logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik zaburtowy Honda BF50D przerywa (czka) na wysokich obrotach

Krisxp4 05 Lip 2020 15:25 4788 14
REKLAMA
  • #1 18800636
    Krisxp4
    Poziom 1  
    Dzień dobry.
    Posiadam motorówkę z silnikiem zaburtowym Honda BF50D.
    Pojawił się następujący problem:
    Silnik odpala na dotyk. Ale kiedy kiedy zrobię manetkę na maxa, podczas pływania, silnik zaczyna przerywać (czkać).
    Proszę o pomoc?
  • REKLAMA
  • #2 18851973
    piotr.kolodziejek
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam,

Dołączam się do tematu. mam ten sam problem z BF60LRTU
  • REKLAMA
  • #3 19597133
    extrapit
    Poziom 7  
    Witam . Mam dokładnie podobne obiawy ze swoja Hondą BF 60 LRTU

silnik odpala i do 2000 obrotów jest ok . Kiedy chce dodać gazu gaśnie . Wymieniłem filterek pompy paliwa wysokiego ciśnienia i dalej to samo. Czy ktoś może pomóc co to za awaria i jak sobie z tym poradzić ? .
  • #4 19597709
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1129
    A nie ma problemów z czymś co normalnie jest sygnalizowane akustycznie i optycznie - taki tryb awaryjny?
    W instrukcji serwisowej od Suzuki ostatnio widziałem, że przy nadmiernej temperaturze lub problemów z ciśnieniem oleju silnik zwolni do 2000rpm i nie pozwoli wejść wyżej a dodatkowo może go zgasić po jakimś czasie - jak check engine w samochodzie przy bardziej krytycznych błędach.
    Masz sygnalizator dźwiękowy?
    Jest sprawny? Najczęściej na chwile (kilka sekund) uruchamia się przy rozruchu.
    Może Honda ma podobnie - na pewno BF5 ograniczał prędkość jak był problem ciśnienia oleju więc pewno większy i droższy silnik ma takie zabezpieczenia.
    Jak masz sprawny sygnalizator dźwiękowy i się nie odzywa w tym wypadku to trzeba szukać innej przyczyny niż zaplanowana ingerencja elektroniki silnika.
  • REKLAMA
  • #5 19598848
    extrapit
    Poziom 7  
    Witam . Właśnie o to chodzi ,że nic nie sygnalizuje . Check Engine też się nie świeci . Przekręcam kluczyk na manetce . Jest piknięcie dwa razy tak jak od nowości ,ze system gotowy .Kontrolki się zapalają i po odpaleniu gasną . Kontrolka oleju świeci na zielono co oznacza ,ze jest ok . Płynę jest wszystko ok i tak moge pół dnia pływać . A czasem zaczyna sie dławić szarpać itd . Mi to wygląda ,ze to coś z paliwem . Nie jestem znawcą , ale jakieś tam pojęcie mam o silnikach . Dzisiaj mam zamiar wyciągnąć łódz i zabrac się za to . Dobiorę się konkretnie do układu paliwowego . Poczyszczę przedmucham itd . Jak nie to niestety serwis . Wczoraj byłem w serwisie to nic nie podpowiedzą , tylko trzeba silnik przywieść . Najgorsze ,ze daleko mam do serwisu centralnego .
  • #6 19598866
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1436
    Wykręć świece i na podstawie ich wyglądu oceń pracę na poszczególnych cylindrach.
    Możesz dodać do paliwa środek do czyszczenia wtryskiwaczy i sprawdzić czy w paliwie nie ma wody.
  • REKLAMA
  • #7 19598868
    extrapit
    Poziom 7  
    Wszystkie świece mają ten sam kolor . Spalanie wygląda na dobre . Nie są czarne , zalane itd . Suche o kolorze brązowawym . Po za tym świece założyłem nówki . Oryginały takie jak w fabryce . Zbiornik paliwa wyczyściłem do sucha , zmieniłem przewód paliwowy na nowy , zalałem świeżym paliwem . Mam na układzie paliwowym filtr ze wskaźnikiem wody w paliwie . Jest pływak który sie unosi jak jest woda . Pływak jest w dole czyli wszystko ok .
  • #8 19599670
    Megawe
    Poziom 34  
    Sprawdź czy we wtyczce czujnika położenia wału korbowego nie ma wody.
  • #9 19599774
    extrapit
    Poziom 7  
    Zdemontowałem pompę wysokiego ciśnienia i rozkręciłem . W komorze par paliwa było trochę brudu . Pływak pompy nie jest dziurawy . Przedmuchałem wszystko po kolei sprężonym powietrzem . Dodatkowo wszystkie wtyczki sprawdziłem i spryskałem preparatem usuwającym wilgoć . Nie podoba mi się , tylko czujnik ciśnienia paliwa . Wygląda na taki drętwy choć do końca nie wiem czy tak jest . Dzisiaj juz nie było czasu bo ciemno się robiło , ale jutro zerknę do cewek zapłonowych . Może któraś się poluzowała albo bóg wie co jeszcze . Wszędzie sucho bez wycieków , węże szczelne i tak naprawdę nic nie znalazłem co by dało 100 % ,ze to akurat to . Jutro jak dam radę to odpalę po wszystkim na słuchawkach i napisze co i jak .
  • #10 19605262
    extrapit
    Poziom 7  
    No i lipa. Wymieniłem czujnik wału korbowego i czujnik na wałku rozrządu . Niestety silnik dalej odmawia posłuszeństwa . Jak zimny to pali i pracuje dobrze a jak się tylko dogrzeje to gaśnie . Odpala ponownie , ale zaraz gaśnie . Pozostaje chyba , tylko podjechac do serwisu aby podłączyli pod kompa i zdiagnozowali .
  • #11 19605386
    Megawe
    Poziom 34  
    Musisz ustalić czy wina jest po stronie paliwa czy iskry.
    Silnik na wtrysku trudniej zdiagnozować na wyczucie.
    Zmniejsz przerwy na świecach na 0,5 mm i sprawdź czy jest jakaś zmiana.
  • #12 19637203
    extrapit
    Poziom 7  
    Witam.

Walczę z silnikiem cały czas .
    Co najważniejsze to byłem w Serwisie Hondy .
    Podłączyli kompa i nic nie wykazało . Żaden błąd nie wyskoczył.
    Jak odpalił to parametry pracy w normie .
    Mechanicy nie mieli żadnej koncepcji co to może być .
    Przyznali ,ze nie mieli 60-ki na serwisie z takimi objawami .
    W sumie to to nie mają nic co by można było na chwile założyć na podmiankę ( ECU, czujniki i inne takie ) Jedno co wyeliminowali to to ,ze nie jest to wina manetki i wiązki od manetki do silnika .
    Akurat mieli w montażu łódkę gdzie montowali Hondę 50 HP i manetka z wiązka pasuje .
    Reasumując
    Serwis mnie rozczarował na całej linii
    Ja sprawdziłem juz chyba wszystko co mogłem oprócz czujnika przepustnicy bo jest niewymienny (zintegrowany z przepustnica na nity ) a przepustnica kosztuje koszmarne pieniądze .
    Iskra jest dobra , wszystkie czujniki ( Hala wałka rozrz. wału korb, lambda, wody, map sensor, temp powietrza ) sa ok .
    Jutro zdemontuje przepustnicę i zajrzę do środka . Przemyję i może cos pomoże .
    Już mam dosyć tego silnika :(
    6 lat pływałem od nowości , serwisowałem w Aso , oleje smary i inne bajery a tu taka heca .
  • #13 20563565
    p_grzegorczyk
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    witam ,
    mam podobny problem z silnikiem , udalo sie moze znalezc rozwiazanie ?
  • #14 20639031
    AdamBARRACUDA
    Poziom 1  
    Udało się rozwiązać problem?
  • #15 20639367
    p_grzegorczyk
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    tak , problemem byl filtr paliwa zlokalizowany w pompie wysokiego cisnienia, ten silnik ma 3 filtry wiec warto wymienic na nowe i wyczyscic smok w baku , Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z silnikiem zaburtowym Honda BF50D, który przerywa na wysokich obrotach. Silnik odpala bez problemu, ale przy maksymalnym gazie zaczyna się dławić. Inni uczestnicy dyskusji podzielili się podobnymi doświadczeniami z modelami BF60LRTU, sugerując, że problem może być związany z układem paliwowym, czujnikami lub iskrą. Wskazano na konieczność sprawdzenia filtrów paliwa, czujników ciśnienia oraz stanu świec zapłonowych. Ostatecznie, rozwiązaniem okazała się wymiana filtra paliwa w pompie wysokiego ciśnienia, co poprawiło działanie silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA