logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Colt VI 1.3 - Kierownica nie odbija po skręcie, co robić?

cykus1237 04 Lip 2020 20:44 6060 8
REKLAMA
  • #1 18799302
    cykus1237
    Poziom 4  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam problem z Coltem 1.3 2008r ponieważ podczas skrętu kierownica nie odbija i zostaje w tej samej pozycji.Maglownica została wymieniona, zbieżność ustawiona i dalej to samo. Czujnik skrętu raczej też jest dobry. Czy to może być coś ze sterownikiem??
  • REKLAMA
  • #2 18799811
    elektron252
    Poziom 13  
    Ocena: 63
    W Twoim Colcie wspomaganie jest takie samo jak od Smarta. Może poszukaj w tych tematach. Wydaje mi się, że musisz szukać w elementach skrętnych. Często łożyska McPhaersonów jak są zatarte to jest ten sam efekt. Kiedyś w Kangoo wymieniłem pompę wspomagania która uszkodziła się po tygodniu. Powód już wymieniłem.
  • REKLAMA
  • #4 18803826
    elektron252
    Poziom 13  
    Co na kompie pokazuje? Jaki prąd silnika wspomagania? Zobacz jeszcze czy nie ma spadku napięcia na przewodach zasilających podczas pacy wspomagania. Zobacz jakie wartości pokazuje miernik. Może napięcie spada poniżej wartości progowej i moduł wyłącza obciążenie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18805656
    elektron252
    Poziom 13  
    Bardzo dziwne ale prawdziwe jak widać na Twoim przykładzie. Próbowałeś rozpiąć kolumnę? Może jest błaha rzecz typu skorodowane łożysko w kolumnie. Lub wyrobiony krzyżak który staje bokiem i blokuje swobodne odbicie kierownicy. Kombinuje jak mogę i nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
  • #7 20726517
    ordol
    Poziom 10  
    Ocena: 19

Witam, czy wiecie, co było przyczyną? Mam identyczną sytuację :( Przekładnia została wymieniona, łożyska też, zbieżność zrobiona, a wspomaganie ciężko chodzi i kierownica nie odbija na zakrętach.
  • #8 21891640
    ndjaro
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Dużo osób ma ten sam problem. Również ja. Mi wspomaganie działa na małej prędkości, czyli wszystkie elementy muszą być sprawne. Przy większej prędkości zaczyna się walka z kierownicą. Gdzieś wyczytałem, że odpowiedzialny za to jest moduł za schowkiem. Będę polował na używkę i sprawdzę. Ludzie majątek wydają na części, zaczynając od zbieżności, maglownicy z silniczkiem, łożysk McPhersona, krzyżaków, drążków kierowniczych, sworzni wahacza, a to nie to!
  • #9 21891711
    helazbyś
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    U mnie coraz ciężej obracać kierownicą , na postoju to jeszcze , po ruszeniu czuć brak wspomagania.

Podsumowanie tematu

✨ W Mitsubishi Colt VI 1.3 z 2008 r. występuje problem z elektrycznym wspomaganiem kierownicy: po skręcie kierownica nie odbija, a układ staje się ciężki w prowadzeniu. Wymieniono maglownicę/przekładnię, łożyska McPhersona, ustawiono zbieżność oraz sprawdzono czujnik skrętu, a mimo to objaw pozostał. W dyskusji sugerowano sprawdzenie elementów skrętnych kolumny kierowniczej, krzyżaka, łożysk kolumny, spadków napięcia na zasilaniu silnika wspomagania, prądu silnika oraz modułu sterującego wspomaganiem, który może być umieszczony za schowkiem. Pojawiły się też relacje o podobnym problemie nasilającym się przy większej prędkości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA