącza się, włącza i tak na przemi

sumzare 04 Lip 2020 14:57 1626 3
REKLAMA
  • #1 18798712
    sumzare
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie
    Problem dot. kuchenki indykcyjnej wolnostojącej AEG Model: 47036IU-MN; P.N.C 940002677 01.
    Po załączeniu płyty ind. z panela dotykowego, po upływie 2-3 sek. płyta się wyłącza, następnie znowu sama się załączy, żeby natychmiast ponownie się wyłączyć. Efekt jest podobny do "braku podtrzymania przekaźnika". Wyraźnie słychać, jak w lewej stronie płyty "łapie" przekaźnik, ale natychmiast puszcza, "łapie" i puszcza i tak non-stop - taki proces włącz/wyłącz będzie nieprzerwanie trwał, dopóty nie wyłączy się płyty ind. z panela dotykowego. Dodam, że płyta nie zgłasza żadnego błędu, a piekarnik elektryczny działa bez zarzutu.
    Proszę o sugestie, co mogło się uszkodzić i czy naprawa/wymiana uszkodzonego modułu/elementu jest opłacalna?
    Z góry Wszystkim Dziękuję za sugestie, porady i fachową pomoc.

Pozdrawiam, Zbigniew
  • REKLAMA
  • #2 18804716
    sumzare
    Poziom 11  
    Witam
    Ze smutkiem spoglądam na mój post, nie znajdując w nim od Was żadnych sugestii, podpowiedzi, wskazówek co ewentualnie sprawdzić, wymienić. Ponad setka osób ten post czytało i nic ???
    Help me .... Zbigniew
  • REKLAMA
  • #3 18805035
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    sumzare napisał:
    Ze smutkiem spoglądam na mój post, nie znajdując w nim od Was żadnych sugestii
    Zatem odpowiem jak to zwykle jest gdy się nie napisze co już sam robiłeś sprawdzałeś, a drugim aspektem sytuacji jest fakt, że w dzisiejszych czasach gdy nie zamieszcza się super jakości fotek (fotorelacji, a to na dziś nie jest problemem) przy tak wielu modelach i ich rozwiązań jako płyt PCB... Dla mnie i wielu innych to podstawa podstaw, a każdemu znudziło się o ten fakt prosić no bo w końcu kto ma w tym największy interes? Prawda jest mniej więcej właśnie taka, a dodać można jeszcze taki fakt, że nie znając modelu wzrokowo trudno coś wróżyć... Faktem jest, że wiele modeli ma takie same płyty i zwykle usterki się powtarzają :D
  • #4 18805510
    sumzare
    Poziom 11  
    TONI_2003 napisał:

.. Faktem jest, że wiele modeli ma takie same płyty i zwykle usterki się powtarzają :D

I z tego własnie powodu nie zamieszczałem żadnych fotek, (nie chciałem zaśmiecać forum zbędnymi plikami), bo jak napisał TONI_2003, usterki się powtarzają, a płyty/moduły indukcyjne są podobne. Dla prawdziwych fachowców z tej branży, mój opis usterki w zupełności powinien być wystarczający. Dobry fachowiec od razu stwierdzi, że opisana usterka może wynikać z: i tu kilka wyliczanek na co należy zwrócić uwagę, jakie elementy/moduły mogą być "podejrzane", co może być przyczyną takiego a nie innego zachowania się sterowania. Fotki, moim zdaniem, na nic się nie zdadzą, bo z nich nic nie wynika - żadnych widocznych uszkodzeń. Dodam, że poza wizualną inspekcją modułów, nic więcej nie robiłem przy kuchence. Pomimo, że kuchenka ma ponad 5 lat bezawaryjnej pracy, moduły, wizualnie wyglądają jak nowe. Pół roku temu minął przedłużony okres gwarancji, no i pech - awaria :cry:
    Z racji tego, że zainteresowanie problemem jest żadne, a ewentualna pomoc uzależniona jest od mnóstwa niepotrzebnych załączników, temat zamykam, pomimo, że jest nierozwiązany. Problem nie został rozwiązany - brak zainteresowania.
    Moderowany przez TONI_2003:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści,
    3.1.15. Publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.
    3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

REKLAMA