logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

honda bf5 silnik zaburtowy - plama paliwa/oleju na wodzie

Strike 06 Lip 2016 10:41 3927 5
REKLAMA
  • #1 15789904
    Strike
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, dostałem z żaglówką silnik zaburtowy Honda bf5 i po odpaleniu jest widoczna kolorowa plama na wodzie (nie wygląda ładnie i nie jest eco) i utrzymuje się ona aż do wyłączenia ssania, wydaje mi się, ze źródłem tego zanieczyszczenia jest układ wydechowy (jest widoczny czarny brud spływający z niego). Gdzie szukać problemu, dzisiaj postaram się go przywieść i pogrzebać tylko pytanie jest gdzie - gaźnik? (Jeżeli były by nieszczelności na tłoku to plama utrzymywałaby się podczas pracy również bez ssania?) Zdarzyło mu się również zgasnąć na wodzie w momencie gwałtownego odpuszczenia gazu. Dziękuję za wszelkie sugestie.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 15798918
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Zmień świecę, nowe paliwo i daj mu popracować z godzinę pod obciążeniem. Jest to typowy objaw dla małych silników pomocniczych, które pracują w krótkich interwałach czasowych. Jeśli się nic nie zmieni, to będziemy dalej zastanawiać się nad tym.
  • REKLAMA
  • #3 15801706
    Strike
    Poziom 11  
    Dzięki manta za odpowiedź, silnik włożyłem do beczki, popracował trochę i wygląda, ze jest to zabrudzenie z przepalonego oleju, świeca jest trochę zakopcona, według instrukcji są dwa ustawienia gaźnika ‘Emission 1 3/4 obr’ i ‘Non-emision 2 3/8 obr’ ustawione było na 1 ¾ odkręciłem do drugiego ustawienia, nadal dymił na ssaniu, ale jak ssanie było nie do końca włączone to już dymu nie było i silnik odpalał poprawnie. Na razie silnik wrócił na wodę i przy niepełnym ssaniu zimny odpala i nie ma żadnych plam ani niebieskiego dymu.
  • REKLAMA
  • #4 15801720
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    Przecież ssanie wyłącza się zaraz po rozruchu, szczególnie w temperaturach panujących obecnie. Przypadkiem tam ktoś nie dolał oleju do paliwa ? :D
  • REKLAMA
  • #5 15801772
    Strike
    Poziom 11  
    Niestety chwilkę musi popracować na ssaniu(1-2 min.), bo zaraz po rozruchu wyłączenie ssania go gasi, zresztą gwałtowne wyłączenie ssania go tez gasi. Hmm Krzysztof Kamienski skoro twierdzisz, ze można od razu wyłączyć, to znaczy, ze cos jest z nim nie tak? Paliwo jest nowe.
  • #6 15801784
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    Raczej jest OK. Silnik pracuje w modzie Emisja 0 ? Jeżeli tak, to mieszanka jest uboższa i dłużej wymaga to pozostawienie go na ssaniu, szczególnie przy niskich temperaturach wody.
REKLAMA