Cześć. Kupiłem sobie nowy komputer i potrzebuje do niego też nowego monitora 27". Monitor będzie użytkowany dość intensywnie (czasem nawet do 16h na dobę i tak jak komputer nie będzie wyłączany na noc, w sensie wygasi się go tylko). Praca głównie biurowa oraz przeglądanie internetu, w wolnych chwilach jakiś youtube i to tyle. Bez gier. Nie chce jakiś technologii jak w telewizorach OLED, bo mam u rodziny taki tv kupiony parę lat temu za grube pieniądze i serio nie widzę jakiś dużych różnic w tym nasyceniu barw i czerni, za to widzę poświatę wypalonych znaczków czy paska.
Nie wiem na jakie parametry patrzeć. I jaki rodzaj matrycy. Nie wiem też jak z tymi rozdzielczościami i jaka w praktyce jest różnica między np. 1920x1080, a 2560x1440, a są i 3840x2160.
Jak jakość będzie porównywalna lub lepsza do starego poczciwego LG Flatron 1919S to będzie super. Mam astygmatyzm i daltonizm.
Komputer to Ryzen 5 5560G, płyta Asus Prime B550M-A/CSM, 32gb ram. Bez dedykowanej karty graficznej.
Budżet ciężko mi ocenić na ten moment bo startuje z poziomu zero wiedzy. Nie wiem czego się spodziewać.
Nie wiem na jakie parametry patrzeć. I jaki rodzaj matrycy. Nie wiem też jak z tymi rozdzielczościami i jaka w praktyce jest różnica między np. 1920x1080, a 2560x1440, a są i 3840x2160.
Jak jakość będzie porównywalna lub lepsza do starego poczciwego LG Flatron 1919S to będzie super. Mam astygmatyzm i daltonizm.
Komputer to Ryzen 5 5560G, płyta Asus Prime B550M-A/CSM, 32gb ram. Bez dedykowanej karty graficznej.
Budżet ciężko mi ocenić na ten moment bo startuje z poziomu zero wiedzy. Nie wiem czego się spodziewać.