logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki monitor 27'' WQHD wybrać i czy zakupiony DELL 2720D jest wadliwy?

Makuta234 05 Lip 2020 14:52 522 2
REKLAMA
  • #1 18800569
    Makuta234
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    Prosił bym o pomoc w wyborze monitora 27 cali WQHD.
    Monitora używam do przeglądania zdjęć, oglądania filmów, office, youtube, fb oraz w mniejszym stopniu do gier.
    Chciałem zwiększyć przestrzeń roboczą jaką oferował mi laptop 15,6 cala. Moja grafika nie prześle obrazu w odświeżaniu większym niż 60Hz, dlatego nie myślałem o wyższych parametrach. Zależało mi na tym aby mieć ładne kolory i w miarę dobre kąty aby wykorzystywać go do oglądania filmów.
    Monitor na jaki się zdecydowałem
    Dell 2720D z ekranem matowy IPS,

Zakupiłem ten model ale:
    - to co mi bardzo przeszkadza to, że obraz jest ciemniejszy przy obramowaniu. Mam wrażenie, że obraz w odległości 2,5 cm od prawej i lewej krawędzi przyciemnia się. Najbardziej widoczne jest to na białym tle.
    Razi mnie to - ekran niby ma mieć piękne kolory bo IPS ale i tak są one przydymione.
    - monitor oferuje tryb szybkiego czasu reakcji 5 ms - ale ustawienie tego powoduje wyświetlanie smug nawet przy przewijaniu tekstu - nie wiem do czego to miało by służyć.
    - o dziwo czerń mi nie przeszkadza, jeśli jest jakieś przebicie podświetlenia to jest ono niewielkie.

Czytałem opisy o tych ekranach ale nie znalazłem aby ktoś opisywał coś takiego.
    I teraz nie wiem czy oddawać ten monitor czy to może jednak wada tej sztuki / tego rodzaju matryc.

Czy wszystkie monitory IPS mają taki mankament ?
    Czy to jest domena monitorów Dell ?
    Czy monitor z matrycą VA będzie lepszy pod tym względem ?
    I czy monitor VA będzie miał czas reakcji chociaż równy 8 ms (tak jak ten dell) ?
  • REKLAMA
  • #2 18806210
    barzwiszc93
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Czasy nierówno świecących matryc już minęły. Przynajmniej u renomowanych producentów. Myślę, że przy monitorze dell nie powinno być takich odstępstw w jakości obrazu. Parenaście lat temu, faktycznie. @ takie same monitory, a każdy żył własnym życiem.

Osobiście bardzo byłem zadowolony z monitorów Lenovo ThinkVision. Nie wiem, jak sprawdzają się przy profesjonalnym graniu, jednak do standardowej pracy wystarczają. Mówię to na podstawie monitorów, które miałem- zawsze z II ręki, oraz tych, które mam w pracy- często działających całą dobę, czy 12 godzin od kilku lat. Te monitory po kilku latach mają ładniejszy obraz, niż nowe tanie monitory.
  • #3 18809867
    Makuta234
    Poziom 9  
    barzwiszc93 dzięki za odezwanie się w temacie.
    Może masz rację, że te czasy już minęły, ale jak człowiek naczyta się negatywnych komentarzy to zaczyna bać się wszystkiego.

W ramach aktualizacji tematu i wyjaśnienia:
    - sam monitor okazuje się prawie idealnym tworem.
    * nie zaobserwowałem, żadnych bad pikseli. Czyli cudownie,
    * na ciemnym tle nie widać, żadnych przebić podświetlenia,
    * regulacja działa bardzo dobrze
    * monitor posiada oprogramowanie, które pozwala w szybki i łatwy sposób zmieniać oświetlenie, kontrast i ułożenie okien na monitorze. Co eliminuje potrzebę korzystania z przycisków monitora. Samo menu monitora też bardzo ładne, proste i intuicyjne. p.s. Ciekawostka: AOC też posiada takie oprogramowanie ale jest denerwujące - bo ciągle trzeba czekać aż się załadują ustawienia.
    - wydaje mi się, że wrażenia przyciemniania ekranu jest po prostu złudzeniem wynikającym z paru przyczyn:
    * ekran ma matową powłokę i może ona wpływa na to, że siedząc na wprost środka ekranu boki wydają się przyciemniać - szczególnie jeśli oświetlenie pada z jednego boku,
    * duże znacznie ma oświetlenie w pomieszczeniu - w zależności od warunków zaobserwowałem, że światło może powodować refleksy na monitorze, (ale to kwestia dostosowania się) dlatego miałem wrażenie, że przy zmianie pozycji przed monitorem część ekranu zachodziła mi mgłą / refleksem,
    * błąd laika, jakim jestem - przesiadka z małego ekranu na ten kaliber spowodowała, że nie ogarniam wzrokiem całości ekranu.
    * złapałem się na tym, że umieszczam elementy po środku ekranu aby nie spoglądać na boki - ekran jest po prostu dla mnie za duży.

Bałem się, że to jest jakaś wada monitora a okazało się wręcz przeciwnie.
    To Ja okazałem się problemem i wybrałem produkt, który mnie przerasta swoim rozmiarem.
    Wydaje mi się, że monitor 27 cali jest tworem stricte dla warunków w pracy. Dla użytkownika domowego, gdzie ekran służy do różnych aktywności, będzie przesadą.

Widziałem, że ktoś obserwuje ten wątek. Więc jeśli są jakieś pytania o ten monitor to służę pomocą w miarę moich laickich możliwości.
    A jeśli nie to wątek można zamknąć.
REKLAMA